Spirálos holdsütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Sagastrina
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
A töltelékhez
-
125g édesburgonya77 kcal
-
13g tej7 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g só0 kcal
A vizes tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
8g porcukor29 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
20g víz0 kcal
Az olajos tésztához
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g só0 kcal
-
23g dióolaj199 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
916
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
A töltelékhez
-
500g édesburgonya310 kcal
-
50g tej28 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4g só0 kcal
A vizes tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
80g víz0 kcal
Az olajos tésztához
-
180g finomliszt655 kcal
-
0g só0 kcal
-
90g dióolaj796 kcal
-
3g vaníliaaroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
3667
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
A töltelékhez
-
38.9g édesburgonya24 kcal
-
3.9g tej2 kcal
-
4.4g vaj31 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.3g só0 kcal
A vizes tésztához
-
15.5g finomliszt57 kcal
-
2.3g porcukor9 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.2g vaj45 kcal
-
6.2g víz0 kcal
Az olajos tésztához
-
14g finomliszt51 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g dióolaj62 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
286
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 51.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 700.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 401 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 106.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 871 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 7712 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
916
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.6 g
Zsír
-
Összesen 205.2 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 63 g
-
Koleszterin 292 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2801.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 258 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 612 mg
-
Nátrium 1606 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 409.5 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 425.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3483 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 913 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 30847 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
3667
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 271 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 2397 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
286
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
A vizes tésztához
-
200 g finomliszt
-
30 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
80 g vaj
-
80 ml víz
Az olajos tésztához
-
180 g finomliszt
-
1 csipet só
Elkészítés
A töltelékhez
- A töltelék elkészítése:
- A krumplikat megfőzzük, majd alaposan összetörjük.
- Belekeverjük a vajat, a cukrot, és a kevés tejet, hogy finom formálható pasztát kapjunk
- 20 golyót formálunk belőle, és félretesszük hűlni.
- A tészták elkészítése:
- A vizes tésztához a sót, a lisztet, és a cukrot összedolgozzuk, majd beledaraboljuk a vajat, és kézzel, vagy egy kanállal jól eldolgozzuk, hozzáadjuk a vizet, és addig gyúrjuk, esetelgesen plusz liszt hozzáadásával, amíg egy puha, egyáltalán nem ragadós tésztát kapunk. Belcsomagoljuk, és félretesszük kb 20 percre pihenni.
- Az olajos tésztához a lisztet és a sót összekeverjük, egy kis mélyedést nyomunk bele, majd beletesszük az olajat, és az aromákat. Óvatosan elkeverjük, amíg egy kézhez egyeltalán nem ragadó hasonló állagú tésztát nem kapunk (azért fontos, mert így a tésztát nyújtáskor egyforma vastagok lesznek a spirálban). Vigyázzunk, hogy ne dolgozzuk túl! Végül ezt is tegyük félre 20 percre.
- A tésztákból 10-10golyót formálunk, és félretesszük.
- Egy vizes tésztagolyót szétnyomkodunk, és a közepébe behelyezzük az olajos tésztagolyót. Beburkoljuk vele, majd hosszában kinyújtjuk.
- A végét megfogva óvatosan feltekerjük, elfordítjuk, és újra kinyújtjuk, majd ezt isfeltekerjük.
- Egy éles késsel vágjuk ketté a feltekert tésztát (ne hosszában!).
- A vágott féllel lefelé fordítva nyújtsuk kiés helyezzük rá az édesburgonya tölteléket, majd laza mozdulattal hajtogassuk köré a tésztát. Fordítsuk meg, alul kicsit nyomkodjuk össze és helyezzük az előkészített tepsire (az elkészítésről videó a youtube-n).
- Ugyanez a művelet vonatkozik az összes többi golyóra is. Végeredményként 20 db szép, spirálos sütit kapunk, amit már csak ki kell sütni.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb 20-30 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10326
- Feltöltés dátuma: 2012. október 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Sagastrina
4 recept
Ezt a receptet egy MONDOCON-os sütisütő versenyre készülve találtam meg Annie (houseofannie.com/author/annie/) oldalán, és végül ezzel is neveztem, igaz kissé átalakítva, tekintve hogy Pandan eszenciát nem igazán találtam kicsiny országunkban, és rendelni csak ezért nem akartam. Illetve egyébb saját szájízre igazításokat tettem, de a kostológárda nem bánta a módosításokat. A tészta nyitja a liszt. Ha nem jó minőségű lisztet használunk, nem lesz szép recés a széle. Én 3 féle aromát/színezéket használtam a tésztákhoz a vanília aroma mellett: Dió aroma, mandula aroma, és piros színezék. A dió és a mandula kellemes ízt adott még a tésztának, szóval megérte kísérletezni!