Spenótos gratin
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Országh Kitti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A gratinhez
-
80g spenót13 kcal
-
20g vöröshagyma7 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
140g tej78 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
40g sajt141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A tetejére
-
6g vaj40 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
473
kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A gratinhez
-
400g spenót66 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
700g tej392 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A tetejére
-
28g vaj201 kcal
-
200g zsemlemorzsa790 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2371
kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A gratinhez
-
23.8g spenót4 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
41.7g tej23 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
11.9g sajt42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A tetejére
-
1.7g vaj12 kcal
-
11.9g zsemlemorzsa47 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
141
kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1539.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 557 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 256 mg
-
Nátrium 623 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 91.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 434 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 282 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3261 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7029 micro
Összesen
473
kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.9 g
Zsír
-
Összesen 105.4 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 306 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7697.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 2784 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 382 mg
-
Foszfor 1278 mg
-
Nátrium 3117 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 230.2 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 458.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2172 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 1411 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 840 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 814 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16306 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35143 micro
Összesen
2371
kcal
- 12% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 458.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 972 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2094 micro
Összesen
141
kcal
Hozzávalók
A gratinhez
-
2 kis db vöröshagyma
-
5 dkg finomliszt
-
0.5 teáskanál szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A tetejére
-
2 ek vaj
-
20 dkg zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A gratinhez
- Megmossuk és felaprítjuk a friss spenótot (mirelit esetében kinyomkodjuk belőle a fölösleges nedvességet). Egy lábosban, lassú tűzön felforraljuk a tejet.
- Egy nagyobb serpenyőben úgy tíz percig sütjük a vajon az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet, és további két percig főzzük vele. Hozzáadjuk a melegedő tejhez, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik (továbbra is alacsony lánggal dolgozunk!). Ezután levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a sűrű, tejes masszához a szerecsendiót.
- Ráöntjük a reszelt sajtra, és jól összeforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a spenótot, alaposan összedolgozzuk. Helyezzük kb. 26 cm-es piteformába/kerámiatálba a masszát.
- Sütőbe tesszük, és 210 fokon megsütjük, nagyjából akkor lesz jó, mikor az alsóbb rétegek buborékozni kezdenek.
A tetejére
- Eközben a zsemlemorzsát megpirítjuk a vajjal, majd a spenótos-tejes keverékre tesszük.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 220
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10950
- Feltöltés dátuma: 2014. február 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Országh Kitti
34 recept
A francia konyha nálunk talán még kevésbé elterjedt istenisége a gratin, ami elsősorban burgonyával, krémesen készül - szerencsére ez a dolog nem kőbe vésett. Tény, hogy mindenki rajong a krumplis ételekért, de most burgonya helyett másképp akartam elkészíteni a gratint.