Somlói galuska tojás és cukor nélkül
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Ritus konyhája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
300g tej168 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
8g joghurt5 kcal
-
50g rizsliszt183 kcal
-
13g xilit30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
125g tej70 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
43 kcal
-
5g xilit12 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
1223
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
1200g tej672 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
200g rizsliszt732 kcal
-
50g xilit120 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
171 kcal
-
20g xilit48 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
4891
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
39.7g tej22 kcal
-
2.8g olívaolaj25 kcal
-
1g joghurt1 kcal
-
6.6g rizsliszt24 kcal
-
1.7g xilit4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.1g gluténmentes sütőpor0 kcal
A krémhez
-
16.5g tej9 kcal
-
3.3g habtejszín10 kcal
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
0.7g xilit2 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
163
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 82.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 167 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1433.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 710 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 472 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.4 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 109.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 421 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1223
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.4 g
Zsír
-
Összesen 328.4 g
-
Telített zsírsav 150 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 670 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5732.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 2841 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 826 mg
-
Nátrium 1889 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 365.7 g
-
Cukor 116 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 438.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1682 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 139 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 1652 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 362 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
4891
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
163
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1 dl olívaolaj
-
20 dkg rizsliszt
-
5 dkg xilit
-
1 csipet só
-
1 kk szódabikarbóna
-
1 kk gluténmentes sütőpor
A krémhez
-
1 dl habtejszín
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
2 ek xilit
Az összeállításhoz
Elkészítés
A tésztához
- Először megsütjük a piskótát. Gyorsan összekeverjük a hozzávalókat, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben először 200 fokon, majd 10 perc elteltével vissza vesszük a hőt 180 fokra. 10-15 perc múlva tű próbával lehet a sülést ellenőrizni.
- Megfőzzük a vaníliakrémet. A pudinport összekeverjük a xilittel, a tejjel és a tejszín keverékét, feltesszük forralni. Ha forr, hozzáadjuk a pudingport, és állandó keverés mellett újraforrás után 1-2 percig főzzük.
- Ha piskóta megsült, hagyjuk hűlni. Közben a tejbe beletesszük a rumaromát, és beáztatjuk a megmosott mazsolát. 10 perc múlva leszűrjük, a piskótát kis kockára vágjuk, majd összeállítjuk a somlói galuskát.
- Az edény aljára tesszük a piskóta felét, majd meglocsoljuk a rumos tej felével. Majd megszórjuk a mazsola felével, majd mégegyszer megismételjük.
- Végül a flakonos szója habtejszínnel díszítjük, rácsurgatjuk az olívaolajjal simára kikevert karobpor öntetét.
- Kis időre hűtőben tároljuk, és fogyasztható.
- Ha kedvünk van, akár kisebb adagokra is ki lehet adagolni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33x20
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 20544
- Feltöltés dátuma: 2012. március 01.
Ajánló
Kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt ajánlom. Itt nem gond, ha piskóta nem lesz szép magas . Aki szereti az édeset, de fogyókúrázik, még ő is ehet belőle. A karobport használtam a kakaó helyett, mert egészségesebb és gluténmentes. A magyar neve szentjános kenyérpor.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ritus konyhája
3 recept
Karácsonykor a család kedvenc édessége volt. Ami nagyon fontos: fogyaszthatják tej- és tojásérzékenyek, valamint cukorbetegek és lisztérzékenyek is.