Spárgamimóza kapribogyóval és kaviárral (Asparagus Mimosa)
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
250g zöldspárga35 kcal
-
120g főtt tojás186 kcal
-
3g fehérborecet0 kcal
-
3 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
7g kapribogyó1 kcal
-
10g kaviár26 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
240g főtt tojás372 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
20g kaviár53 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
61.3g zöldspárga9 kcal
-
29.4g főtt tojás46 kcal
-
0.6g fehérborecet0 kcal
-
1.2g dijoni mustár1 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
2.9g olívaolaj26 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1.6g kapribogyó0 kcal
-
2.5g kaviár6 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21.8 g
Zsír
-
Összesen 27 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 506 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1796.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 340 mg
-
Nátrium 1189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 269.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 273 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 116 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 431 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 808 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1738 micro
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 53.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1013 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3592.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 679 mg
-
Nátrium 2378 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 538.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 546 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 232 micro
-
K vitamin: 165 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 863 mg
-
Retinol - A vitamin: 409 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1615 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3475 micro
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 440.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 291 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 198 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 426 micro
Hozzávalók
-
1 csomag zöldspárga
-
4 db főtt tojás
-
1 ek fehérborecet
-
2 tk dijoni mustár
-
0.5 tk só
-
0.3 tk bors
-
3 ek olívaolaj
-
1 tk chilipehely
Elkészítés
- A spárgánkat tisztítsuk meg: a fás részeket roppantsuk le, a szárak alsó részét egy zöldséghámozóval meg is pucolhatjuk.
- Készítsünk elő egy tál jeget és hideg vizet. Keressünk egy akkora edényt, amiben a spárgák kényelmesen elférnek, majd töltsük fel hideg vízzel, adjunk hozzá két teáskanál sót.
- Ha forr a víz, csökkentsük a hőt, és kezdjük el párolni benne a spárgánkat, amíg puha nem lesz, ez nagyjából 6-8 perc lehet.
- Ezután egy fogó segítségével emeljük ki a spárgát a párolásból, és tegyük át őket a hideg vízzel és jéggel teli tálunkba. Mártóztassunk meg benne őket 2-3 percig, majd a lehűlt spárgáinkat tegyünk ki egy tetszőleges tálra pihenni. (Párolás helyett vagy mellett, grillen vagy serpenyőben kevés olajon át is süthetjük a spárgát.)
- A vinaigrette elkészítéséhez fogjunk egy kis keverőtálat, majd mérjük/öntsük bele a fehérborecetet, a dijoni mustárt (egy csepp citrom is mehet bele, ha még savanyúbban szeretjük), sót, borsot. Egy habverő segítségével dolgozzuk össze őket, majd lassan, apránként adjuk hozzá az olívaolajat is. A habverővel addig keverjük, amíg emulgeálódnak az összetevők. Akkor tökéletes, ha lágy, majonézszerű állaga lesz. A klasszikus ecet-olaj arány 1:3, de ez lehet akár 1:2 vagy 1:5-1:6 is.
- A tojásokat főzzük keményre 9 perc alatt. Ha még tökéletesebb tojásélményt szeretnénk, akkor egy percig hagyjuk őket a gyöngyöző forrásvízben főni, majd vegyük tűzről (vagy vegyük vissza a legkisebb egységre a hőt alattuk), és 10 percig lefedve hagyjuk keményre főni. Ezzel a módszerrel - ellentétben a folyamatos főzéssel - nem változik gumiállagúvá a tojás sárgája, nedvesebb és lágyabb marad.
- A tojásfőzés után hideg vízben hűtsük le őket, majd megpucoljuk, és egy közepes lyukú szitán vagy reszelőn átpréseljük/lereszeljük a tojásokat. Ez a tojásmimóza.
- A kapribogyót kinyomkodjuk, a nagyobb szemeket durvára vágjuk, a kicsiket egészben hagyhatjuk.
- Tálaláshoz a spárgáinkat meglocsoljuk a vinaigrette-el, egy csíkban ráhalmozzuk a tojást, meghintjük chilipehellyel, majd rákanalazzuk egy kiskanállal a kaviárt, és kapribogyót adunk a tetejére.
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 339
- Feltöltés dátuma: 2021. május 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ha Franciaországról beszélünk, akkor a „mimóza” szó a keményen főtt tojásokra vonatkozik, és ez a recept nem csak lehetőséget ad arra, hogy egyszerre megedzük vele a zöldséghámozónkat és a reszelőnket/szitánkat a tojásnyomáskor, hanem a spárga felhasználásához is az egyik legelőkelőbb felhasználást is nyújtja. A keményre főtt tojás pedig nemcsak díszítésre szolgál, annak ellenére, hogy ezt az időtálló, klasszikus ételt megjelenése miatt a gyönyörű sárga és fehér színű mimózavirághoz szokták hasonlítani. A főtt kemény tojást aprításához használjunk rozsdamentes acélszitát, hogy fényes és puha tojásköretet kapjunk a spárga mellé. Készíts hozzá mennyei vinaigrette öntetet, és ha még fényűzőbb tennéd, kanalazz rá kaviárt és kapribogyót is, majd élvezd a tavaszi pompát!