r
Nosalty Logó

Szalajkás krémes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
helena26
Szalajkás krémes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Összesen 1149 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Összesen 9168 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Összesen 291 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    49.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    621.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.9 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    36 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    327 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 1149 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    139.3 g

Zsír

  • Összesen
    398.5 g
  • Telített zsírsav
    238 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    992 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4969.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    310 mg
  • Kálcium
    1724 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    498 mg
  • Foszfor
    1539 mg
  • Nátrium
    847 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1231.2 g
  • Cukor
    519 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2612 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2560 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    637 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    453 micro
Összesen 9168 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 291 kcal

Hozzávalók

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Elkészítés

Tészta

  1. A szalalkálit kevés langyos tejbe áztatjuk.
  2. Kimérjük a tésztához a lisztet, vajat, cukrot, és egy tálba készítjük. Hozzáöntjük a szalalkális tejet, a többi tejet lassan adagolva dolgozzuk bele. Szép rugalmas, sima tésztát kapunk.
  3. 4 egyenlő részre osztjuk, és külön-külön kinyújtjuk.
  4. A fordított tepsit megvajazzuk, ráhelyezzük a tésztát. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 8-10 percig sütjük.
  5. A többi lapot csak előnyújtjuk, és a meleg tepsin nyújtjuk formára, így sokkal könnyebben nyújtható a tészta. A tepsit csak az első alkalommal vajazzuk meg! Egy nagy tálcára csúsztatjuk, de vigyázat, mert könnyen törik!

Krém

  1. A tejet feltesszük egy fazékba főni, hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, sűrűre főzzük.
  2. Amikor kihűlt, vajjal jól kikeverjük.
  3. A csokoládémázhoz a vajat mikróban megolvasztjuk, a csokoládét kockára tördeljük, hozzáadjuk, és addig kevergetjük, míg szép simává nem olvad.
  4. Szépen elsimítjuk a sütemény tetejére. Én most mandulával szórtam meg a tetejét.
  5. A sütemény másnapra megpuhul, így sokkal könnyebb szeletelni.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 5673
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 31.

Ajánló

A krémbe tehetünk rumízt, de nem szükséges. A krémet legjobb tejforralóban elkészíteni, mert így ritkábban kell kevergetni, és nem kapódik az aljára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Enélkül nincs Karácsony nálunk. Nagyon sokszor megsütöttem ezt a krémest.  Nálunk (Szlovákiában) a szalalkáli salajka, ezért hívjuk Szalajkás krémesnek. Édesanyám emlegette, hogy milyen nagy szegénység volt a háború után, és ezzel sütötték a süteményeket, még tojást sem tettek bele, mert nem volt. Nemcsak olcsó sütemény, de nagyon finom! Másnapra megpuhulnak a tésztalapok a krémtől, és szépen szeletelhető, de mi nem bírunk másnapig várni.

Hozzávalók

Tészta

Krém

Csokoládémáz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...