r
Nosalty Logó

Sóskamousse citromos krémmel

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Sóskamousse citromos krémmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 1132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 188 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    110.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    498 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2129.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    307 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    1325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1011 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    898 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 1132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    301.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    38 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 159 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sóskát turmixgépben 2 dl alaplével simára pürésítjük. Egy kis tálkába szórjuk a zselatint, felöntjük a maradék 0,5 dl alaplével, összekeverjük, majd körülbelül 2 percig hagyjuk állni. Ezután mikrohullámos sütőbe tesszük: közepes teljesítményen 5-10 másodpercig mikrózzuk.
  2. Adjuk hozzá a zselatinos keveréket a turmixgépben simára pürésített sóskához 2 evőkanál citromlével és egy evőkanál vörösborecettel. Sóval, fehér borssal ízesítjük, majd újra simára pürésítjük.
  3. A habtejszínt rázzuk fel (min. 30%-os tejszínre lesz szükségünk, de még jobb, ha magasabb zsírtartalmút tudunk vásárolni) öntsük a püréhez 2,5 dl-t (nyomkodjuk ki a doboz/zacskó oldalára tapadt zsíros részt is, mert főleg ez kell ahhoz, hogy igazán jól felverődjön). Ha krémesebbre szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés mascarponét is (én 1 evőkanállal kevertem hozzá). Kezdjük el robotgépben felverni, közben figyeljük az állagát. Akkor lesz jó, ha a hab már megtartja a saját formáját, vagyis ha kiemeljük belőle a habverőket, nem záródik össze mögötte a sóskás tejszínhabpüré. Szükség esetén adjunk hozzá habfixálót, így sem lesz teljesen kőkemény (nem is ez a cél), de megáll, lágy és krémes marad.
  4. A kész sóskahabot öntsük kis poharakba, majd tegyük a hűtőbe. Nagyjából 4 órára lesz szüksége, hogy tökéletesre dermedjen.
  5. Közben egy tálban a maradék tejszínt, egy evőkanál mascarponéval és 1 evőkanál citromlével habosra verünk. Ha szükséges, itt is adjunk hozzá egy kevés habfixálót. Sóval és fehér borssal ízesítjük. A citromkrémet rákenjük a sóskahabra, a tetejére kiskanállal kaviárt porciózhatunk. Hűtve tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1957
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sóskamousse citromos krémmel
Hering András 177 recept

A sóska felhasználást körbejárva, egy francia receptkönyvben találtam rá erre a receptre, melyben a sóskát pohárdesszertként értelmezik újra. Nyilván francia, hiszen ha nem elég, hogy a fanyar zöldlevelűből egy elegáns, savanykás és csípős krémet készítenek, tálalás előtt még kavirárral is megkínálják. Szóval a recept eredetije Elizabeth David 1960-ban megjelent, French Provincial Cooking című könyvéből származik, aki a hatvanas években nyitotta meg saját fogadóját Washingtonban, amikoris sokféle módon kísérletezett sóskával, végül megalkotta ezt a remek és számunkra izgalmas mousse-t. A pohárkrém elkészítéséhez mindenképpen magas zsírtartalmú tejszínt (főként habtejszínt) válasszunk, ebből tudunk csak krémes habot verni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek