Sajtos-karfiolos pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
Pite
-
140g karfiol14 kcal
-
17g tojás21 kcal
-
30g cheddar sajt121 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
-
28g leveles tészta102 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
1g gruyére sajt4 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
1g mustár0 kcal
Sajtszósz
-
50g tej28 kcal
-
20g cheddar sajt81 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1g vörösborecet0 kcal
Karfiollevél chipsz
Összesen
495
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
Pite
-
1400g karfiol140 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
300g cheddar sajt1209 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
275g leveles tészta1020 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
10g gruyére sajt41 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
5g mustár3 kcal
Sajtszósz
-
500g tej280 kcal
-
200g cheddar sajt806 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5g vörösborecet1 kcal
Karfiollevél chipsz
Összesen
4954
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
Pite
-
42.1g karfiol4 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
9g cheddar sajt36 kcal
-
6g habtejszín18 kcal
-
8.3g leveles tészta31 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.3g gruyére sajt1 kcal
-
1.2g olívaolaj11 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
Sajtszósz
-
15g tej8 kcal
-
6g cheddar sajt24 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.2g vörösborecet0 kcal
Karfiollevél chipsz
Összesen
148
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.7 g
Zsír
-
Összesen 38.2 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 199 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1354.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 468 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 491 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 109.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 277 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 172 micro
Összesen
495
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 206.8 g
Zsír
-
Összesen 381.8 g
-
Telített zsírsav 187 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1988 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13547.1 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 254 mg
-
Kálcium 4681 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 281 mg
-
Foszfor 3385 mg
-
Nátrium 4910 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.5 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1098.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2812 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 272 mg
-
D vitamin: 446 micro
-
K vitamin: 131 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 623 micro
-
Kolin: 1363 mg
-
Retinol - A vitamin: 2767 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 551 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1716 micro
Összesen
4954
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 33 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
148
kcal
Hozzávalók
Pite
-
200 ml habtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 gerezd fokhagyma
-
5 ek olívaolaj
-
1 tk mustár
Sajtszósz
-
500 ml tej
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 ek vörösborecet
Karfiollevél chipsz
Elkészítés
Pite
- Pároljuk meg a (nagyobb) egész karfiolt, amíg éppen csak megpuhul (kb. 15 perc, vízgőzben). Miután elkészült, tegyük félre hűlni.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A kisebb karfiolt vágjuk durvára, majd tegyük egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg 3 evőkanál olívaolajjal, szórjuk meg szerecsendióval, és süssük aranybarnára (25 perc alatt). Hagyju,k hogy kissé kihűljön, majd tegyük át egy turmixgépbe a tojásokkal, a reszelt cheddarral, fokhagymával, mustárral és tejszínnel együtt. Pépesítsük teljesen sima pürévé, és fűszerezzük még sóval, borssal ha szükséges.
- Egy 18 cm-es tortakarika alját és oldalát béleljük ki leveles tésztával. Szurkáljuk meg az alját, és béleljük ki sütőpapírral. Töltsük meg sütőbabbal, és vakon süssük előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig. Miután elősült, hagyjuk kihűlni.
- Az alapot töltsük meg 3/4-ig a sült karfiolpürével, majd helyezzük az egész párolt karfiolt a közepére. Tegyük köré a maradék pürét, de úgy, hogy a karfiol kilátszódjon.
- Kenjük meg a maradék olajjal, és addig süssük 180 fokon, amíg a tészta ropogós lesz, a karfiol teteje pedig sötét aranyszínű (ez kb. 30-40 perc). Ha nagyon pirulna a tészta széle, takarjuk le fóliával. Miután kisült, hagyjuk hűlni, majd vegyük le róla a tortakarikát.
- Tálaláshoz helyezzük a pitét egy tálalótányérra, kanalazzuk rá a sajtszószt (lásd: Sajtszósz), és szórjuk meg reszelt gruyére sajttal.
Sajtszósz
- A cheddarszószhoz turmixoljunk össze 200 ml tejet a reszelt cheddarral és a tojásokkal, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Dolgozzuk teljesen simára. Tegyük át egy lábasba, és folyamatos kevergetés mellett melegítsük fel. Vigyázzunk, nehogy rántotta legyen előle, ezért mérsékelt lángon főzzük. Öntsük a keveréket egy tálba, és tegyük a hűtőbe, amíg teljesen kihűl (1-2 órára).
- Amíg hűl a pite, a maradék tejet tegyük egy kis lábasba, és melegítsük fel alacsony hőfokon. Vegyük ki a cheddaros alapot a hűtőből, tegyük át egy turmixgépbe, és fokozatosan hozzáadagolva a meleg tejet, dolgozzuk simára. Ízlés szerint fűszerezzük borssal és néhány csepp ecettel.
- Ne melegítsük újra a cheddaros pudingot, mert a keverék csomós lesz. A legjobb, ha tálalás előtt frissen készítjük el.
Karfiollevél chipsz
- A karfiolok jól megmosott és megszárított leveleit közepes méretűre vágjuk, vagy tépkedjük. Kevés olívaolajjal és borssal összeforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk. 200 fokon 12-15 perc alatt ropogósra sütjük. Sütés után - még langyosan - durva szemű sóval megszórjuk. Tálaskor a piteszeletek tetejét dekoráljuk vele.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2079
- Feltöltés dátuma: 2024. január 19.
Ajánló
Ahogy például a fodros kelből, úgy a karfiol leveleiből is ízletes csipszet készíthetünk, ami egészségtudatos alternatívája a bolti zöldségcsipszeknek.
Receptkategóriák
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
414 recept
Ebben a receptben a karfiol két legjobb elkészítési módját láthatjátok egy látványos ételben, ami ráadásul egy ultimét vega fogás is. Érdemes elkészíteni!