Sakkos sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
Sárga tésztához
-
27g margarin191 kcal
-
27g cukor103 kcal
-
6 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
Barna tésztához
-
27g margarin191 kcal
-
27g cukor103 kcal
-
6 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
8 kcal
Mázhoz
Töltelékhez
-
67g sárgabarackdzsem185 kcal
Összesen
1228
kcal
- 4% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
Sárga tésztához
-
160g margarin1147 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
Barna tésztához
-
160g margarin1147 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
46 kcal
Mázhoz
Töltelékhez
-
400g sárgabarackdzsem1112 kcal
Összesen
7366
kcal
- 4% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
Sárga tésztához
-
8.2g margarin59 kcal
-
8.2g cukor32 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
6.4g finomliszt23 kcal
-
8.5g tojás11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
Barna tésztához
-
8.2g margarin59 kcal
-
8.2g cukor32 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
6.4g finomliszt23 kcal
-
8.5g tojás11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
2 kcal
Mázhoz
-
1.5g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
1.5g tej1 kcal
-
5.1g vaj37 kcal
Töltelékhez
-
20.5g sárgabarackdzsem57 kcal
Összesen
379
kcal
- 4% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 62.9 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 992.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 420 mg
-
Nátrium 257 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 160.6 g
-
Cukor 109 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 74 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 628 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 599 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 352 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 254 micro
Összesen
1228
kcal
- 4% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.9 g
Zsír
-
Összesen 377.2 g
-
Telített zsírsav 113 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 161 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 88 g
-
Koleszterin 1295 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5957.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 1300 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 372 mg
-
Foszfor 2518 mg
-
Nátrium 1540 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 963.6 g
-
Cukor 657 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 443.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3769 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 307 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 984 mg
-
Retinol - A vitamin: 3593 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2110 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1525 micro
Összesen
7366
kcal
- 4% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
379
kcal
Hozzávalók
Sárga tésztához
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojás
-
1 csipet só
-
0.5 csomag sütőpor
Barna tésztához
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojás
-
1 csipet só
-
0.5 csomag sütőpor
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
Mázhoz
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
Töltelékhez
-
40 dkg sárgabarackdzsem
Elkészítés
Sárga tésztához
- A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral, majd egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat és felhabosítjuk.
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport, sót és a beleszitált kakaóport, majd a tojásos masszába forgatjuk.
- Egy tepsit kissé vajjal kikenünk, majd kibéleljük sütőpapírral, így ugyanis nem mozdul el. Belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
- Amíg a kakaós tésztánk sül, addig bekeverjük a sárga tésztánkat is, aminél hasonlóan járunk, de persze a kakaópor nélkül, a sütése ugyanúgy történik.
- Összeállítás: A kihűlt lapok széleit egyenesre vágjuk, ha nem lenne az! Hosszanti irányba kettévágjuk a sárga és a barna tésztánkat, tehát 2dbsárga és 2 db barna lapot kapunk.
- Egy tálcára helyezünk egy sárga tésztát, és megkenjük a lekvárral, ezt beborítjuk egy barna tésztával, és szintén megkenjük lekvárral, erre ismét egy sárga tészta következik, megkenjük lekvárral, és beborítjuk a második barna tésztával, ez volt a negyedik lapunk. Kézzel kicsit összenyomogatjuk, hogy jól egybeálljon!
- Ezután a tésztánkat középen elfelezzük, igyekezzünk pontosan mérni, hogy szépen mutasson a sakktáblánk! Majd a kapott két részt ismét kettévágjuk. Tehát négy darab csíkos tésztát kapunk. Óvatosan dolgozzunk, mert ilyenkor még könnyen széteshet!
- Ezután egy tálcára óvatosan ráhelyezünk egy csíkos tésztát, és megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik lappal, de úgy, hogy a csíkozása ellenkezőleg kezdődjön. Tehát ha a széle sárgával kezdődött, akkor amivel beborítjuk, az barnával kezdődik. A maradék két lapot is így tesszük rá. Kicsit kézzel összenyomjuk, hogy egybeálljon, majd óvatosan átfordítjuk, ha szükséges, a szebbik irányba. Ezután alufóliával befedve egy rövid időre hidegre tesszük.
- A mázhoz elkeverjük a cukrot a kakaóporral és egy kevés tejjel, majd tűzre téve, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fagyos vajat. Ezután bevonjuk vele a tésztánkat, és hidegre tesszük, hogy a máz megszilárduljon rajta. Jó ha egy éjszakát hidegen van, így összeérnek az ízek.
- Természetesen a bevonáshoz tortabevonót is használhattok.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22x32
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 137
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 18785
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Katharosz
499 recept
Ezt a finom sütemény receptet a néhai "HÚGOMNAK - ANGINAK" ajánlom! Sajnos már nincs köztünk, de ezt a sütireceptet kb. 30 évvel ezelőtt tőle kaptam. Akkor én kezdő háziasszonyként el is készítettem, és mondhatom, nagyon szép és finom volt. De mivel kezdő voltam, úgy ítéltem meg, hogy túl bonyolult az elkészítése, és így elfelejtődött. A minap újra a kezembe akadt ez a recept, és nekiláttam az elkészítésének, és mit tesz az a sok sütés-főzés, mondhatom gyerekjáték volt az elkészítése. Csak ajánlani tudom mindenkinek!