r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta Grétitől

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Szabolcsi töltött káposzta Grétitől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Összesen 665 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Összesen 7983 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Összesen 130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    40.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1995.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    1381 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    367.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    138 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    836 micro
  • β-crypt
    65 micro
  • Likopin
    6647 micro
  • Lut-zea
    801 micro
Összesen 665 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    392.3 g

Zsír

  • Összesen
    484.2 g
  • Telített zsírsav
    181 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    149 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23948.1 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    431 mg
  • Kálcium
    1793 mg
  • Vas
    68 mg
  • Magnézium
    900 mg
  • Foszfor
    4122 mg
  • Nátrium
    16574 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    525.4 g
  • Cukor
    123 mg
  • Élelmi rost
    94 mg

VÍZ

  • Összesen
    4406.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1244 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    799 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    1662 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    118 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1652 micro
  • Kolin:
    1208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    337 micro
  • α-karotin
    831 micro
  • β-karotin
    10028 micro
  • β-crypt
    777 micro
  • Likopin
    79767 micro
  • Lut-zea
    9608 micro
Összesen 7983 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1311 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 130 kcal

Hozzávalók

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Elkészítés

A töltelékekhez és melléjük

  1. A szalonna bőrös részét levágjuk, egy nagy lábasba dobjuk és közepes lángon kiolvasztjuk belőle a zsírt. Ha ez megtörtént kivesszük a lábasból, és félretesszük.
  2. A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az ugyancsak apró kockába vágott 2 db paprikát és 2 db zellerszárt. Közben fűszerezzük sóval, borssal fűszerpaprikával, ha kell egy kevés sertészsírral/olajjal lazíthatjuk, így könnyebben hozzá lehet majd keverni a töltelékhez.
  3. A zellerlevelet és a petrezselymet felaprítjuk.
  4. A darált húsokat egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a párolt hagymás keveréket, az aprított zöldeket, a rizst, tovább fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, köménnyel és kézzel jól összedolgozzuk.
  5. A káposztaleveleket, ha túl nagyok, hosszában vágjuk ketté, a középen húzódó vastag részt vágjuk ki, ezzel nem lehet feltekerni.
  6. Az egyes levelekbe tegyünk egy nagy gombócnyi húsos tölteléket, hosszában kezdjük el feltekerni, majd oldalról hajtsuk be a káposzta szélét és tekerjük egészen fel.
  7. A lábasba tegyük vissza a szalonna bőrös részét, egy-két fokhagymagerezdet, nagyobb darabokba vágott kolbászt és húsos szalonnát, egy kevés szeletelt káposztát, és körbe-körbe rakjuk le a töltelékes káposztát. Minden sor közé-mellé tegyünk kolbászt, szalonnát, fokhagymát és vágott káposztát, egy kevés frissen őrölt borssal megszórhatjuk, egész borsra harapni nem olyan jó.
  8. A töltelékek tetejére tegyünk vágott káposztát, paradicsomot felezve, a maradék zellerszárat és paprikát szeletekbe. Locsoljuk le az egészet a passzírozott paradicsommal és egy kis vízzel öntsük fel, hogy ellepje a töltelékeket, majd közepes vagy alacsonyabb lángon, hogy ne forrjon csak gyöngyözzön hagyjuk főni úgy másfél-két órát, közben mindig pótoljuk az elfőtt levet. Csak óvatosan mozgassuk a töltelékeket, ne szakadjon szét egy töltelék sem.
  9. Ha hőálló tálba tesszük a töltelékeket, akkor sütőbe is tehetjük őket, de fent a főzőlapon jobban figyelemmel tudjuk kísérni az eseményeket.

A tálaláshoz

  1. Ekkor egy kis lével turmixoljuk össze a lebőrözött paradicsomot, zellerszárat és paprikát, ezzel dúsítsuk a káposzta levét.
  2. Tálaláskor felhabosított tejföllel, aprított petrezselyemmel díszítsük a tányéron a káposztát, kínáljunk mellé friss, házi kenyeret. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 4061
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 30.

Ajánló

Nem csak karácsonykor, ősztől-tavaszig nagyszerű lehet ez a fogás!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk mindig szabolcsi káposzta készült karácsonykor, Klári mama édes káposztába tekerte a tölteléket. Nálam az idők során csak annyi módosítást történt, hogy savanyú káposztát használok hozzá. Aki még nem próbálta a paradicsom és savanyú káposzta házasítását, ne ijedjen meg tőle, ez lesz a legjobb gasztronómiai élménye az ünnepek alatt!

Hozzávalók

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...