r
Nosalty Logó

Spaghetti rókagombával és pármai sonkával

Kornél
Spaghetti rókagombával és pármai sonkával
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

733
Kalória
28.8g
Fehérje
108.3g
Szénhidrát
20.2g
Zsír
117.8g
Víz
17.7g
Koleszterin
8.6g
Élelmi rost
4.9g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 733 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2199 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 246 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    82276.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    322 mg
  • Nátrium
    81693 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    117.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    212 micro
  • K vitamin:
    255 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    758 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    859 micro
Összesen 733 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.5 g

Zsír

  • Összesen
    60.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246828.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    965 mg
  • Nátrium
    245078 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    324.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    353.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    636 micro
  • K vitamin:
    764 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1023 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2275 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2576 micro
Összesen 2199 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27532.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    27337 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    71 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    287 micro
Összesen 246 kcal

Elkészítés

  1. Kezdjük a gomba előkészítéssel. A rossz szokásokkal ellentétben, a gombát nem szabad megmosni az előkészületek alkalmával. Rendkívül magas a víztartalma önmagában is, ezt hatványozzuk a mosás alkalmával, még több vizet fog magába szívni. Ne tegyük! Helyette késsel kaparjuk le azokat a részeket, ahol szennyeződést találunk.
  2. A tisztítást követően vágjuk a gombát nagyobb darabokra, és tegyük forró, száraz(!) serpenyőbe. Kis idő elteltével levet fog engedni, amit el kell főznünk. Sózzuk, borsozzuk, pirítsuk a gombát tovább. Amikor már nem enged több levet, adjuk hozzá az olajat. Ízesítsük összezúzott fokhagymával, és finomra vágott petrezselyemmel.
  3. Néhány percnyi pirítást követően, amikor a gomba szinte már kész, adjuk hozzá a pármai sonkát. Szeletelt sonkát szabad csak vennünk, hacsak nincs otthon komolyabb szeletelőgépünk. A szeletelt sonkát kézzel tépkedjük darabokra, csak rusztikusan. Nem kell pirítani, elég, ha éppen üveges lesz. Azonnal adjuk hozzá a tésztát, alaposan forgassuk össze, és tálaljuk.
  4. A tésztát természetesen al-dente, azaz fogkeményre kell főzni, máskülönben romlik az állaga, az étel nem azzá válik, amit szeretnénk kapni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 8 p

Olaszország hegyvidékeiről, -ahol rendkívül sok, és sokféle a gomba- származik ez a recept. Mint általában az olasz tészták esetében, nagyon egyszerű a készítés, és nagyon finom a végeredmény. Nem tartozik az olcsó receptek közé, de egyszer minden tészta rajongónak ki kell próbálni. Vacsora vendégeink előtt pedig bátran villoghatunk, ez a recept egyhamar "nem jön szembe"... :)

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...