r
Nosalty Logó

Spárgás-zöldborsós rizottó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
edan
Spárgás-zöldborsós rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 550 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2193 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 76 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1904.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    197 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    262 mg
  • Nátrium
    1365 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    195.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    674 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1887 micro
Összesen 550 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    54.3 g

Zsír

  • Összesen
    80 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7617.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    789 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    222 mg
  • Foszfor
    1049 mg
  • Nátrium
    5459 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    263.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    783.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    731 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    120 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    221 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    926 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    503 micro
  • α-karotin
    74 micro
  • β-karotin
    2694 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7548 micro
Összesen 2193 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 76 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldborsót pároljuk meg, és szűrjük le.
  2. A hagymát és a zellert vágjuk vagy reszeljük apróra.
  3. Hevítsük forráspontig a húslevest.
  4. A spárgasípok közepét és alját fogjuk meg, hajlítsuk addig, amíg magától el nem törik, a fej felé eső részét fejjel lefelé tegyük hideg vízbe, az alját eldobhatjuk, mert az fás. Ha készen vagyunk az összessel, akkor mossuk át a sípok fejét többször, oda ugyanis rengeteg homok képes lerakódni, majd szeleteljük fel a sípokat kb. 1 cm-es darabkákra.
  5. Forraljunk fel 2-3 liter vizet, ha felforrt, ízesítsük 1 evőkanál sóval, cukorral, a citrom levével, és tegyünk a vízbe 3 dkg vajat, végül tegyük bele a spárgát, és főzzük 4 percig. (Semmiképpen sem tovább, mert akkor túl lágy lesz!) 4 perc után szedjük át a zöldséget egy hideg vizes tálba.
  6. Egy vastag aljú edényben kezdjük el pirítani az olajon a hagymát és a zellert, ha már üveges, adjuk hozzá a rizst és a 1 teáskanál sót, valamint a borsot, kevergetve pirítsuk 1-2 percig, öntsük fel a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon a rizsről. Ezt követően merőkanalanként adjuk a rizshez a húslevest, minden adag után keverjünk rajta egyet-kettőt, és várjuk meg, amíg a nagyja elfő. (Akkor adjunk hozzá egy újabb adag húslevest, amikor keresztben végighúzzuk a fakanalat az edény alján, és nem folyik ismét össze a rizs.)
  7. Ha elhasználtuk a leves jó felét, akkor adjuk a rizshez a borsót és a spárgát, így folytassuk tovább a feleresztést/kevergetést.
  8. Amikor már csak 2 merőkanálnyi levesünk maradt, adjuk hozzá azt is, de azonnal zárjuk el a tüzet a rizs alatt, keverjünk a rizsen párat, majd adjuk hozzá a maradék 3 dkg vajat és az 5 dkg parmezánt, keverjük ismét át az ételt, és azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2215
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Itt a tavasz, kitört a spárgaszezon! Imádom! Ez egy klasszikus olasz rizottó recept, melyet nálunk még a nem-spárgaevők is szívesen megesznek.:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...