r
Nosalty Logó

Spárgamimóza kapribogyóval és kaviárral (Asparagus Mimosa)

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Spárgamimóza kapribogyóval és kaviárral (Asparagus Mimosa)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 718 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 88 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.8 g

Zsír

  • Összesen
    27 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    506 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1796.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    340 mg
  • Nátrium
    1189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    116 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    431 mg
  • Retinol - A vitamin:
    205 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    808 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1738 micro
Összesen 358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    43.5 g

Zsír

  • Összesen
    53.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1013 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3592.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    679 mg
  • Nátrium
    2378 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    538.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    546 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    232 micro
  • K vitamin:
    165 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    863 mg
  • Retinol - A vitamin:
    409 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1615 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3475 micro
Összesen 718 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    426 micro
Összesen 88 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spárgánkat tisztítsuk meg: a fás részeket roppantsuk le, a szárak alsó részét egy zöldséghámozóval meg is pucolhatjuk.
  2. Készítsünk elő egy tál jeget és hideg vizet. Keressünk egy akkora edényt, amiben a spárgák kényelmesen elférnek, majd töltsük fel hideg vízzel, adjunk hozzá két teáskanál sót.
  3. Ha forr a víz, csökkentsük a hőt, és kezdjük el párolni benne a spárgánkat, amíg puha nem lesz, ez nagyjából 6-8 perc lehet.
  4. Ezután egy fogó segítségével emeljük ki a spárgát a párolásból, és tegyük át őket a hideg vízzel és jéggel teli tálunkba. Mártóztassunk meg benne őket 2-3 percig, majd a lehűlt spárgáinkat tegyünk ki egy tetszőleges tálra pihenni. (Párolás helyett vagy mellett, grillen vagy serpenyőben kevés olajon át is süthetjük a spárgát.)
  5. A vinaigrette elkészítéséhez fogjunk egy kis keverőtálat, majd mérjük/öntsük bele a fehérborecetet, a dijoni mustárt (egy csepp citrom is mehet bele, ha még savanyúbban szeretjük), sót, borsot. Egy habverő segítségével dolgozzuk össze őket, majd lassan, apránként adjuk hozzá az olívaolajat is. A habverővel addig keverjük, amíg emulgeálódnak az összetevők. Akkor tökéletes, ha lágy, majonézszerű állaga lesz. A klasszikus ecet-olaj arány 1:3, de ez lehet akár 1:2 vagy 1:5-1:6 is.
  6. A tojásokat főzzük keményre 9 perc alatt. Ha még tökéletesebb tojásélményt szeretnénk, akkor egy percig hagyjuk őket a gyöngyöző forrásvízben főni, majd vegyük tűzről (vagy vegyük vissza a legkisebb egységre a hőt alattuk), és 10 percig lefedve hagyjuk keményre főni. Ezzel a módszerrel - ellentétben a folyamatos főzéssel - nem változik gumiállagúvá a tojás sárgája, nedvesebb és lágyabb marad.
  7. A tojásfőzés után hideg vízben hűtsük le őket, majd megpucoljuk, és egy közepes lyukú szitán vagy reszelőn átpréseljük/lereszeljük a tojásokat. Ez a tojásmimóza.
  8. A kapribogyót kinyomkodjuk, a nagyobb szemeket durvára vágjuk, a kicsiket egészben hagyhatjuk.
  9. Tálaláshoz a spárgáinkat meglocsoljuk a vinaigrette-el, egy csíkban ráhalmozzuk a tojást, meghintjük chilipehellyel, majd rákanalazzuk egy kiskanállal a kaviárt, és kapribogyót adunk a tetejére.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 334
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Spárgamimóza kapribogyóval és kaviárral (Asparagus Mimosa)
Hering András 182 recept

Ha Franciaországról beszélünk, akkor a „mimóza” szó a keményen főtt tojásokra vonatkozik, és ez a recept nem csak lehetőséget ad arra, hogy egyszerre megedzük vele a zöldséghámozónkat és a reszelőnket/szitánkat a tojásnyomáskor, hanem a spárga felhasználásához is az egyik legelőkelőbb felhasználást is nyújtja. A keményre főtt tojás pedig nemcsak díszítésre szolgál, annak ellenére, hogy ezt az időtálló, klasszikus ételt megjelenése miatt a gyönyörű sárga és fehér színű mimózavirághoz szokták hasonlítani. A főtt kemény tojást aprításához használjunk rozsdamentes acélszitát, hogy fényes és puha tojásköretet kapjunk a spárga mellé. Készíts hozzá mennyei vinaigrette öntetet, és ha még fényűzőbb tennéd, kanalazz rá kaviárt és kapribogyót is, majd élvezd a tavaszi pompát!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...