r
Nosalty Logó

Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 872 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3488 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3340.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    484 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    769 mg
  • Nátrium
    1782 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    201.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    281 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    447 micro
Összesen 872 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    204.1 g

Zsír

  • Összesen
    110.7 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13361 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    533 mg
  • Kálcium
    1935 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    613 mg
  • Foszfor
    3077 mg
  • Nátrium
    7128 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    396.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    804.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    817 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    47 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1443 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    722 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1123 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1788 micro
Összesen 3488 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    863.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    460 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 225 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tészta elkészítése: Csak jó minőségű spagettit használjunk, kár lenne a tésztával elrontani ezt a királyi fogást. A tészta kifőzéséhez a bő vizet már az előkészületek alatt feltehetjük forrni, így időt spórolunk meg. A tésztavizet sózzuk, teszünk bele olívaolajat is, bár ennek szükségességét vannak, akik vitatják. Miután a víz felforrt, a csomagoláson levő javaslatnak megfelelő ideig főzzük (figyelem: azalatt is fő már a tészta, míg a víz újra felforr!!!), közben időnként megkeverjük, nehogy összeragadjon. Célszerű a javasolt időtartam lejárta előtt a tészta puhulását többször ellenőrizni, hogy az éppen roppanós (al dente) legyen, a túlfőzött tészta menzai jellegével a legjobb mártás hatását is elrontja, az olaszok is kidobják! Az elkészült tésztát, miután leöntöttük róla a vizet, tartsuk melegen, de ne lefedve, mert összeragad. Kevés vajjal vagy olívaolajjal is elkeverhetjük ennek megakadályozására.
  2. A megtisztított friss vagy fagyasztott rákot tésztaszűrőben alaposan megmossuk, utóbbi esetén ezután legalább egy órát hagyjuk kiengedni. A fokhagyma gyakorlatilag minden mediterrán (és ázsiai) étel alapjául szolgál. Érdekessége, hogy gerezdekben vagy szeletekben inkább zöldségként, apróra vágva vagy áttörve inkább fűszerként funkcionál. Kevés olívaolaj és a vaj keverékén megfuttatjuk az átnyomott fokhagymát, majd hozzátesszük a rákot, és enyhén átpirítjuk. 1-2 percig bőven elegendő, mert a rák gyorsan megpuhul, majd viszonylag hamar összeesik. Hozzáöntjük a fehérbort, majd kb. 1 perc alatt gyorsan kiforraljuk belőle az alkoholt. Ezután felöntjük a tejszínnel (főzőtejszínt magam nem használok), felforraljuk, és ízlés szerint sóval, fehérborssal ízesítjük, és ekkor tesszük bele a bazsalikomot is. 1-2 percig folyamatos kavargatás mellett forraljuk, ha a szószt hígnak érezzük, reszelt sajttal sűríthetjük, utóbbi esetben alaposan szétmorzsolva, folyamatosan kevergetve tegyük bele a reszelt sajtot, nehogy összeálljon. Aki szereti a parmezánt, az is óvatosan használja, mert domináns ízével könnyen elnyomhatja az étel remek saját ízkompozícióját.
  3. Tálaláskor az elkészült rákot a szósszal együtt a tésztára vagy mellé halmozzuk, a sajtszeretők a kész ételt is „szórhatják”.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 62
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 6645
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 14.

Ajánló

Italként mindenképpen egy könnyű bor, pl. egy jó chardonnay vagy rosé illik hozzá. Akár egy jó családi vacsorán, akár egy romantikus este bevezetéseként kívánják elfogyasztani, nem fognak csalódni! Buon appetito!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A mediterrán konyha a világ (talán) legváltozatosabb ízvilágával jutalmazza hálás rajongóit. Ha döntenem kellene, milyen típusú ételeket szeretek a legjobban, igencsak el kellene gondolkodnom, hogy a déli-tengeri ízekkel szemben a keleti vagy a magyar konyha remekeire voksolnék. Így aztán általában maradok a fej-fej melletti döntetlennél, és aktuális hangulatomnak megfelelően főzök. Miért tartjuk egészségesnek a mediterrán ételeket, a felhasznált sok tészta ellenére? Mert rengeteg zöldséget fogyasztanak, az alapanyagok frissek, a felhasznált állati eredetű nyersanyagok nem zsírosak, és az ízesítéshez nagyon kevés só elég, a használt sokféle és illatos-zamatos zöldfűszernek köszönhetően. És –persze mértékkel- ételeikhez jó borokat kortyolnak, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai egyre inkább bizonyítást nyernek. Most ajánlott receptem azért tartozik kedvenceim közé, mert akár egy fárasztó nap levezetéseként is gyorsan, 30-40 perc alatt elkészíthető, és az eredményt várva már az étellel való ténykedés is örömet jelent. A felhasznált rák nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, de elfogyasztása tényleg mennyei élményt jelent, ezért ünnepi alkalmak egyik fogásaként is megállja a helyét.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...