r
Nosalty Logó

Sakkos sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Sakkos sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Sárga tésztához

Barna tésztához

Mázhoz

Töltelékhez

Összesen 1228 kcal
  • 4% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Sárga tésztához

Barna tésztához

Mázhoz

Töltelékhez

Összesen 7366 kcal
  • 4% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Sárga tésztához

Barna tésztához

Mázhoz

Töltelékhez

Összesen 379 kcal
  • 4% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    62.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    992.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    420 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    160.6 g
  • Cukor
    109 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    74 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    628 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    164 mg
  • Retinol - A vitamin:
    599 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    352 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 1228 kcal
  • 4% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    75.9 g

Zsír

  • Összesen
    377.2 g
  • Telített zsírsav
    113 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    161 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    1295 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5957.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    1300 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    372 mg
  • Foszfor
    2518 mg
  • Nátrium
    1540 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    963.6 g
  • Cukor
    657 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    443.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3769 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    307 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    268 micro
  • Kolin:
    984 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3593 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2110 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1525 micro
Összesen 7366 kcal
  • 4% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 379 kcal

Hozzávalók

Sárga tésztához

Barna tésztához

Mázhoz

Töltelékhez

Elkészítés

Sárga tésztához

  1. A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral, majd egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat és felhabosítjuk.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, sót és a beleszitált kakaóport, majd a tojásos masszába forgatjuk.
  3. Egy tepsit kissé vajjal kikenünk, majd kibéleljük sütőpapírral, így ugyanis nem mozdul el. Belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
  4. Amíg a kakaós tésztánk sül, addig bekeverjük a sárga tésztánkat is, aminél hasonlóan járunk, de persze a kakaópor nélkül, a sütése ugyanúgy történik.
  5. Összeállítás: A kihűlt lapok széleit egyenesre vágjuk, ha nem lenne az! Hosszanti irányba kettévágjuk a sárga és a barna tésztánkat, tehát 2dbsárga és 2 db barna lapot kapunk.
  6. Egy tálcára helyezünk egy sárga tésztát, és megkenjük a lekvárral, ezt beborítjuk egy barna tésztával, és szintén megkenjük lekvárral, erre ismét egy sárga tészta következik, megkenjük lekvárral, és beborítjuk a második barna tésztával, ez volt a negyedik lapunk. Kézzel kicsit összenyomogatjuk, hogy jól egybeálljon!
  7. Ezután a tésztánkat középen elfelezzük, igyekezzünk pontosan mérni, hogy szépen mutasson a sakktáblánk! Majd a kapott két részt ismét kettévágjuk. Tehát négy darab csíkos tésztát kapunk. Óvatosan dolgozzunk, mert ilyenkor még könnyen széteshet!
  8. Ezután egy tálcára óvatosan ráhelyezünk egy csíkos tésztát, és megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik lappal, de úgy, hogy a csíkozása ellenkezőleg kezdődjön. Tehát ha a széle sárgával kezdődött, akkor amivel beborítjuk, az barnával kezdődik. A maradék két lapot is így tesszük rá. Kicsit kézzel összenyomjuk, hogy egybeálljon, majd óvatosan átfordítjuk, ha szükséges, a szebbik irányba. Ezután alufóliával befedve egy rövid időre hidegre tesszük.
  9. A mázhoz elkeverjük a cukrot a kakaóporral és egy kevés tejjel, majd tűzre téve, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fagyos vajat. Ezután bevonjuk vele a tésztánkat, és hidegre tesszük, hogy a máz megszilárduljon rajta. Jó ha egy éjszakát hidegen van, így összeérnek az ízek.
  10. Természetesen a bevonáshoz tortabevonót is használhattok.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22x32
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 136
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 18717
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sakkos sütemény
Katharosz 499 recept

Ezt a finom sütemény receptet a néhai "HÚGOMNAK - ANGINAK" ajánlom! Sajnos már nincs köztünk, de ezt a sütireceptet kb. 30 évvel ezelőtt tőle kaptam. Akkor én kezdő háziasszonyként el is készítettem, és mondhatom, nagyon szép és finom volt. De mivel kezdő voltam, úgy ítéltem meg, hogy túl bonyolult az elkészítése, és így elfelejtődött. A minap újra a kezembe akadt ez a recept, és nekiláttam az elkészítésének, és mit tesz az a sok sütés-főzés, mondhatom gyerekjáték volt az elkészítése. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Hozzávalók

Sárga tésztához

Barna tésztához

Mázhoz

Töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...