Spaghetti rókagombával és pármai sonkával
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
133g spagetti tészta495 kcal
-
100g rókagomba32 kcal
-
33g pármai sonka72 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
15g petrezselyem5 kcal
-
14g olívaolaj125 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
733
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
400g spagetti tészta1484 kcal
-
300g rókagomba96 kcal
-
100g pármai sonka215 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
2199
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
44.6g spagetti tészta166 kcal
-
33.5g rókagomba11 kcal
-
11.2g pármai sonka24 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
4.7g olívaolaj42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
246
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.8 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 82276.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 322 mg
-
Nátrium 81693 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 117.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 212 micro
-
K vitamin: 255 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 758 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 859 micro
Összesen
733
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.5 g
Zsír
-
Összesen 60.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246828.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 261 mg
-
Kálcium 206 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 965 mg
-
Nátrium 245078 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 324.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 353.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 636 micro
-
K vitamin: 764 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1023 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2275 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2576 micro
Összesen
2199
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 27532.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 27337 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 39.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 71 micro
-
K vitamin: 85 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 287 micro
Összesen
246
kcal
Hozzávalók
-
400 g spagetti tészta
-
300 g rókagomba
-
100 g pármai sonka
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Kezdjük a gomba előkészítéssel. A rossz szokásokkal ellentétben, a gombát nem szabad megmosni az előkészületek alkalmával. Rendkívül magas a víztartalma önmagában is, ezt hatványozzuk a mosás alkalmával, még több vizet fog magába szívni. Ne tegyük! Helyette késsel kaparjuk le azokat a részeket, ahol szennyeződést találunk.
- A tisztítást követően vágjuk a gombát nagyobb darabokra, és tegyük forró, száraz(!) serpenyőbe. Kis idő elteltével levet fog engedni, amit el kell főznünk. Sózzuk, borsozzuk, pirítsuk a gombát tovább. Amikor már nem enged több levet, adjuk hozzá az olajat. Ízesítsük összezúzott fokhagymával, és finomra vágott petrezselyemmel.
- Néhány percnyi pirítást követően, amikor a gomba szinte már kész, adjuk hozzá a pármai sonkát. Szeletelt sonkát szabad csak vennünk, hacsak nincs otthon komolyabb szeletelőgépünk. A szeletelt sonkát kézzel tépkedjük darabokra, csak rusztikusan. Nem kell pirítani, elég, ha éppen üveges lesz. Azonnal adjuk hozzá a tésztát, alaposan forgassuk össze, és tálaljuk.
- A tésztát természetesen al-dente, azaz fogkeményre kell főzni, máskülönben romlik az állaga, az étel nem azzá válik, amit szeretnénk kapni.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3899
- Feltöltés dátuma: 2014. június 14.
Ajánló
Ez az étel tojásos olasz tésztával a legkiválóbb, megfelelő választás a pappardelle, vagy tagliatelle. Egy pohár Chianti tökéletes kiegészítő lehet mellé...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Olaszország hegyvidékeiről, -ahol rendkívül sok, és sokféle a gomba- származik ez a recept. Mint általában az olasz tészták esetében, nagyon egyszerű a készítés, és nagyon finom a végeredmény. Nem tartozik az olcsó receptek közé, de egyszer minden tészta rajongónak ki kell próbálni. Vacsora vendégeink előtt pedig bátran villoghatunk, ez a recept egyhamar "nem jön szembe"... :)