Strandos hekk
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
250g tőkehalfilé205 kcal
-
250g hasábburgonya368 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
213g napraforgó olaj1879 kcal
-
100g kovászos uborka15 kcal
-
11g majonéz59 kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
1000g tőkehalfilé820 kcal
-
1000g hasábburgonya1470 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
-
400g kovászos uborka60 kcal
-
44g majonéz235 kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
28.1g tőkehalfilé23 kcal
-
28.1g hasábburgonya41 kcal
-
7g finomliszt26 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
23.9g napraforgó olaj211 kcal
-
11.2g kovászos uborka2 kcal
-
1.2g majonéz7 kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.8 g
Zsír
-
Összesen 233.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1451.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 104 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 816 mg
-
Nátrium 264 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 472.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 90 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 177 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 830 micro
-
β-crypt 212 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 603 micro
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 231.1 g
Zsír
-
Összesen 934.1 g
-
Telített zsírsav 125 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 424 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 316 g
-
Koleszterin 430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5807.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 418 mg
-
Kálcium 379 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 658 mg
-
Foszfor 3264 mg
-
Nátrium 1055 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 462.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1890.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 436 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 360 mg
-
C vitamin: 194 mg
-
D vitamin: 360 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 519 micro
-
Kolin: 708 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 115 micro
-
β-karotin 3319 micro
-
β-crypt 846 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2410 micro
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
-
1 kg hasábburgonya
-
250 g finomliszt
-
3 ek fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
10 dl napraforgó olaj
-
10 db kovászos uborka
-
4 ek majonéz
Elkészítés
- A halat kiolvasztjuk, megmossuk, jó sűrűn beirdaljuk és besózzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni. A hasábburgonyát sütjük ki először bő forró olajban, hogy ne vegye át a hal ízét és paprikás színét.
- A lisztet összekeverjük a paprikával, majd a halat addig forgatjuk a lisztes keverékben, amíg jó vastagon be nem vonja mindenhol. Csak annyi halat panírozzunk be, amennyit meg akarunk sütni, mert hamar átázik és akkor leesik róla a bunda!
- A hal mindkét oldalát bő forró olajban aranybarnára sütjük, majd a sült burgonyával, hideg savanyúsággal és/vagy kedvenc szószainkkal tálaljuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 3444
- Feltöltés dátuma: 2024. július 03.
Ajánló
Sült hasábburgonyával és savanyúsággal tálaljuk, úgy az igazán "autentikus" (nálunk).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A lángost, a hekket és a főtt kukoricát magában foglaló "szentháromság" tagjaként, a paprikás lisztbe forgatott és bő olajban kisütött hal az egyik legkeresettebb strandétel Magyarországon. Valószínűleg az internetnek köszönhető, hogy ma már egyre többen egyetértenek abban, hogy az X generáció úgy nőtt fel, hogy a hekket, más néven európai szürke tőkehalat vagy tengeri csukát a Balaton halának hitték. Nem hibáztatjuk őket ezért a téves feltételezésért, hiszen a hatvanas évek teljesen logikátlan döntésének eredményeként ma már gyakorlatilag minden balatoni, sőt, az ország minden valamirevaló strandján szerepel a hal a büfékben. Tehát, ha nem a híres tóból származik, akkor honnan? Nagyjából 11 ezer kilométerre innen, Argentínából, 300 méter mélyen a víz alatt éldegél, hozzánk pedig fagyasztott formában érkezik. A hal Magyarországra kerüléséért felelős logikátlan döntés pedig a 60-as években történt, amikor olyan nagy mennyiségben exportáltunk halat, hogy itthon gyakorlatilag nem maradt belőle. Ekkor döntöttek úgy a döntéshozók, hogy a világ másik feléről importálnak halat. Az étel olyan nagy hatással volt a magyar fogyasztókra, hogy népszerűsége a mai napig töretlen.