r
Nosalty Logó

Szilvás kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Szilvás kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 551 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3310 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 211 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.9 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    101.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 551 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.6 g

Zsír

  • Összesen
    75.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1922 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    477 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    838 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    581.6 g
  • Cukor
    190 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    606.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    622 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    531 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1015 micro
  • β-crypt
    172 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    656 micro
Összesen 3310 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 211 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet és 1 ek cukrot meglangyosítunk, belemorzsoljuk a friss élesztőt, néhány perc alatt megkelesztjük.
  2. A liszt közepére kis lyukat fúrunk, ide öntjük a megkelt élesztős tejet, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, tejfölt, vaníliás cukrot, és összedolgozzuk a liszttel (amihez keverjük a sót). A tésztát addig dagasztjuk, míg a kezünkről és a tál oldaláról el nem válik, hólyagos nem lesz. Ekkor letakarjuk, és langyos, védett helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszúkás téglalappá nyújtjuk, magunk felé eső felét betakarjuk magozott szilvával, amit megszórunk tetszőleges mennyiségű fahéjas cukorral, feltekerünk, sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Tetejét megkenjük tejjel elkevert maradék tojásfehérjével, megszórjuk kristálycukorral.
  4. A kalácsot közepes lángon 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Tepsi mérete: 40x35
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6225
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás kalács
Évi néni 1830 recept

Néhány napot kedves barátnőm, Gabi vidéki házában töltöttünk. Ablakunk alatt patak csobogott, hatalmas füves, gyümölcsfás kert, csend, madárcsivit (királyság!!!!). Persze itt sem bírtam a véremmel. A húsok egy részét előre elkészítettem, más részüket napokkal előtte bepácoltam, hogy csak sütni kelljen a grillen, a kenyereket megsütöttem. Sehol semmi feladat. Ez így nem mehet. Gyorsan összedagasztottam a tésztát. Kiszaladtam a kertbe, leszedtem pár szilvát, kimagoztam, már készült is a kalács. Maradt egy kis tészta, abból tekertem két fahéjas brióst, és már lobogtak is a lángok. Mondjuk, nem nagyon vagyok otthon palackos gáz ügyben, nehezebben is sült meg, mint itthon, kicsit jobban megsült az alja is, de nagyon finom volt, és végre főzhettem. 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...