r
Nosalty Logó

Sóskamousse citromos krémmel

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Sóskamousse citromos krémmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 1132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 188 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    110.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    498 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2129.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    307 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    1325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1011 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    898 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 1132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    301.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    38 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 159 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sóskát turmixgépben 2 dl alaplével simára pürésítjük. Egy kis tálkába szórjuk a zselatint, felöntjük a maradék 0,5 dl alaplével, összekeverjük, majd körülbelül 2 percig hagyjuk állni. Ezután mikrohullámos sütőbe tesszük: közepes teljesítményen 5-10 másodpercig mikrózzuk.
  2. Adjuk hozzá a zselatinos keveréket a turmixgépben simára pürésített sóskához 2 evőkanál citromlével és egy evőkanál vörösborecettel. Sóval, fehér borssal ízesítjük, majd újra simára pürésítjük.
  3. A habtejszínt rázzuk fel (min. 30%-os tejszínre lesz szükségünk, de még jobb, ha magasabb zsírtartalmút tudunk vásárolni) öntsük a püréhez 2,5 dl-t (nyomkodjuk ki a doboz/zacskó oldalára tapadt zsíros részt is, mert főleg ez kell ahhoz, hogy igazán jól felverődjön). Ha krémesebbre szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés mascarponét is (én 1 evőkanállal kevertem hozzá). Kezdjük el robotgépben felverni, közben figyeljük az állagát. Akkor lesz jó, ha a hab már megtartja a saját formáját, vagyis ha kiemeljük belőle a habverőket, nem záródik össze mögötte a sóskás tejszínhabpüré. Szükség esetén adjunk hozzá habfixálót, így sem lesz teljesen kőkemény (nem is ez a cél), de megáll, lágy és krémes marad.
  4. A kész sóskahabot öntsük kis poharakba, majd tegyük a hűtőbe. Nagyjából 4 órára lesz szüksége, hogy tökéletesre dermedjen.
  5. Közben egy tálban a maradék tejszínt, egy evőkanál mascarponéval és 1 evőkanál citromlével habosra verünk. Ha szükséges, itt is adjunk hozzá egy kevés habfixálót. Sóval és fehér borssal ízesítjük. A citromkrémet rákenjük a sóskahabra, a tetejére kiskanállal kaviárt porciózhatunk. Hűtve tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1963
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sóskamousse citromos krémmel
Hering András 182 recept

A sóska felhasználást körbejárva, egy francia receptkönyvben találtam rá erre a receptre, melyben a sóskát pohárdesszertként értelmezik újra. Nyilván francia, hiszen ha nem elég, hogy a fanyar zöldlevelűből egy elegáns, savanykás és csípős krémet készítenek, tálalás előtt még kavirárral is megkínálják. Szóval a recept eredetije Elizabeth David 1960-ban megjelent, French Provincial Cooking című könyvéből származik, aki a hatvanas években nyitotta meg saját fogadóját Washingtonban, amikoris sokféle módon kísérletezett sóskával, végül megalkotta ezt a remek és számunkra izgalmas mousse-t. A pohárkrém elkészítéséhez mindenképpen magas zsírtartalmú tejszínt (főként habtejszínt) válasszunk, ebből tudunk csak krémes habot verni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...