Spárgás-zöldborsós rizottó
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
edan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g zöldspárga18 kcal
-
50g zöldborsó41 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
1 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
63g rizs224 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
375g alaplé26 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g kókuszcukor10 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
Összesen
550
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
5 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
250g rizs895 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g kókuszcukor39 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g bors0 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
Összesen
2193
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
17.4g zöldspárga2 kcal
-
7g zöldborsó6 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
1.4g halványító zeller0 kcal
-
5.2g fehérbor4 kcal
-
8.7g rizs31 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
52.3g alaplé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g kókuszcukor1 kcal
-
1.4g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
1.7g parmezán sajt7 kcal
Összesen
76
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1904.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 197 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 262 mg
-
Nátrium 1365 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 195.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 183 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 674 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1887 micro
Összesen
550
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 54.3 g
Zsír
-
Összesen 80 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7617.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 789 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 222 mg
-
Foszfor 1049 mg
-
Nátrium 5459 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 263.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 783.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 731 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 120 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 221 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 926 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 503 micro
-
α-karotin 74 micro
-
β-karotin 2694 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7548 micro
Összesen
2193
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
Összesen
76
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg zöldspárga
-
20 dkg zöldborsó
-
1 kis db vöröshagyma
-
1.5 dl fehérbor
-
25 dkg rizs
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromlé
-
bors ízlés szerint
-
6 dkg vaj
-
5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
- A zöldborsót pároljuk meg, és szűrjük le.
- A hagymát és a zellert vágjuk vagy reszeljük apróra.
- Hevítsük forráspontig a húslevest.
- A spárgasípok közepét és alját fogjuk meg, hajlítsuk addig, amíg magától el nem törik, a fej felé eső részét fejjel lefelé tegyük hideg vízbe, az alját eldobhatjuk, mert az fás. Ha készen vagyunk az összessel, akkor mossuk át a sípok fejét többször, oda ugyanis rengeteg homok képes lerakódni, majd szeleteljük fel a sípokat kb. 1 cm-es darabkákra.
- Forraljunk fel 2-3 liter vizet, ha felforrt, ízesítsük 1 evőkanál sóval, cukorral, a citrom levével, és tegyünk a vízbe 3 dkg vajat, végül tegyük bele a spárgát, és főzzük 4 percig. (Semmiképpen sem tovább, mert akkor túl lágy lesz!) 4 perc után szedjük át a zöldséget egy hideg vizes tálba.
- Egy vastag aljú edényben kezdjük el pirítani az olajon a hagymát és a zellert, ha már üveges, adjuk hozzá a rizst és a 1 teáskanál sót, valamint a borsot, kevergetve pirítsuk 1-2 percig, öntsük fel a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon a rizsről. Ezt követően merőkanalanként adjuk a rizshez a húslevest, minden adag után keverjünk rajta egyet-kettőt, és várjuk meg, amíg a nagyja elfő. (Akkor adjunk hozzá egy újabb adag húslevest, amikor keresztben végighúzzuk a fakanalat az edény alján, és nem folyik ismét össze a rizs.)
- Ha elhasználtuk a leves jó felét, akkor adjuk a rizshez a borsót és a spárgát, így folytassuk tovább a feleresztést/kevergetést.
- Amikor már csak 2 merőkanálnyi levesünk maradt, adjuk hozzá azt is, de azonnal zárjuk el a tüzet a rizs alatt, keverjünk a rizsen párat, majd adjuk hozzá a maradék 3 dkg vajat és az 5 dkg parmezánt, keverjük ismét át az ételt, és azonnal tálaljuk.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2215
- Feltöltés dátuma: 2013. május 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
edan
84 recept
Itt a tavasz, kitört a spárgaszezon! Imádom! Ez egy klasszikus olasz rizottó recept, melyet nálunk még a nem-spárgaevők is szívesen megesznek.:)