r
Nosalty Logó

Sajtos rúd blundel tésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Sajtos rúd blundel tésztából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Blundel tészta

Sajtos rudak

Összesen 1181 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Blundel tészta

Sajtos rudak

Összesen 4723 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Blundel tészta

Sajtos rudak

Összesen 350 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.7 g

Zsír

  • Összesen
    70.1 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4052.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    486 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    482 mg
  • Nátrium
    2971 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    587 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    578 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 1181 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122.6 g

Zsír

  • Összesen
    280.2 g
  • Telített zsírsav
    170 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16209.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    1946 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    1930 mg
  • Nátrium
    11884 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    425.1 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    246.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2350 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    418 micro
  • Kolin:
    444 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2313 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    552 micro
Összesen 4723 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1200.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    880 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 350 kcal

Hozzávalók

Blundel tészta

Sajtos rudak

Elkészítés

Blundel tészta

  1. Minden vajas tészta két részből áll: A lisztes és a vajas tömegből. Először a vajas tömeget készítsük el. Kockázzuk fel a vajat, és tegyük egy konyhai robotgépbe vagy dagasztóba (ezek hiányában kézzel kell összemorzsolni a liszttel, amíg egynemű nem lesz). Adjunk hozzá 100 g lisztet, majd dolgozzuk össze, amíg homogén állagú lesz. Nem kell krémesre, csak csomómentes legyen. Ha ez megvan, tegyük ki egy fóliára, egy kis darabot vegyünk le belőle (kb 5 dkg), amit majd a kelt tésztához adunk, majd lapítsuk ki téglalap alakúra, és tegyük be a fagyasztóba 15 percre.
  2. A robot vagy dagasztó keverőtáljába tegyük bele az összes hozzávalót, a kis darab vajas tömbbel együtt. Arra vigyázzunk, hogy a tej ne legyen hideg, inkább langyos, valamint az élesztő a cukorral legyen együtt keverés előtt, ne pedig a sóval. Kb 15 perc alatt dagasszunk lágy, kelt tésztát. Ha esetleg túlságosan lágy lenne a tésztánk, bátran adjunk még hozzá 5-6 dkg lisztet.
  3. Ezek után tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és formázzunk belőle egy labdányi gombócot. Éles késsel egy mozdulattal vágjunk bele függőlegesen, majd vízszintesen is egy keresztalakot. Konyharuhával letakarva pihentessük húsz percet. A vajas bázist a 15 perc elteltével tegyük normál hűtőszekrénybe.
  4. Húsz perc után tésztánkat nyújtsuk ki úgy, hogy középről kiindulva, mint a lóhere, négy irányba legyen elvékonyítva, a közepét hagyjuk vastagabbra. Majd helyezzük középre a vajas tömeget. A "füleket" hajtsuk rá, sodrófával ütögessük meg, és kezdjük el kinyújtani a tésztát. Legjobb úgy végezni, hogy mindig középről kiindulva a sarkok felé haladjunk, ügyelve, hogy a téglalap forma megmaradjon. Nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, majd hajtsuk be balról a tészta kétharmadát, majd jobbról a maradék részt, mintha egy könyvet csuknánk be (egyszeres hajtogatás). Újból nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, ügyelve a formára, majd balról hajtsuk be a közepéig, jobbról szintén a közepéig, végül újból hajtsuk össze jobbról balra, mint egy könyvet (kétszeres hajtogatás). Takarjuk le, és lisztezett deszkán pihentessük húsz percet.
  5. Húsz perc elteltével nyújtsuk ki újból, majd végezzünk egyszeres hajtogatást. Ez alkalommal csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőszekrénybe újabb húsz percre.
  6. Utolsó egyszeres nyújtás következik, majd újból húsz perces pihenő a hűtőben, mielőtt elkezdenénk dolgozni a tésztával. A húsz perc elteltével a tészta felhasználásra kész.

Sajtos rudak

  1. A tésztát nyújtsuk ki kb fél centi vastagra. Derelyevágóval vagy késsel vágjunk belőle tetszőleges csíkokat vagy szalagokat, és fektessük egy kivajazott sütőlemezre. Kenjük meg felvert tojással, és meleg, kb. 4o fokos hőmérsékleten kelesszük egy órát. Megtehetjük a sütőben is, kis hőmérsékleten.
  2. A megkelt tésztákat kenjük le még egyszer tojással, szórjuk meg reszelt sajttal és római köménnyel a tetejét, majd forró sütőben süssük aranybarnára.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 71
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 7292
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 05.

Ajánló

Ha egy kis sós süteményre vágyunk, érdemes elkészíteni ezt a receptet. Nem annyira macerás a készítés, mint leírni. A tetejére tetszés szerint bármilyen magot, fűszert vagy sajtot tehetünk ízlés és fantázia szerint.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sajtos rúd blundel tésztából
Kornél 167 recept

Sokan mondják, hogy a vajas tésztákból készült sütemények az igaziak, a többi csak utánzat. Nos, személy szerint ezzel nem értek teljes egészében egyet, az viszont tény, ha egyszer elsajátítjuk a tészta készítésének tudományát, lényegesen több lehetőség nyílik meg előttünk sütemények, péksütemények készítésére. Nem kell félni a tészta előállításától, nem annyira bonyolult, ne legyünk kényelmesek inkább megvenni a boltit. Nem éri meg! Sem ízre, sem pedig anyagilag. Inkább áldozzunk egy kis időt, és készítsük el saját magunk.

Hozzávalók

Blundel tészta

Sajtos rudak

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...