Spenótos-halas lusta rakott krumpli
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A rakott krumplihoz
-
167g burgonya96 kcal
-
100g spenót17 kcal
-
117g tilápia112 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
33g sajt117 kcal
A besamelmártáshoz
-
13g vaj96 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A rakott krumplihoz
-
1000g burgonya578 kcal
-
600g spenót99 kcal
-
700g tilápia672 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g sajt704 kcal
A besamelmártáshoz
-
80g vaj574 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
450g tej252 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A rakott krumplihoz
-
31.8g burgonya18 kcal
-
19.1g spenót3 kcal
-
22.3g tilápia21 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.4g sajt22 kcal
A besamelmártáshoz
-
2.5g vaj18 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
14.3g tej8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 39.5 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1386 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 407 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 442 mg
-
Nátrium 343 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 281.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 534 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 152 micro
-
K vitamin: 354 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4083 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8796 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 236.9 g
Zsír
-
Összesen 145.2 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 768 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8315.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 351 mg
-
Kálcium 2444 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 771 mg
-
Foszfor 2651 mg
-
Nátrium 2056 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 217 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1688.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3203 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 273 mg
-
D vitamin: 910 micro
-
K vitamin: 2122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1181 micro
-
Kolin: 527 mg
-
Retinol - A vitamin: 1163 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24497 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52776 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 779 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1679 micro
Hozzávalók
A rakott krumplihoz
-
1 kg burgonya
-
1 kis db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 tk szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A besamelmártáshoz
-
80 g vaj
-
60 g finomliszt
-
450 ml tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A rakott krumplihoz
- Megpucoljuk a burgonyát és tepsibe szeleteljük fél centi vastagra vágva. Annyi burgonyát pucoljunk, hogy a tepsi alját 2-4 centi vastagon fedje. Locsoljuk meg (olíva)olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd öntsünk alá kb. egy dl vizet. Fedjük le alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük/ pároljuk meg.
- Közben készítsük el a többit. A spenótot (ha mirelit) olvasszuk és jól nyomkodjuk ki. Olajon fonnyasszuk meg a hagymát, amikor kész dobjuk rá pár másodpercre a fokhagymát. Jöhet a spenót. Forgassuk össze, majd szórjuk meg szerecsendióval. Tegyük félre hűlni.
- Készítsük el a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, forrósítsuk benne habosra a lisztet, de ne pirítsuk, majd FORRÓ tejjel öntsük fel és kevergetve főzzük sűrűre. Fűszerezzük, és jól sózzuk - jobban, mint kívánnánk -, mert ez adja majd a sós íz jó részét az ételhez.
- Vegyük ki a burgonyát a sütőből, halmozzuk rá a spenótot, fektessük rá a halfiléket (az enyém még ekkor is jeges volt), majd öntsük nyakon a szósszal. Szórjuk meg reszelt sajttal, toljuk vissza a sütőbeés addig süssük, amíg a sajt szép piros nem lesz. (Kb. fél óra.)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x30
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 235
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 18288
- Feltöltés dátuma: 2010. április 17.
Ajánló
A tilápia hal egy szálkamentes édesvizi fajta, ajánlom azoknak, akiknek gondja akadna a pangasius-szal. Intersparban és Aldiban is kapható mireliten. pH besorolás: enyhén savasít. Erről bővebben itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Azért nem szeretek rakott krumplit készíteni, mert számomra értelmetlenül sok időt vesz el a krumpli előre történő főzése, pucolása, karikázása. Aztán amióta egy szakácstársunk adta a rendkívül egyszerű ötletet, azóta gyakrabban készül lusta módon. Ehhez jött a spenót ötlete, amit már Andicska is elkészített kicsit más olvasatban és összeállt ez az étel. Ötletszinten mindenképpen fúziósnak tekinthető, élvezeti- és tápanyagértéke igen magas. Jó szívvel, bátran fogyasztható. Külön Katának: besamel helyett vegyél tejfölt, ízesítsd jól sóval, borssal, szerecsennel, 1 gerezd törött fokhagymával és ezt öntsd rá.