Szilvásgombóc ízű házi rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
31g rétesliszt114 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
-
75g szilva32 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
6g zsemlemorzsa25 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
381
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
250g rétesliszt910 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
-
600g szilva259 kcal
-
40g nádcukor152 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
3041
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
16.2g rétesliszt59 kcal
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
1.9g sertészsír18 kcal
-
3.6g tojás4 kcal
-
13g víz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
2.6g tojássárgája8 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
-
38.9g szilva17 kcal
-
2.6g nádcukor10 kcal
-
3.2g zsemlemorzsa13 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
197
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 615.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 400 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 102.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
381
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.9 g
Zsír
-
Összesen 70.6 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 686 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4922.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 220 mg
-
Kálcium 325 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 971 mg
-
Nátrium 3198 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 523 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 818.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 463 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 157 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 294 micro
-
Kolin: 560 mg
-
Retinol - A vitamin: 360 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1138 micro
-
β-crypt 215 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1183 micro
Összesen
3041
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
197
kcal
Hozzávalók
A tésztához (4 rúdhoz)
-
25 dkg rétesliszt
-
25 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 tk só
A töltelékhez (1 rúdhoz)
Elkészítés
A tésztához (4 rúdhoz)
- A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
- Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
- Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva langyos helyen pihentetjük.
- Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez egy serpenyőben, vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
- A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.
- A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
- Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
- Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 227
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 17382
- Feltöltés dátuma: 2012. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
A szilvásgombóc ízű házi rétes keletkezését szerintem nem kell megmagyaráznom, hacsak annyit mondok, hogy a blogom neve nem más, mint a Szilvásgombóc. A házi rétes pedig szintén a nagy kedvencek egyike, így nem volt kérdés a két dolog párosítása.