r
Nosalty Logó

Spirálos holdsütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Sagastrina
Spirálos holdsütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A vizes tésztához

Az olajos tésztához

Összesen 916 kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A vizes tésztához

Az olajos tésztához

Összesen 3667 kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A vizes tésztához

Az olajos tésztához

Összesen 286 kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    51.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    700.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    401 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    871 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    7712 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 916 kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.6 g

Zsír

  • Összesen
    205.2 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    63 g
  • Koleszterin
    292 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2801.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    258 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    1606 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    409.5 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    425.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3483 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    913 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    30847 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 3667 kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    271 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2397 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 286 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A vizes tésztához

Az olajos tésztához

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A töltelék elkészítése:
  2. A krumplikat megfőzzük, majd alaposan összetörjük.
  3. Belekeverjük a vajat, a cukrot, és a kevés tejet, hogy finom formálható pasztát kapjunk
  4. 20 golyót formálunk belőle, és félretesszük hűlni.
  5. A tészták elkészítése:
  6. A vizes tésztához a sót, a lisztet, és a cukrot összedolgozzuk, majd beledaraboljuk a vajat, és kézzel, vagy egy kanállal jól eldolgozzuk, hozzáadjuk a vizet, és addig gyúrjuk, esetelgesen plusz liszt hozzáadásával, amíg egy puha, egyáltalán nem ragadós tésztát kapunk. Belcsomagoljuk, és félretesszük kb 20 percre pihenni.
  7. Az olajos tésztához a lisztet és a sót összekeverjük, egy kis mélyedést nyomunk bele, majd beletesszük az olajat, és az aromákat. Óvatosan elkeverjük, amíg egy kézhez egyeltalán nem ragadó hasonló állagú tésztát nem kapunk (azért fontos, mert így a tésztát nyújtáskor egyforma vastagok lesznek a spirálban). Vigyázzunk, hogy ne dolgozzuk túl! Végül ezt is tegyük félre 20 percre.
  8. A tésztákból 10-10golyót formálunk, és félretesszük.
  9. Egy vizes tésztagolyót szétnyomkodunk, és a közepébe behelyezzük az olajos tésztagolyót. Beburkoljuk vele, majd hosszában kinyújtjuk.
  10. A végét megfogva óvatosan feltekerjük, elfordítjuk, és újra kinyújtjuk, majd ezt isfeltekerjük.
  11. Egy éles késsel vágjuk ketté a feltekert tésztát (ne hosszában!).
  12. A vágott féllel lefelé fordítva nyújtsuk kiés helyezzük rá az édesburgonya tölteléket, majd laza mozdulattal hajtogassuk köré a tésztát. Fordítsuk meg, alul kicsit nyomkodjuk össze és helyezzük az előkészített tepsire (az elkészítésről videó a youtube-n).
  13. Ugyanez a művelet vonatkozik az összes többi golyóra is. Végeredményként 20 db szép, spirálos sütit kapunk, amit már csak ki kell sütni.
  14. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb 20-30 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 10326
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Spirálos holdsütemény
Sagastrina 4 recept

Ezt a receptet egy MONDOCON-os sütisütő versenyre készülve találtam meg Annie (houseofannie.com/author/annie/) oldalán, és végül ezzel is neveztem, igaz kissé átalakítva, tekintve hogy Pandan eszenciát nem igazán találtam kicsiny országunkban, és rendelni csak ezért nem akartam. Illetve egyébb saját szájízre igazításokat tettem, de a kostológárda nem bánta a módosításokat. A tészta nyitja a liszt. Ha nem jó minőségű lisztet használunk, nem lesz szép recés a széle. Én 3 féle aromát/színezéket használtam a tésztákhoz a vanília aroma mellett: Dió aroma, mandula aroma, és piros színezék. A dió és a mandula kellemes ízt adott még a tésztának, szóval megérte kísérletezni!

Hozzávalók

A töltelékhez

A vizes tésztához

Az olajos tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...