Stollen kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
60 kcal
-
34g narancslé16 kcal
-
4g rum9 kcal
-
6 kcal
-
31g tej18 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
13g pisztácia72 kcal
A szóráshoz
Összesen
759
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
100g aszalt gyümölcsök240 kcal
-
135g narancslé63 kcal
-
16g rum37 kcal
-
23 kcal
-
125g tej70 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
320g finomliszt1165 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
50g pisztácia286 kcal
A szóráshoz
Összesen
3033
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
8.9g aszalt gyümölcsök21 kcal
-
12.1g narancslé6 kcal
-
1.4g rum3 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
11.2g tej6 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
28.6g finomliszt104 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
4.5g mandula26 kcal
-
4.5g pisztácia26 kcal
A szóráshoz
Összesen
270
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 545.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 266 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.2 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 86.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 148 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 296 micro
Összesen
759
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.5 g
Zsír
-
Összesen 101.1 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2180.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 464 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 325 mg
-
Foszfor 1066 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 464.7 g
-
Cukor 172 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 346.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 477 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 358 micro
-
Kolin: 267 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 64 micro
-
β-karotin 594 micro
-
β-crypt 297 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1185 micro
Összesen
3033
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 31 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
270
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
1.5 narancsból nyert narancslé
-
2 ek rum
-
7 g instant élesztő
-
1.3 dl tej
-
20 g cukor
-
32 dkg finomliszt
-
1 teáskanál fahéj
-
0.5 teáskanál szegfűbors
-
1 db tojás
-
5 dkg mandula
-
5 dkg pisztácia
A szóráshoz
Elkészítés
A tésztához
- Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, leöntjük a narancs levével és a rummal, egy órát állni hagyjuk.
- A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a 20 g cukrot és az élesztőt, keverjük össze, hagyjuk, hogy kicsit felfusson.
- A lisztet, a fahéjat, a szegfűborsot, a szegfűszeget és a sót keverjük össze egy nagyobb tálban, majd adjuk hozzá a felfuttatott tejet, a puha vajat és a tojásokat, majd jól dolgozzuk össze.
- Kelesszük a duplájára egy óra alatt.
- Vágjuk durvára a pisztáciát és a mandulát, a gyümölcsökből kicsit csavarjuk ki a levet, és adjuk a megkelt tésztához. Gyúrjuk át jól, hogy mindenhova kerüljenek a tésztában.
- Tegyük a tésztát lisztezett munkafelületre, gyúrjuk át, nyújtsuk téglalap alakúra és hagyjuk letakarva még 20 percet pihenni. Ha letelt, tegyük magunk elé úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felénk a munkalapon.
- A sodrófát tegyük hosszában középre, majd finoman lapogassuk el kicsit a felét, úgy, hogy egy hullámot kapjunk. Hajtsuk vissza a vastagabbon hagyott részén, hogy megkapjuk a klasszikus, tarajos stollen formát.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük, míg szép piros lesz a teteje. ha kész, kivesszük, és hűlni hagyjuk kb. 15 percig.
A szóráshoz
- A meleg vizet elkeverjük a cukorral, míg fel nem olvad. Átkenjük vele a kalácsunkat, majd vastagon megszórjuk a porcukorral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 5205
- Feltöltés dátuma: 2018. december 03.
Ajánló
Bármilyen más kandírozott vagy aszalt gyümölcsöt és magot is használhatunk bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Nosalty
1495 recept
Híres német karácsonyi kalács, tele minden földi jóval.