Soroksári esküvői leves
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
250g csirke366 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
17g zöldpaprika3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
2 kcal
-
500g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1500g csirke2193 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
13 kcal
-
3000g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
29.5g csirke43 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
1g vöröshagyma0 kcal
-
2g zöldpaprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
3.2g sárgarépa1 kcal
-
3.9g tejföl8 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.3g sűrített paradicsom0 kcal
-
59.1g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.4 g
Zsír
-
Összesen 36.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 634.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 297 mg
-
Nátrium 173 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 679.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 833 micro
-
β-karotin 2202 micro
-
β-crypt 43 micro
-
Likopin 767 micro
-
Lut-zea 236 micro
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 200.5 g
Zsír
-
Összesen 217.7 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 883 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3805.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 490 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 303 mg
-
Foszfor 1781 mg
-
Nátrium 1039 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 4076.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1981 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 678 mg
-
Retinol - A vitamin: 660 micro
-
α-karotin 4997 micro
-
β-karotin 13211 micro
-
β-crypt 256 micro
-
Likopin 4604 micro
-
Lut-zea 1418 micro
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 75 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 80.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 98 micro
-
β-karotin 260 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 91 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg csirke
-
3 ek olívaolaj
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 db zöldpaprika
-
1 db babérlevél
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 ek szegfűbors
-
2 db sárgarépa
-
2 dl tejföl
-
2 csapott ek finomliszt
-
1 teáskanál ételízesítő
-
só ízlés szerint
-
0.5 tk mustár
-
1 ek sűrített paradicsom
-
3 l víz
Elkészítés
- A feldarabolt csirkét beszórjuk ételízesítővel, és a hűtőbe tesszük 1/2 órára.
- Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd rátesszük a húst és fehéredésig sütjük.
- Rátesszük a pirospaprikát,a szegfűborsot, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat.
- Beleteszünk egy babérlevelet, az apróra vágott zöldpaprikát és a kis darabokra vágott sárgarépát.
- ,és puhára főzzük.
- A tejföl, liszt, mustár és paradicsompüré keverékével behabarjuk, és feleresztjük még annyi vízzel, hogy leves állaga legyen. Felforraljuk, és lehet tálalni!
- Elkészítettem: 200 alkalommal
- Receptkönyvben: 106
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 36
- Össznézettség: 19334
- Feltöltés dátuma: 2012. november 23.
Ajánló
Kimondottan foszlós, édes kaláccsal ajánlom mindenkinek!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mivel én Soroksáron születtem és nőttem fel - háromnegyed részben - sváb ősök leszármazottjaként, így megtanultam a sváb főzési szokásokat is a magyaros ételek mellett, amely tudományát a férjem családjából szereztem. Ezt a levest nagyon régóta (talán több mint száz éve is) Soroksáron, főleg esküvőkön és nagyobb ünnepeken szokták készíteni. Különlegessége az a bizonyos fűszer, a szegfűbors, ami megkülönbözteti az egyébként magyaros, hosszúlére eresztett tejfölös paprikáscsirkétől. Éppen ez okból egy olyan ízvilágot érünk el, hogy ez a leves csak és kimondottan édes kaláccsal ehető, vagyis a kettő együtt annyira finom, hogy kenyérrel meg sem szabad próbálni. Amikor a mi esküvőnk volt (50 éve), akkor is ez volt tálalva egyik fogásnak, ami nagyon ízlett a férjem magyar származású rokonainak is. Amikor a családommal kikerültünk otthonról (M.O.-ról), itt -különösen eleinte- nehéz volt megtalálni a mi ízlésünknek megfelelő, főzéshez szükséges alapanyagokat, tehát ezt az ételt mindjárt ki is neveztük ünnepi eledelnek. Azóta is karácsonykor, húsvétkor mindig ez van tálalva. Ezért tettem fel az én kalács receptemet is (Fonott kalács Pussycat konyhájából).