Sóskamousse citromos krémmel
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
12g sóska2 kcal
-
42g zöldség alaplé3 kcal
-
1g zselatin4 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
1g vörösborecet0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
5g mascarpone20 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g kaviár12 kcal
Összesen
188
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
70g sóska11 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
8g zselatin27 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
5g vörösborecet1 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
30g mascarpone121 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
28g kaviár74 kcal
Összesen
1132
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
9.9g sóska2 kcal
-
35.4g zöldség alaplé2 kcal
-
1.1g zselatin4 kcal
-
2.3g citromlé0 kcal
-
0.7g vörösborecet0 kcal
-
42.4g habtejszín124 kcal
-
4.2g mascarpone17 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g kaviár10 kcal
Összesen
159
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 18.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 44.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
188
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.2 g
Zsír
-
Összesen 110.4 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 498 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2129.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 307 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 315 mg
-
Nátrium 1325 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 268.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1011 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 189 mg
-
Retinol - A vitamin: 898 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
Összesen
1132
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 301.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 38 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
159
kcal
Hozzávalók
-
1 ek vörösborecet
-
3 dl habtejszín (min. 30%-os tejszínre lesz szükségünk, de még jobb, ha magasabb zsírtartalmút tudunk vásárolni)
-
fehér bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A sóskát turmixgépben 2 dl alaplével simára pürésítjük. Egy kis tálkába szórjuk a zselatint, felöntjük a maradék 0,5 dl alaplével, összekeverjük, majd körülbelül 2 percig hagyjuk állni. Ezután mikrohullámos sütőbe tesszük: közepes teljesítményen 5-10 másodpercig mikrózzuk.
- Adjuk hozzá a zselatinos keveréket a turmixgépben simára pürésített sóskához 2 evőkanál citromlével és egy evőkanál vörösborecettel. Sóval, fehér borssal ízesítjük, majd újra simára pürésítjük.
- A habtejszínt rázzuk fel (min. 30%-os tejszínre lesz szükségünk, de még jobb, ha magasabb zsírtartalmút tudunk vásárolni) öntsük a püréhez 2,5 dl-t (nyomkodjuk ki a doboz/zacskó oldalára tapadt zsíros részt is, mert főleg ez kell ahhoz, hogy igazán jól felverődjön). Ha krémesebbre szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés mascarponét is (én 1 evőkanállal kevertem hozzá). Kezdjük el robotgépben felverni, közben figyeljük az állagát. Akkor lesz jó, ha a hab már megtartja a saját formáját, vagyis ha kiemeljük belőle a habverőket, nem záródik össze mögötte a sóskás tejszínhabpüré. Szükség esetén adjunk hozzá habfixálót, így sem lesz teljesen kőkemény (nem is ez a cél), de megáll, lágy és krémes marad.
- A kész sóskahabot öntsük kis poharakba, majd tegyük a hűtőbe. Nagyjából 4 órára lesz szüksége, hogy tökéletesre dermedjen.
- Közben egy tálban a maradék tejszínt, egy evőkanál mascarponéval és 1 evőkanál citromlével habosra verünk. Ha szükséges, itt is adjunk hozzá egy kevés habfixálót. Sóval és fehér borssal ízesítjük. A citromkrémet rákenjük a sóskahabra, a tetejére kiskanállal kaviárt porciózhatunk. Hűtve tálaljuk.
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1963
- Feltöltés dátuma: 2022. május 30.
Receptkategóriák
további kategória:
húsvét
kategória:
húsmentes ünnepi és böjti ételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A sóska felhasználást körbejárva, egy francia receptkönyvben találtam rá erre a receptre, melyben a sóskát pohárdesszertként értelmezik újra. Nyilván francia, hiszen ha nem elég, hogy a fanyar zöldlevelűből egy elegáns, savanykás és csípős krémet készítenek, tálalás előtt még kavirárral is megkínálják. Szóval a recept eredetije Elizabeth David 1960-ban megjelent, French Provincial Cooking című könyvéből származik, aki a hatvanas években nyitotta meg saját fogadóját Washingtonban, amikoris sokféle módon kísérletezett sóskával, végül megalkotta ezt a remek és számunkra izgalmas mousse-t. A pohárkrém elkészítéséhez mindenképpen magas zsírtartalmú tejszínt (főként habtejszínt) válasszunk, ebből tudunk csak krémes habot verni.