r
Nosalty Logó

Somlói-galuska-bombatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Somlói-galuska-bombatorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Összesen 1036 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Összesen 12413 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Összesen 273 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    52.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    812.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.1 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    424 micro
Összesen 1036 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    255.5 g

Zsír

  • Összesen
    624.7 g
  • Telített zsírsav
    238 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    196 g
  • Koleszterin
    4385 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9744.8 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    445 mg
  • Kálcium
    1905 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    1157 mg
  • Foszfor
    4318 mg
  • Nátrium
    1816 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1428.8 g
  • Cukor
    1025 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    1521.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3962 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    823 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    950 micro
  • Kolin:
    3128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3904 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    617 micro
  • β-crypt
    220 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5086 micro
Összesen 12413 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 273 kcal

Hozzávalók

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Elkészítés

Világos piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy zárható tetejű dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez lesz a töltelék.) Közben már készítjük a diós piskótát.

Diós piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a ledarált diót.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 25 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat a dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a csokis piskótát.

Csokis piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a kakaóporral kevert lisztet is.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a cukorszörpöt és a vaníliás krémet.

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

  1. Előző este alaposan átmossuk a mazsolát forró vízzel, majd egy zárható tetejű üvegbe tesszük, és felöntjük 1 dl rummal.
  2. Másnap a sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk. Majd belereszeljük a megmosott narancs héját, picit átforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belefacsarjuk a narancs levét, utána hozzáadjuk a mazsolát, és amikor már kicsit kihűlt, akkor a rumot is.
  3. Sütőben megpirítjuk a diót, ha kihűlt, akkor a héját ledörzsöljük, és a diót sodrófával durvára törjük (vagy késsel felaprítjuk), és a dobozba tesszük a piskótakockákra, és alaposan összerázzuk. Utána meglocsoljuk a mazsolás-rumos sziruppal, és ismét jól összerázzuk.

Vaníliás krém

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd simára keverjük a keményítővel, a liszttel és kb. 2 dl tejjel is.
  3. A maradék tejet feltesszük forrni a vaníliával, majd amikor forr, beleöntjük a tojássárgájás elegyet, és keverés közben felforraljuk.
  4. Utána lehúzzuk a tűzről, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük még a tűzre, és egy picit hőkezeljük, majd hagyjuk kihűlni.
  5. Közben a vajat habosra keverjük, és amikor már kihűlt a krém, akkor belekeverjük, majd félretesszük hűtőbe dermedni.

Csokis glazúr

  1. Ezt érdemes a torta néhány órai dermesztése után elkészíteni. A tejszínbe beleöntjük a vizet, és feltesszük forralni.
  2. A kakaóport összekeverjük a cukorral, és belekeverjük a tejszínbe, majd az egészet kb. 2-3 percig főzzük.
  3. Közben a zselatinlapokat beáztatjuk vízbe a használati útmutatója szerint (kb. 5 perc), majd ha lágyak lettek a lapok, akkor kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a meleg masszába keverjük.
  4. Utána az egészet átszűrjük, majd hagyjuk kb. 25-27°-ra kihűlni, és ekkor csorgatjuk a tortára.

Torta összeállítása

  1. Egy nagy tányérra helyezzük először a diós piskótalapot, melyet vékonyan megkenünk a vaníliás krémmel, erre halmozzuk a lap közepére (a szélek felé vékonyodva) a piskótakocka-tölteléket, melyre ismét egy kis krém kerül. A krémből néhány kanálnyit tegyünk félre, mellyel majd a torta oldalát megkenjük.
  2. Befedjük a csokis piskótalappal, és ugyanúgy járunk el, ahogy előbb. Majd az egészet befedjük a vaníliás lappal, és hűtőbe tesszük néhány órára dermedni. A tetejét lesúlyozzuk (én egy nagy tányért teszek rá, melynek a közepére súlyt teszek, és ezzel a középre halmozott töltelék szépen terjeszkedni és tömörödni fog, így veszi fel a bombatorta formát, mert a fentebb lévő piskótalapok szépen ráhajlanak az alsóbbra).
  3. Mikor szépen megdermedt a torta, akkor az oldalát a krémmel megkenjük, és lassan (rétegezve) ráöntjük a csokis glazúrt. Utána ismét megy a hűtőbe néhány órára. Igazán "csúcspontját" a torta 24 óra után éri el, hiszen ekkorra szépen összeérik.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 5974
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 06.

Ajánló

Frissen készült tejszínhabbal szeletekre vágva tálalom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Somlói-galuska-bombatorta
Pancsika 101 recept

Nagyon szeretjük a hungarikumnak számító Somlói galuskát (is). :) Szerettem volna egy olyan tartós változatát megalkotni, ami a hagyományos receptúrára épít, ugyanakkor valóban, problémamentesen eláll a hűtőben akár 5-6 napig. Azt hiszem, hogy sikerült. :) Ugyan nagyon munkaigényes, de tényleg megtérül az időráfordítás. :)

Hozzávalók

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

Torta összeállítása

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...