Sajtos rúd blundel tésztából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 12% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
Blundel tészta
-
125g finomliszt455 kcal
-
63g tej35 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
7 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
6g só0 kcal
Sajtos rudak
-
50g edami sajt179 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
14g tojás17 kcal
Összesen
1181
kcal
- 12% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
Blundel tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
25g só0 kcal
Sajtos rudak
-
200g edami sajt714 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
4723
kcal
- 12% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
Blundel tészta
-
37g finomliszt135 kcal
-
18.5g tej10 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
18.5g vaj133 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
1.9g só0 kcal
Sajtos rudak
-
14.8g edami sajt53 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
Összesen
350
kcal
- 12% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.7 g
Zsír
-
Összesen 70.1 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4052.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 486 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 482 mg
-
Nátrium 2971 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 61.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 587 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 578 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
1181
kcal
- 12% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.6 g
Zsír
-
Összesen 280.2 g
-
Telített zsírsav 170 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16209.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 1946 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 192 mg
-
Foszfor 1930 mg
-
Nátrium 11884 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 425.1 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 246.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2350 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 418 micro
-
Kolin: 444 mg
-
Retinol - A vitamin: 2313 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 435 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 552 micro
Összesen
4723
kcal
- 12% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1200.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 880 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
350
kcal
Hozzávalók
Blundel tészta
-
500 g finomliszt
-
2.5 dl tej
-
1 db tojássárgája
-
250 g vaj
-
25 g friss élesztő
-
25 g cukor
-
25 g só
Sajtos rudak
-
2 ek római kömény
Elkészítés
Blundel tészta
- Minden vajas tészta két részből áll: A lisztes és a vajas tömegből. Először a vajas tömeget készítsük el. Kockázzuk fel a vajat, és tegyük egy konyhai robotgépbe vagy dagasztóba (ezek hiányában kézzel kell összemorzsolni a liszttel, amíg egynemű nem lesz). Adjunk hozzá 100 g lisztet, majd dolgozzuk össze, amíg homogén állagú lesz. Nem kell krémesre, csak csomómentes legyen. Ha ez megvan, tegyük ki egy fóliára, egy kis darabot vegyünk le belőle (kb 5 dkg), amit majd a kelt tésztához adunk, majd lapítsuk ki téglalap alakúra, és tegyük be a fagyasztóba 15 percre.
- A robot vagy dagasztó keverőtáljába tegyük bele az összes hozzávalót, a kis darab vajas tömbbel együtt. Arra vigyázzunk, hogy a tej ne legyen hideg, inkább langyos, valamint az élesztő a cukorral legyen együtt keverés előtt, ne pedig a sóval. Kb 15 perc alatt dagasszunk lágy, kelt tésztát. Ha esetleg túlságosan lágy lenne a tésztánk, bátran adjunk még hozzá 5-6 dkg lisztet.
- Ezek után tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és formázzunk belőle egy labdányi gombócot. Éles késsel egy mozdulattal vágjunk bele függőlegesen, majd vízszintesen is egy keresztalakot. Konyharuhával letakarva pihentessük húsz percet. A vajas bázist a 15 perc elteltével tegyük normál hűtőszekrénybe.
- Húsz perc után tésztánkat nyújtsuk ki úgy, hogy középről kiindulva, mint a lóhere, négy irányba legyen elvékonyítva, a közepét hagyjuk vastagabbra. Majd helyezzük középre a vajas tömeget. A "füleket" hajtsuk rá, sodrófával ütögessük meg, és kezdjük el kinyújtani a tésztát. Legjobb úgy végezni, hogy mindig középről kiindulva a sarkok felé haladjunk, ügyelve, hogy a téglalap forma megmaradjon. Nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, majd hajtsuk be balról a tészta kétharmadát, majd jobbról a maradék részt, mintha egy könyvet csuknánk be (egyszeres hajtogatás). Újból nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, ügyelve a formára, majd balról hajtsuk be a közepéig, jobbról szintén a közepéig, végül újból hajtsuk össze jobbról balra, mint egy könyvet (kétszeres hajtogatás). Takarjuk le, és lisztezett deszkán pihentessük húsz percet.
- Húsz perc elteltével nyújtsuk ki újból, majd végezzünk egyszeres hajtogatást. Ez alkalommal csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőszekrénybe újabb húsz percre.
- Utolsó egyszeres nyújtás következik, majd újból húsz perces pihenő a hűtőben, mielőtt elkezdenénk dolgozni a tésztával. A húsz perc elteltével a tészta felhasználásra kész.
Sajtos rudak
- A tésztát nyújtsuk ki kb fél centi vastagra. Derelyevágóval vagy késsel vágjunk belőle tetszőleges csíkokat vagy szalagokat, és fektessük egy kivajazott sütőlemezre. Kenjük meg felvert tojással, és meleg, kb. 4o fokos hőmérsékleten kelesszük egy órát. Megtehetjük a sütőben is, kis hőmérsékleten.
- A megkelt tésztákat kenjük le még egyszer tojással, szórjuk meg reszelt sajttal és római köménnyel a tetejét, majd forró sütőben süssük aranybarnára.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 7320
- Feltöltés dátuma: 2014. február 05.
Ajánló
Ha egy kis sós süteményre vágyunk, érdemes elkészíteni ezt a receptet. Nem annyira macerás a készítés, mint leírni. A tetejére tetszés szerint bármilyen magot, fűszert vagy sajtot tehetünk ízlés és fantázia szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Kornél
167 recept
Sokan mondják, hogy a vajas tésztákból készült sütemények az igaziak, a többi csak utánzat. Nos, személy szerint ezzel nem értek teljes egészében egyet, az viszont tény, ha egyszer elsajátítjuk a tészta készítésének tudományát, lényegesen több lehetőség nyílik meg előttünk sütemények, péksütemények készítésére. Nem kell félni a tészta előállításától, nem annyira bonyolult, ne legyünk kényelmesek inkább megvenni a boltit. Nem éri meg! Sem ízre, sem pedig anyagilag. Inkább áldozzunk egy kis időt, és készítsük el saját magunk.