Szilvás kalács
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
33g tej19 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6 kcal
-
3 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
2g cukor6 kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
200g tej112 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
10g cukor39 kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
12.9g tej7 kcal
-
6.4g tejföl13 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
1 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
32.2g finomliszt117 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
2.6g tojásfehérje1 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.9 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 101.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 169 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.6 g
Zsír
-
Összesen 75.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 384 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1922 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 477 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 838 mg
-
Nátrium 228 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 581.6 g
-
Cukor 190 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 606.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 622 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 259 mg
-
Retinol - A vitamin: 531 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1015 micro
-
β-crypt 172 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 656 micro
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2 dl tej
-
1 dl tejföl
-
5 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1.5 dkg friss élesztő
-
1 db tojássárgája
-
50 dkg finomliszt
-
1 csipet só
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A tejet és 1 ek cukrot meglangyosítunk, belemorzsoljuk a friss élesztőt, néhány perc alatt megkelesztjük.
- A liszt közepére kis lyukat fúrunk, ide öntjük a megkelt élesztős tejet, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, tejfölt, vaníliás cukrot, és összedolgozzuk a liszttel (amihez keverjük a sót). A tésztát addig dagasztjuk, míg a kezünkről és a tál oldaláról el nem válik, hólyagos nem lesz. Ekkor letakarjuk, és langyos, védett helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszúkás téglalappá nyújtjuk, magunk felé eső felét betakarjuk magozott szilvával, amit megszórunk tetszőleges mennyiségű fahéjas cukorral, feltekerünk, sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Tetejét megkenjük tejjel elkevert maradék tojásfehérjével, megszórjuk kristálycukorral.
- A kalácsot közepes lángon 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Tepsi mérete: 40x35
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6225
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Néhány napot kedves barátnőm, Gabi vidéki házában töltöttünk. Ablakunk alatt patak csobogott, hatalmas füves, gyümölcsfás kert, csend, madárcsivit (királyság!!!!). Persze itt sem bírtam a véremmel. A húsok egy részét előre elkészítettem, más részüket napokkal előtte bepácoltam, hogy csak sütni kelljen a grillen, a kenyereket megsütöttem. Sehol semmi feladat. Ez így nem mehet. Gyorsan összedagasztottam a tésztát. Kiszaladtam a kertbe, leszedtem pár szilvát, kimagoztam, már készült is a kalács. Maradt egy kis tészta, abból tekertem két fahéjas brióst, és már lobogtak is a lángok. Mondjuk, nem nagyon vagyok otthon palackos gáz ügyben, nehezebben is sült meg, mint itthon, kicsit jobban megsült az alja is, de nagyon finom volt, és végre főzhettem.