r
Nosalty Logó

Spenótos gombás lasagne

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Receptműves
Spenótos gombás lasagne
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 101 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1017.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    281 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    501 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    440 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5076 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10998 micro
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    77.2 g

Zsír

  • Összesen
    42.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4069 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    1125 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    476 mg
  • Foszfor
    1376 mg
  • Nátrium
    860 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    919.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2005 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    1759 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1305 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20304 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43992 micro
Összesen 1420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    125 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1439 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3118 micro
Összesen 101 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombás töltelékhez tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük fel.
  2. A felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk.
  3. A gombát a hagymára tesszük, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, majd fogkeményre főzzük (ha a gomba nem ereszt sok levet - kb. a gombamennyiség feléig érjen -, akkor 1-2 dl vízzel hígítsuk fel (lásd Praktikák 1. megjegyzése).
  4. A spenótot megpucoljuk, összeszeljük, és cseppnyi olajon megpároljuk (ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba; kis lángon főzzük; ha felolvadt, jöhet a 6-os lépés).
  5. Belereszeljük (intenzívebb), vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, és összefőzzük, majd borssal ízesítsük ízlés szerint
  6. Figyeljünk arra, hogy a spenót is jó leveses állagú legyen. Ha fagyasztott, akkor 1-2 dl, ha friss, akkor 2-3 dl vizet adjunk hozzá. (lásd Praktikák 1. megjegyzése)
  7. Következik az összeállítás. Gyújtsuk be a sütőt.
  8. Hőálló tál aljába 2 merőkanál(!) spenótmártást terítünk.
  9. Letesszük az első sor (száraz) tésztát (egymást nem kell fedniük, csak illeszkedni egymás mellé). A spenótmártás felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el).
  10. Következik a második sor tészta lerakása. A második tésztarétegen (ami a középső lesz a kész ételben) egyenletesen elterítjük a teljes gombamártást.
  11. A harmadik (utolsó) sor tésztát letesszük. Egyenletesen beborítjuk a maradék spenótmártással.
  12. Reszelt sajttal, bazsalikommal, oregánóval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük.
  13. Megsütjük az előmelegített sütőben, de késpróba kell. Ha megfőtt benne a tészta, és hullámos lesz, akkor jó.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 27x27
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 230
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 15566
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 08.

Ajánló

Tilos kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni! Ezért kell a bőséges, leveses szósz, az fogja "megfőzni" (Fontos szabály lasagne készítésnél, hogy nagyon bőséges szószokkal, mártással készítsük, hiszen a tészta sütés közben fog "megfőni", így sok nedvességet szív fel. Ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt.). Szép fodrosra fog sülni, ahogy növekszik a tészta térfogata a nedvességtől. Tálaláskor adhatunk mellé (csökkentett zsírtartalmú) tejfölt, nagyon jól illik hozzá. Bármely hőre olvadó sajt lehet a tetején szeletelve, vagy reszelve (vegánok ezt mellőzzék). A lasagne-edényem 27x27-es, így egy sorba 5 lap tészta kell. Variációs lehetősége számtalan. A képen lévő spenótos durumtésztával készült, lehet sima is, lehet paradicsom szósszal, csak spenóttal, csak gombával, stb.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Örök kedvenc a lasagne, amely gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet - reményeim szerint - érthetően megírtam :-). Jellemzően vegaváltozatban készítem, mert így szeretjük. Próbáltam már paradicsomos-spenótos, paradicsomos-gombás, gombás-tejszínes, csak paradicsomos és csak gombás változatban, azonban spenótos-gombás változatban eddig még soha. Nagy hiba volt, egyszerűen isteni, szerintem még azokat is meg lehet vele környékezni, akik tradicionálisan spenóttaszítók :-).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...