Somlói-galuska-bombatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pancsika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
Világos piskóta
-
18g tojás23 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
7g cukor26 kcal
Diós piskóta
-
28g tojás35 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
13g dió82 kcal
Csokis piskóta
-
18g tojás23 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
2 kcal
Cukorszörp + dió és rumos mazsola
-
17g víz0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g rum39 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
8g narancslé4 kcal
-
17g dió109 kcal
-
17g mazsola50 kcal
Vaníliás krém
-
42g tej23 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
16 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
25g vaj179 kcal
Csokis glazúr
-
10g habtejszín30 kcal
-
13g víz0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10 kcal
-
1g lapzselatin2 kcal
Torta összeállítása
Összesen
1036
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
Világos piskóta
-
220g tojás277 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
80g cukor310 kcal
Diós piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
150g dió981 kcal
Csokis piskóta
-
220g tojás277 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
18 kcal
Cukorszörp + dió és rumos mazsola
-
200g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g rum462 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
200g mazsola598 kcal
Vaníliás krém
-
500g tej280 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
2g vanília0 kcal
-
191 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
300g vaj2151 kcal
Csokis glazúr
-
125g habtejszín365 kcal
-
150g víz0 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
125 kcal
-
8g lapzselatin28 kcal
Torta összeállítása
Összesen
12413
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
Világos piskóta
-
4.9g tojás6 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
Diós piskóta
-
7.3g tojás9 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
3.3g dió22 kcal
Csokis piskóta
-
4.9g tojás6 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0.2g cukrozatlan kakaópor0 kcal
Cukorszörp + dió és rumos mazsola
-
4.4g víz0 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
4.4g rum10 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
2g narancslé1 kcal
-
4.4g dió29 kcal
-
4.4g mazsola13 kcal
Vaníliás krém
-
11.1g tej6 kcal
-
7.3g tojás9 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1.1g kukoricakeményítő4 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
6.6g vaj48 kcal
Csokis glazúr
-
2.8g habtejszín8 kcal
-
3.3g víz0 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
1.2g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
Torta összeállítása
Összesen
273
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.3 g
Zsír
-
Összesen 52.1 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 812.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.1 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 126.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 261 mg
-
Retinol - A vitamin: 325 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 424 micro
Összesen
1036
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 255.5 g
Zsír
-
Összesen 624.7 g
-
Telített zsírsav 238 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 152 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 196 g
-
Koleszterin 4385 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9744.8 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 445 mg
-
Kálcium 1905 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 1157 mg
-
Foszfor 4318 mg
-
Nátrium 1816 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1428.8 g
-
Cukor 1025 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 1521.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3962 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 823 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 950 micro
-
Kolin: 3128 mg
-
Retinol - A vitamin: 3904 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 617 micro
-
β-crypt 220 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5086 micro
Összesen
12413
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
273
kcal
Hozzávalók
Világos piskóta
-
4 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
8 dkg cukor
Diós piskóta
-
6 db tojás
-
12 dkg finomliszt
-
12 dkg cukor
-
15 dkg dió
Csokis piskóta
-
4 db tojás
-
9 dkg finomliszt
-
8 dkg cukor
-
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Cukorszörp + dió és rumos mazsola
Vaníliás krém
-
6 db tojás
-
25 dkg cukor
-
5 csapott ek kukoricakeményítő
-
1 ek finomliszt
-
30 dkg vaj
Csokis glazúr
-
125 ml habtejszín
-
150 ml víz
-
12 dkg cukor
-
55 g cukrozatlan kakaópor
-
4 db lapzselatin
Torta összeállítása
Elkészítés
Világos piskóta
- Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
- A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is.
- Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy zárható tetejű dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez lesz a töltelék.) Közben már készítjük a diós piskótát.
Diós piskóta
- Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
- A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a ledarált diót.
- Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 25 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat a dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a csokis piskótát.
Csokis piskóta
- Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
- A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a kakaóporral kevert lisztet is.
- Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a cukorszörpöt és a vaníliás krémet.
Cukorszörp + dió és rumos mazsola
- Előző este alaposan átmossuk a mazsolát forró vízzel, majd egy zárható tetejű üvegbe tesszük, és felöntjük 1 dl rummal.
- Másnap a sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk. Majd belereszeljük a megmosott narancs héját, picit átforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belefacsarjuk a narancs levét, utána hozzáadjuk a mazsolát, és amikor már kicsit kihűlt, akkor a rumot is.
- Sütőben megpirítjuk a diót, ha kihűlt, akkor a héját ledörzsöljük, és a diót sodrófával durvára törjük (vagy késsel felaprítjuk), és a dobozba tesszük a piskótakockákra, és alaposan összerázzuk. Utána meglocsoljuk a mazsolás-rumos sziruppal, és ismét jól összerázzuk.
Vaníliás krém
- Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
- A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd simára keverjük a keményítővel, a liszttel és kb. 2 dl tejjel is.
- A maradék tejet feltesszük forrni a vaníliával, majd amikor forr, beleöntjük a tojássárgájás elegyet, és keverés közben felforraljuk.
- Utána lehúzzuk a tűzről, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük még a tűzre, és egy picit hőkezeljük, majd hagyjuk kihűlni.
- Közben a vajat habosra keverjük, és amikor már kihűlt a krém, akkor belekeverjük, majd félretesszük hűtőbe dermedni.
Csokis glazúr
- Ezt érdemes a torta néhány órai dermesztése után elkészíteni. A tejszínbe beleöntjük a vizet, és feltesszük forralni.
- A kakaóport összekeverjük a cukorral, és belekeverjük a tejszínbe, majd az egészet kb. 2-3 percig főzzük.
- Közben a zselatinlapokat beáztatjuk vízbe a használati útmutatója szerint (kb. 5 perc), majd ha lágyak lettek a lapok, akkor kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a meleg masszába keverjük.
- Utána az egészet átszűrjük, majd hagyjuk kb. 25-27°-ra kihűlni, és ekkor csorgatjuk a tortára.
Torta összeállítása
- Egy nagy tányérra helyezzük először a diós piskótalapot, melyet vékonyan megkenünk a vaníliás krémmel, erre halmozzuk a lap közepére (a szélek felé vékonyodva) a piskótakocka-tölteléket, melyre ismét egy kis krém kerül. A krémből néhány kanálnyit tegyünk félre, mellyel majd a torta oldalát megkenjük.
- Befedjük a csokis piskótalappal, és ugyanúgy járunk el, ahogy előbb. Majd az egészet befedjük a vaníliás lappal, és hűtőbe tesszük néhány órára dermedni. A tetejét lesúlyozzuk (én egy nagy tányért teszek rá, melynek a közepére súlyt teszek, és ezzel a középre halmozott töltelék szépen terjeszkedni és tömörödni fog, így veszi fel a bombatorta formát, mert a fentebb lévő piskótalapok szépen ráhajlanak az alsóbbra).
- Mikor szépen megdermedt a torta, akkor az oldalát a krémmel megkenjük, és lassan (rétegezve) ráöntjük a csokis glazúrt. Utána ismét megy a hűtőbe néhány órára. Igazán "csúcspontját" a torta 24 óra után éri el, hiszen ekkorra szépen összeérik.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 5974
- Feltöltés dátuma: 2020. június 06.
Ajánló
Frissen készült tejszínhabbal szeletekre vágva tálalom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Pancsika
101 recept
Nagyon szeretjük a hungarikumnak számító Somlói galuskát (is). :) Szerettem volna egy olyan tartós változatát megalkotni, ami a hagyományos receptúrára épít, ugyanakkor valóban, problémamentesen eláll a hűtőben akár 5-6 napig. Azt hiszem, hogy sikerült. :) Ugyan nagyon munkaigényes, de tényleg megtérül az időráfordítás. :)