Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g királyrák105 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
13g fehérbor10 kcal
-
75g főzőtejszín98 kcal
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
8g bazsalikom2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g királyrák420 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
300g főzőtejszín393 kcal
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
30g bazsalikom7 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
32.3g királyrák27 kcal
-
1.2g fokhagyma2 kcal
-
3.2g fehérbor3 kcal
-
19.4g főzőtejszín25 kcal
-
32.3g spagetti tészta120 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
6.5g parmezán sajt25 kcal
-
1.9g bazsalikom0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3340.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 484 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 769 mg
-
Nátrium 1782 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 201.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 361 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 181 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 281 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 447 micro
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 204.1 g
Zsír
-
Összesen 110.7 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 448 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13361 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 533 mg
-
Kálcium 1935 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 613 mg
-
Foszfor 3077 mg
-
Nátrium 7128 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 396.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 804.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 817 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 47 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 143 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1443 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 722 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1123 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1788 micro
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 863.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 460 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Hozzávalók
-
50 dkg királyrák
-
6 gerezd fokhagyma
-
300 g főzőtejszín
-
50 dkg spagetti tészta
-
3 dkg vaj
-
2 ek olívaolaj
-
10 dkg parmezán sajt
-
1 kávéskanál só
-
2 csipet fehér bors
Elkészítés
- A tészta elkészítése: Csak jó minőségű spagettit használjunk, kár lenne a tésztával elrontani ezt a királyi fogást. A tészta kifőzéséhez a bő vizet már az előkészületek alatt feltehetjük forrni, így időt spórolunk meg. A tésztavizet sózzuk, teszünk bele olívaolajat is, bár ennek szükségességét vannak, akik vitatják. Miután a víz felforrt, a csomagoláson levő javaslatnak megfelelő ideig főzzük (figyelem: azalatt is fő már a tészta, míg a víz újra felforr!!!), közben időnként megkeverjük, nehogy összeragadjon. Célszerű a javasolt időtartam lejárta előtt a tészta puhulását többször ellenőrizni, hogy az éppen roppanós (al dente) legyen, a túlfőzött tészta menzai jellegével a legjobb mártás hatását is elrontja, az olaszok is kidobják! Az elkészült tésztát, miután leöntöttük róla a vizet, tartsuk melegen, de ne lefedve, mert összeragad. Kevés vajjal vagy olívaolajjal is elkeverhetjük ennek megakadályozására.
- A megtisztított friss vagy fagyasztott rákot tésztaszűrőben alaposan megmossuk, utóbbi esetén ezután legalább egy órát hagyjuk kiengedni. A fokhagyma gyakorlatilag minden mediterrán (és ázsiai) étel alapjául szolgál. Érdekessége, hogy gerezdekben vagy szeletekben inkább zöldségként, apróra vágva vagy áttörve inkább fűszerként funkcionál. Kevés olívaolaj és a vaj keverékén megfuttatjuk az átnyomott fokhagymát, majd hozzátesszük a rákot, és enyhén átpirítjuk. 1-2 percig bőven elegendő, mert a rák gyorsan megpuhul, majd viszonylag hamar összeesik. Hozzáöntjük a fehérbort, majd kb. 1 perc alatt gyorsan kiforraljuk belőle az alkoholt. Ezután felöntjük a tejszínnel (főzőtejszínt magam nem használok), felforraljuk, és ízlés szerint sóval, fehérborssal ízesítjük, és ekkor tesszük bele a bazsalikomot is. 1-2 percig folyamatos kavargatás mellett forraljuk, ha a szószt hígnak érezzük, reszelt sajttal sűríthetjük, utóbbi esetben alaposan szétmorzsolva, folyamatosan kevergetve tegyük bele a reszelt sajtot, nehogy összeálljon. Aki szereti a parmezánt, az is óvatosan használja, mert domináns ízével könnyen elnyomhatja az étel remek saját ízkompozícióját.
- Tálaláskor az elkészült rákot a szósszal együtt a tésztára vagy mellé halmozzuk, a sajtszeretők a kész ételt is „szórhatják”.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 6662
- Feltöltés dátuma: 2014. január 14.
Ajánló
Italként mindenképpen egy könnyű bor, pl. egy jó chardonnay vagy rosé illik hozzá. Akár egy jó családi vacsorán, akár egy romantikus este bevezetéseként kívánják elfogyasztani, nem fognak csalódni! Buon appetito!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A mediterrán konyha a világ (talán) legváltozatosabb ízvilágával jutalmazza hálás rajongóit. Ha döntenem kellene, milyen típusú ételeket szeretek a legjobban, igencsak el kellene gondolkodnom, hogy a déli-tengeri ízekkel szemben a keleti vagy a magyar konyha remekeire voksolnék. Így aztán általában maradok a fej-fej melletti döntetlennél, és aktuális hangulatomnak megfelelően főzök. Miért tartjuk egészségesnek a mediterrán ételeket, a felhasznált sok tészta ellenére? Mert rengeteg zöldséget fogyasztanak, az alapanyagok frissek, a felhasznált állati eredetű nyersanyagok nem zsírosak, és az ízesítéshez nagyon kevés só elég, a használt sokféle és illatos-zamatos zöldfűszernek köszönhetően. És –persze mértékkel- ételeikhez jó borokat kortyolnak, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai egyre inkább bizonyítást nyernek. Most ajánlott receptem azért tartozik kedvenceim közé, mert akár egy fárasztó nap levezetéseként is gyorsan, 30-40 perc alatt elkészíthető, és az eredményt várva már az étellel való ténykedés is örömet jelent. A felhasznált rák nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, de elfogyasztása tényleg mennyei élményt jelent, ezért ünnepi alkalmak egyik fogásaként is megállja a helyét.