Spenótos rakott lazac
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A lazachoz
-
125g lazac159 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
18 kcal
A spenótmártáshoz
-
63g spenót10 kcal
-
38g főzőtejszín49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
18 kcal
A burgonyapüréhez
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A lazachoz
-
500g lazac635 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
71 kcal
A spenótmártáshoz
-
250g spenót41 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
71 kcal
A burgonyapüréhez
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A lazachoz
-
26.9g lazac34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
A spenótmártáshoz
-
13.4g spenót2 kcal
-
8.1g főzőtejszín11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
A burgonyapüréhez
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 946.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 473 mg
-
Nátrium 175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 286.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 363 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 545 micro
-
K vitamin: 222 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2558 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5503 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.2 g
Zsír
-
Összesen 92.6 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 373 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3785.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 575 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 432 mg
-
Foszfor 1892 mg
-
Nátrium 700 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1146.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1452 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 171 mg
-
D vitamin: 2178 micro
-
K vitamin: 889 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 465 micro
-
Kolin: 617 mg
-
Retinol - A vitamin: 599 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10232 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22011 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 117 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 550 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1183 micro
Hozzávalók
A lazachoz
-
50 dkg lazac
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
A spenótmártáshoz
-
25 dkg spenót
-
1.5 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek napraforgó olaj
A burgonyapüréhez
Elkészítés
A lazachoz
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, mindeközben egy fedeles tűzálló tálat kb. 1 evőkanál olajjal kikenünk, és a pikkelyes felükkellefelé belehelyezzük a lazac szeleteket.
- A halat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve a sütőbe helyezzük 20-25 percre.
- Amíg a halat elősütjük, elkészítjük a spenótmártást. Ehhez egy serpenyőben kb. 1 evőkanál olajat hevítünk, majd alacsony fokozatra téve hozzáadjuk a spenótot, és puhára fonnyasztjuk.
- A spenótot sózzuk, borsozzuk, fokhagymával szórjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön, ügyelve, hogy a tejszín ne forrjon fel. Közben kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük tovább. Amikor elkészült, hagyjuk a lekapcsolt főzőlapon.
- Közben a porból elkészítjük a burgonyapürét, amíg egy sima, krémes masszát nem kapunk. Inkább kicsit sűrű legyen, mintsem híg.
- Amikor a hal elkészült, kivesszük a sütőből, óvatosan lehúzzuk a bőrét, feldaraboljuk, majd szétterítjük a darabokat az edényben úgy, hogy az egészet egyenletesen beborítsa.
- A spenótot egyenletesen eloszlatjuk a halon.
- A krumplipürét egyenletesen eloszlatjuk a spenóton, és a tetején kis csúcsokat formázunk.
- Az egészet visszatesszük a sütőbe (ezúttal fedél nélkül)kb. 20 percre. Opcionálisan a második 10 percre grill fokozatra kapcsoljuk a sütőt. Addig sütjük, amíg a tetején lévő csúcsok szépen meg nem pirulnak.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x25x5
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 4889
- Feltöltés dátuma: 2013. február 15.
Ajánló
Az angolok ezt az ételt főként télen fogyasztják, mivel igazán szívmelengető, nagyon laktató és kiadós; borongós, hideg időben kifejezetten jólesik az embernek. Készíthető egyébként más halfajtákból is, leggyakrabban tőkehalból szokták csinálni, de más fehér húsú halfajtákból is nagyon finom. Ilyenkor érdemes a mártás fűszerezését kicsit módosítani, hogy ne nyomja el a hal ízét. A tetejére krumplipüré helyett lehet vékonyra felkarikázott héjában főtt burgonyát is (2-3 rétegben) teríteni, így az állaga kevésbé krémes, de összességében ugyanolyan finom. (A sütési időn ez nem változtat.) Én azért készítem porból a pürét, mert ez a leggyorsabb módszer, és az elkészült étel ízén egyáltalán nem érezni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez egy tradicionális angol főétel, amelyet korábban sokszor ettem étteremben, és nagyon megszerettem. Aztán egy nap gondoltam egyet, és úgy döntöttem, megpróbálom otthon elkészíteni. Íme az eredmény. :)