Szabolcsi töltött káposzta Grétitől
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A töltelékekhez és melléjük
-
42g darált marhahús59 kcal
-
42g darált sertéshús76 kcal
-
15g rizs54 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
164 kcal
-
25g parasztkolbász113 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
1 kcal
-
67g káposztalevél17 kcal
-
67g savanyú káposzta13 kcal
-
10 kcal
-
25g víz0 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
A tálaláshoz
-
21g tejföl41 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
33g kenyér91 kcal
Összesen
665
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A töltelékekhez és melléjük
-
500g darált marhahús710 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
180g rizs644 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
300g kolozsvári szalonna1965 kcal
-
300g parasztkolbász1356 kcal
-
300g paprika49 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
800g káposztalevél200 kcal
-
800g savanyú káposzta152 kcal
-
120 kcal
-
300g víz0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A tálaláshoz
-
250g tejföl495 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
400g kenyér1096 kcal
Összesen
7983
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A töltelékekhez és melléjük
-
8.2g darált marhahús12 kcal
-
8.2g darált sertéshús15 kcal
-
3g rizs11 kcal
-
5.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
4.9g kolozsvári szalonna32 kcal
-
4.9g parasztkolbász22 kcal
-
4.9g paprika1 kcal
-
6.6g paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
13.1g káposztalevél3 kcal
-
13.1g savanyú káposzta2 kcal
-
2 kcal
-
4.9g víz0 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
A tálaláshoz
-
4.1g tejföl8 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
6.6g kenyér18 kcal
Összesen
130
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.7 g
Zsír
-
Összesen 40.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1995.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 1381 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 367.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 138 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 138 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 69 micro
-
β-karotin 836 micro
-
β-crypt 65 micro
-
Likopin 6647 micro
-
Lut-zea 801 micro
Összesen
665
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 392.3 g
Zsír
-
Összesen 484.2 g
-
Telített zsírsav 181 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 149 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 1038 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23948.1 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 431 mg
-
Kálcium 1793 mg
-
Vas 68 mg
-
Magnézium 900 mg
-
Foszfor 4122 mg
-
Nátrium 16574 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 525.4 g
-
Cukor 123 mg
-
Élelmi rost 94 mg
VÍZ
-
Összesen 4406.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1244 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 799 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 1662 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 118 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1652 micro
-
Kolin: 1208 mg
-
Retinol - A vitamin: 337 micro
-
α-karotin 831 micro
-
β-karotin 10028 micro
-
β-crypt 777 micro
-
Likopin 79767 micro
-
Lut-zea 9608 micro
Összesen
7983
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 393.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 1311 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
130
kcal
Hozzávalók
A töltelékekhez és melléjük
-
500 g darált marhahús
-
500 g darált sertéshús
-
180 g rizs
-
4 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
3 ek fűszerpaprika
-
1 ízlés szerint őrölt fűszerkömény
-
5 db babérlevél
-
300 g kolozsvári szalonna
-
300 g parasztkolbász
-
3 közepes db paprika
-
4 közepes db paradicsom
-
800 g káposztalevél
-
800 g savanyú káposzta
-
1 csokor petrezselyem
A tálaláshoz
-
250 g tejföl
-
5 szál petrezselyem
-
8 szelet kenyér
Elkészítés
A töltelékekhez és melléjük
- A szalonna bőrös részét levágjuk, egy nagy lábasba dobjuk és közepes lángon kiolvasztjuk belőle a zsírt. Ha ez megtörtént kivesszük a lábasból, és félretesszük.
- A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az ugyancsak apró kockába vágott 2 db paprikát és 2 db zellerszárt. Közben fűszerezzük sóval, borssal fűszerpaprikával, ha kell egy kevés sertészsírral/olajjal lazíthatjuk, így könnyebben hozzá lehet majd keverni a töltelékhez.
- A zellerlevelet és a petrezselymet felaprítjuk.
- A darált húsokat egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a párolt hagymás keveréket, az aprított zöldeket, a rizst, tovább fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, köménnyel és kézzel jól összedolgozzuk.
- A káposztaleveleket, ha túl nagyok, hosszában vágjuk ketté, a középen húzódó vastag részt vágjuk ki, ezzel nem lehet feltekerni.
- Az egyes levelekbe tegyünk egy nagy gombócnyi húsos tölteléket, hosszában kezdjük el feltekerni, majd oldalról hajtsuk be a káposzta szélét és tekerjük egészen fel.
- A lábasba tegyük vissza a szalonna bőrös részét, egy-két fokhagymagerezdet, nagyobb darabokba vágott kolbászt és húsos szalonnát, egy kevés szeletelt káposztát, és körbe-körbe rakjuk le a töltelékes káposztát. Minden sor közé-mellé tegyünk kolbászt, szalonnát, fokhagymát és vágott káposztát, egy kevés frissen őrölt borssal megszórhatjuk, egész borsra harapni nem olyan jó.
- A töltelékek tetejére tegyünk vágott káposztát, paradicsomot felezve, a maradék zellerszárat és paprikát szeletekbe. Locsoljuk le az egészet a passzírozott paradicsommal és egy kis vízzel öntsük fel, hogy ellepje a töltelékeket, majd közepes vagy alacsonyabb lángon, hogy ne forrjon csak gyöngyözzön hagyjuk főni úgy másfél-két órát, közben mindig pótoljuk az elfőtt levet. Csak óvatosan mozgassuk a töltelékeket, ne szakadjon szét egy töltelék sem.
- Ha hőálló tálba tesszük a töltelékeket, akkor sütőbe is tehetjük őket, de fent a főzőlapon jobban figyelemmel tudjuk kísérni az eseményeket.
A tálaláshoz
- Ekkor egy kis lével turmixoljuk össze a lebőrözött paradicsomot, zellerszárat és paprikát, ezzel dúsítsuk a káposzta levét.
- Tálaláskor felhabosított tejföllel, aprított petrezselyemmel díszítsük a tányéron a káposztát, kínáljunk mellé friss, házi kenyeret. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 23
- 7 napos nézettség: 159
- Össznézettség: 5133
- Feltöltés dátuma: 2023. november 30.
Ajánló
Nem csak karácsonykor, ősztől-tavaszig nagyszerű lehet ez a fogás!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
588 recept
Nálunk mindig szabolcsi káposzta készült karácsonykor, Klári mama édes káposztába tekerte a tölteléket. Nálam az idők során csak annyi módosítást történt, hogy savanyú káposztát használok hozzá. Aki még nem próbálta a paradicsom és savanyú káposzta házasítását, ne ijedjen meg tőle, ez lesz a legjobb gasztronómiai élménye az ünnepek alatt!