r
Nosalty Logó

Somlói eragal konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
toroltfelhasznalo-199615
Somlói eragal konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Előkészület

Vaníliás piskóta

Kakaós piskóta

Diós piskóta

Vaníliamártás

Szirup

Csokoládéöntet

Összerakáshoz

Tálaláshoz

Összesen 1333 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Előkészület

Vaníliás piskóta

Kakaós piskóta

Diós piskóta

Vaníliamártás

Szirup

Csokoládéöntet

Összerakáshoz

Tálaláshoz

Összesen 10639 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Előkészület

Vaníliás piskóta

Kakaós piskóta

Diós piskóta

Vaníliamártás

Szirup

Csokoládéöntet

Összerakáshoz

Tálaláshoz

Összesen 213 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.4 g

Zsír

  • Összesen
    70.3 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    497 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1279.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    448 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    146.2 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    174 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    459 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    327 mg
  • Retinol - A vitamin:
    452 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 1333 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    226.9 g

Zsír

  • Összesen
    562.5 g
  • Telített zsírsav
    262 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    108 g
  • Koleszterin
    3972 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10237.7 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    351 mg
  • Kálcium
    3246 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    929 mg
  • Foszfor
    3582 mg
  • Nátrium
    2042 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1169.4 g
  • Cukor
    842 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    1392.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3672 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    812 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    683 micro
  • Kolin:
    2617 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3614 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    674 micro
  • β-crypt
    82 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3936 micro
Összesen 10639 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 213 kcal

Hozzávalók

Előkészület

Vaníliás piskóta

Kakaós piskóta

Diós piskóta

Vaníliamártás

Szirup

Csokoládéöntet

Összerakáshoz

Tálaláshoz

Elkészítés

Előkészület

  1. A mazsolát vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát.
  2. A habtejszíneket és a tojásokat lehűtjük.
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Vaníliás piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgákat összekeverjük 2+1 evőkanál cukorral, liszttel, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
  3. A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és az előmelegített sütő középső polcára tesszük.
  5. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.

Kakaós piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgákat összekeverjük 3 evőkanál cukorral, liszttel, kakaóporral, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
  3. A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és az előmelegített sütő középső polcára tesszük.
  5. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.

Diós piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgákat összekeverjük 3 evőkanál cukorral, liszttel, dióval, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
  3. A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és előmelegített sütő középső polcára tesszük.
  5. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.

Vaníliamártás

  1. Egy lábosban vizet forralunk, hogy később gőz fölött dolgozhassunk.
  2. A tejet is felforraljuk. Közben egy habüstben simára keverjük a tojássárgákat a tejszínnel, liszttel, cukrokkal, vaníliával és 3 evőkanál tejjel (nem baj, ha még nem forrt fel).
  3. Amikor a tej felfőtt, beleöntjük a habüstbe, és gőz fölött, habverővel kevergetjük a vaníliamártást, amíg be nem sűrűsödik. 10-20 percig is eltarthat. A pudingállag elérése a cél.

Szirup

  1. A vizet a cukorral felfőzzük, majd beleöntjük a rumot és a citromhéjat.
  2. Félretesszük hűlni.

Csokoládéöntet

  1. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat. Hozzákeverjük a lisztet. Amikor csomómentes, akkor hozzáadjuk a tejet, a felkockázott étcsokoládét, a rumot, kakaóport, cukrot.
  2. Folyamatos kevergetés mellett, a gőz felett ezt is besűrítjük egy kicsit. Itt nem célunk a pudingállag elérése, ezt öntetként használjuk.

Összerakáshoz

  1. A diót a vaníliás cukorral összekeverjük.
  2. A diós piskótát egy kicsit összevágjuk, tépkedjük, és egy magas falú jénai aljára tesszük. A rumos-citromhéjas sziruppal meglocsoljuk mindkét oldalát. A szirup harmadát használjuk fel!
  3. A diós piskótarétegre öntjük a vaníliás mártásunk negyedét.
  4. A mazsolát szűrőbe öntjük, és a harmadával megszórjuk a somlói alsó rétegét. Szórunk rá cukros diót is.
  5. Most a csokis piskótával járunk el ugyanígy. Sziruppal locsoljuk, vaníliamártással leöntjük, mazsolával és cukros dióval megszórjuk.
  6. Majd jöhet a vaníliás piskóta, amit ugyanígy rétegezünk.
  7. Az egésznek a tetejére öntünk egy kis csokoládés szószt, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  8. 8-12 órán át hűtjük.

Tálaláshoz

  1. A habtejszín és a habfixáló segítségével tejszínhabot készítünk.
  2. Tálalásnál felhasználjuk a maradék cukros diót. Minden adagra külön öntünk csokoládéöntetet, és teszünk tejszínhabot.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2833
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
toroltfelhasznalo-199615 43 recept

Gyanítottam, hogy a somlói mögött több van, mint a pudinggal leöntött maradék piskóta egy kis mazsolával és csokiöntettel. Ezért elkezdtem kutatni, utánaolvasni, és megtaláltam. Megcsináltam. Megcsinálom még nagyon sokszor. 

Hozzávalók

Előkészület

Vaníliás piskóta

Kakaós piskóta

Diós piskóta

Vaníliamártás

Szirup

Csokoládéöntet

Összerakáshoz

Tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...