Sütőporos-élesztős házi kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
509
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
200g tej112 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
16g só0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
4062
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
62g finomliszt226 kcal
-
3.1g friss élesztő3 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
12.4g tej7 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
18.6g víz0 kcal
Összesen
251
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1455.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 912 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
509
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113.5 g
Zsír
-
Összesen 38.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11644.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 1284 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 248 mg
-
Foszfor 2438 mg
-
Nátrium 7296 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 793 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 453.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 653 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
4062
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 722.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 453 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
251
kcal
Hozzávalók
-
50 g friss élesztő
-
3 ek napraforgó olaj
-
2 dl tej
-
1 ek cukor
-
4 kávéskanál só
-
1 csomag sütőpor
Elkészítés
- A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk.
- Langyos tejben a cukrot elkeverjük, és belemorzsikáljuk az élesztőt. Hagyjuk kissé felfutni, addig a liszthez hozzáadjuk a sót és a sütőport, és összekeverjük.
- A liszt közepén kis gödröt ásunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, meg az olajat.
- Kis vizet is loccsintunk bele, és elkezdjük gyúrni. Mindig kis "löttyökben" adagoljuk a vizet, és dolgozzuk össze a tésztát. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen, ne ragadjon a kezünkre.
- Gyúródeszkára szórjunk kevés lisztet, tűrjük fel a ruhánk ujját, és álljunk neki tésztát gyúrni. Ez fontos lépés, mert amellett, hogy aznap már nem kell tornáznunk, levegőbuborékokat juttatunk a tésztába, amitől a kelés után laza, könnyű állagú lesz a kenyér. 15 percnyi gyúrás elég szokott lenni.
- Pár percre gyújtsuk be a sütőt, hogy jó idő legyen bent, rakjunk be egy fél bögre vizet hátulra, aztán zárjuk is el.
- Rakjuk a tésztát egy tepsibe, formázzuk meg, kicsit vagdossuk meg a tetejét, és tegyük be kelni a kb. 40 fokos sütőbe a bögre mellé.
- Hagyjuk szépen megkelni, kb. a 2-3 szorosára fog dagadni. Ne nyitogassuk az ajtót, ilyenkor szeret egyedül lenni...
- Ha megkelt, gyújtsuk be a sütőt, és 180°-on süssük meg a kenyérkét.
- Ha kész, borítsuk ki a tepsiből, tegyük rácsra, hogy ne izzadjon maga alá, és gyönyörködjünk benne.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 9903
- Feltöltés dátuma: 2011. november 17.
Ajánló
Akár zsírral, hagymával...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nincs jobb a magunk által sütött kenyérnél. Már az illatába is bele lehet harapni, amikor sül. Sok féleképp kipróbáltam már a kenyérsütést, de ez a módszer lett a legfinomabb. Ráadásul napok múlva sem szárad ki.