Stroganoff-húsgolyók
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húsgombócokhoz (8-10 db)
-
63g darált sertéshús114 kcal
-
14g zsemle37 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
4g vaj25 kcal
A mártáshoz
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
38g vargánya gomba8 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
2 kcal
-
3g kapribogyó1 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
A körethez
-
100g tészta371 kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húsgombócokhoz (8-10 db)
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
14g vaj100 kcal
A mártáshoz
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
150g vargánya gomba32 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
A körethez
-
400g tészta1484 kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húsgombócokhoz (8-10 db)
-
15.3g darált sertéshús28 kcal
-
3.3g zsemle9 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.1g fehérbor5 kcal
-
3.1g margarin22 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
A mártáshoz
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
9.2g vargánya gomba2 kcal
-
3.1g margarin22 kcal
-
0.6g dijoni mustár0 kcal
-
0.8g kapribogyó0 kcal
-
12.2g főzőtejszín16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.1g fehérbor5 kcal
A körethez
-
24.5g tészta91 kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 39.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1079.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 136 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 470 mg
-
Nátrium 281 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 231.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 300 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 285 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 174 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.7 g
Zsír
-
Összesen 156.8 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 438 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4318.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 360 mg
-
Kálcium 543 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 1879 mg
-
Nátrium 1125 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 362.3 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 926.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1200 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 99 micro
-
K vitamin: 104 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1072 micro
-
Kolin: 488 mg
-
Retinol - A vitamin: 1142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 694 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 370 micro
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
A húsgombócokhoz (8-10 db)
-
25 dkg darált sertéshús
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
5 dkg margarin
A mártáshoz
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 dl fehérbor
A körethez
Elkészítés
A húsgombócokhoz (8-10 db)
- A darált húshoz adjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlét és a többi hozzávalót, jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle.
- A húsgolyókat egy kivajazott tálba sorakoztatjuk és felöntjük fehérborral.
- Az edényt lefedjük alufóliával, és a gombócokatsütőben kb. 20 percig sütjük.
- A mártáshoz a hagymát felcsíkozzuk, vajon elkezdjük párolni, hozzáadjuk a gombát és tovább pároljuk, amíg a hagyma puhulni kezd. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a mustárt és a kapribogyót, majd végül a fehérbort.
- Amikor összeforrt a mártás, levesszük a tűzről, majd a félig sült húsgolyókra kanalazzuk.
- A húsgolyókat ismét letakarjuk, visszatoljuk a sütőbe és 10-15 percig sütjük, majd levéve a fóliát további 10 percig sütjük.
- Közben kifőzzük a szélesmetéltet forró, sós vízben.
- A meleg Stroganoff húsgolyókat szélesmetéltrehelyezve kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 14560
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Stroganoff módra a legkülönbözőbb húsokat, de akár halat is készíthetünk. Sokféleképpen készítik: tejföllel, tejszínnel, gombával, paradicsommal, savanyú uborkával, mustárral. A legelterjedtebb változata a Stroganoff-bélszín, amelynek eredete I. Péter cár idejére tehető (1682-1725). Oroszországban elterjedt étel volt a hagymán párolt marhahús. A gazdag nemesi udvaroknál dolgozó francia séfek keze munkájának köszönhetően az ételt nemesebbé tették: bélszínből, tejszín hozzáadásával, erdei gombával, főleg az ízletes vargányával készítették. Stroganoff gróf szakácsa pikánsabbá és könnyebbé akarta tenni az ételt, de úgy, hogy az ne térjen el az orosz ízlésvilágtól. Ezért sózott uborkával készítette azt, nem kis sikerrel. Az eredeti recepttől kissé eltérve, a hagymás, tejszínes, gombás, mustáros szaftot egy kevés fehérborral gazdagítottam és sózott uborka helyett sózott kapribogyót használtam. A Stroganoff ihletésű húsgolyókat sütőben készítettem el, szélesmetélttel tálaltam.