r
Nosalty Logó

Sütőporos-élesztős házi kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sütőporos-élesztős házi kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 509 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 4062 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 251 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1455.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    912 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 509 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.5 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11644.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    1284 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    248 mg
  • Foszfor
    2438 mg
  • Nátrium
    7296 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    793 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    453.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    653 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 4062 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    722.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 251 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk.
  2. Langyos tejben a cukrot elkeverjük, és belemorzsikáljuk az élesztőt. Hagyjuk kissé felfutni, addig a liszthez hozzáadjuk a sót és a sütőport, és összekeverjük.
  3. A liszt közepén kis gödröt ásunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, meg az olajat.
  4. Kis vizet is loccsintunk bele, és elkezdjük gyúrni. Mindig kis "löttyökben" adagoljuk a vizet, és dolgozzuk össze a tésztát. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen, ne ragadjon a kezünkre.
  5. Gyúródeszkára szórjunk kevés lisztet, tűrjük fel a ruhánk ujját, és álljunk neki tésztát gyúrni. Ez fontos lépés, mert amellett, hogy aznap már nem kell tornáznunk, levegőbuborékokat juttatunk a tésztába, amitől a kelés után laza, könnyű állagú lesz a kenyér. 15 percnyi gyúrás elég szokott lenni.
  6. Pár percre gyújtsuk be a sütőt, hogy jó idő legyen bent, rakjunk be egy fél bögre vizet hátulra, aztán zárjuk is el.
  7. Rakjuk a tésztát egy tepsibe, formázzuk meg, kicsit vagdossuk meg a tetejét, és tegyük be kelni a kb. 40 fokos sütőbe a bögre mellé.
  8. Hagyjuk szépen megkelni, kb. a 2-3 szorosára fog dagadni. Ne nyitogassuk az ajtót, ilyenkor szeret egyedül lenni...
  9. Ha megkelt, gyújtsuk be a sütőt, és 180°-on süssük meg a kenyérkét.
  10. Ha kész, borítsuk ki a tepsiből, tegyük rácsra, hogy ne izzadjon maga alá, és gyönyörködjünk benne.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 9870
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 17.

Ajánló

Akár zsírral, hagymával...  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nincs jobb a magunk által sütött kenyérnél. Már az illatába is bele lehet harapni, amikor sül. Sok féleképp kipróbáltam már a kenyérsütést, de ez a módszer lett a legfinomabb. Ráadásul napok múlva sem szárad ki.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...