Szalajkás krémes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
helena26
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta
-
88g finomliszt319 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
9g cukor34 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
5g szalalkáli0 kcal
-
19g tej11 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
125g tej70 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
5 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g ribizlidzsem104 kcal
Csokoládémáz
Összesen
1149
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta
-
700g finomliszt2548 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
40g szalalkáli0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
1000g tej560 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g ribizlidzsem834 kcal
Csokoládémáz
Összesen
9168
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta
-
22.1g finomliszt81 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
3.8g vaj27 kcal
-
1.3g szalalkáli0 kcal
-
4.7g tej3 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
31.6g tej18 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.5g ribizlidzsem26 kcal
Csokoládémáz
Összesen
291
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 49.8 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 621.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 216 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.9 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 36 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 327 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 320 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
1149
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 139.3 g
Zsír
-
Összesen 398.5 g
-
Telített zsírsav 238 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 992 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4969.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 310 mg
-
Kálcium 1724 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 498 mg
-
Foszfor 1539 mg
-
Nátrium 847 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1231.2 g
-
Cukor 519 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 287.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2612 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 280 micro
-
Kolin: 328 mg
-
Retinol - A vitamin: 2560 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 637 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 453 micro
Összesen
9168
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
291
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
70 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
7 dkg cukor
-
12 dkg vaj
-
40 g szalalkáli
-
1.5 dl tej
-
1 csipet só
Krém
-
1 l tej
-
6 púpozott ek finomliszt
-
15 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
15 dkg vaj
-
1 csipet só
Csokoládémáz
-
20 dkg csokoládé
Elkészítés
Tészta
- A szalalkálit kevés langyos tejbe áztatjuk.
- Kimérjük a tésztához a lisztet, vajat, cukrot, és egy tálba készítjük. Hozzáöntjük a szalalkális tejet, a többi tejet lassan adagolva dolgozzuk bele. Szép rugalmas, sima tésztát kapunk.
- 4 egyenlő részre osztjuk, és külön-külön kinyújtjuk.
- A fordított tepsit megvajazzuk, ráhelyezzük a tésztát. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 8-10 percig sütjük.
- A többi lapot csak előnyújtjuk, és a meleg tepsin nyújtjuk formára, így sokkal könnyebben nyújtható a tészta. A tepsit csak az első alkalommal vajazzuk meg! Egy nagy tálcára csúsztatjuk, de vigyázat, mert könnyen törik!
Krém
- A tejet feltesszük egy fazékba főni, hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, sűrűre főzzük.
- Amikor kihűlt, vajjal jól kikeverjük.
- A csokoládémázhoz a vajat mikróban megolvasztjuk, a csokoládét kockára tördeljük, hozzáadjuk, és addig kevergetjük, míg szép simává nem olvad.
- Szépen elsimítjuk a sütemény tetejére. Én most mandulával szórtam meg a tetejét.
- A sütemény másnapra megpuhul, így sokkal könnyebb szeletelni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 5648
- Feltöltés dátuma: 2013. december 31.
Ajánló
A krémbe tehetünk rumízt, de nem szükséges. A krémet legjobb tejforralóban elkészíteni, mert így ritkábban kell kevergetni, és nem kapódik az aljára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
helena26
458 recept
Enélkül nincs Karácsony nálunk. Nagyon sokszor megsütöttem ezt a krémest. Nálunk (Szlovákiában) a szalalkáli salajka, ezért hívjuk Szalajkás krémesnek. Édesanyám emlegette, hogy milyen nagy szegénység volt a háború után, és ezzel sütötték a süteményeket, még tojást sem tettek bele, mert nem volt. Nemcsak olcsó sütemény, de nagyon finom! Másnapra megpuhulnak a tésztalapok a krémtől, és szépen szeletelhető, de mi nem bírunk másnapig várni.