Sacher torta - ahogy Gaston Wayne készíti
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
3g porcukor13 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
6 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
A töltelékhez
A bevonáshoz
-
8g víz0 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
120g étcsokoládé655 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A töltelékhez
-
300g sárgabaracklekvár834 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g sütő rum116 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A bevonáshoz
-
100g víz0 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
300g étcsokoládé1638 kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
7.2g étcsokoládé39 kcal
-
7.2g vaj51 kcal
-
2.4g porcukor9 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
19.7g tojás25 kcal
-
7.2g finomliszt26 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
A töltelékhez
-
17.9g sárgabaracklekvár50 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
3g sütő rum7 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A bevonáshoz
-
6g víz0 kcal
-
3g porcukor12 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
17.9g étcsokoládé98 kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 144 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.7 g
Zsír
-
Összesen 309.8 g
-
Telített zsírsav 180 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1509 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3783.2 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 535 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 695 mg
-
Foszfor 1690 mg
-
Nátrium 638 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 719.6 g
-
Cukor 498 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 501.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1732 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 933 mg
-
Retinol - A vitamin: 1699 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 400 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1616 micro
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 225.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
12 dkg vaj
-
4 dkg porcukor
-
4 dkg cukor
-
6 db tojás
-
12 dkg finomliszt
A töltelékhez
-
30 dkg sárgabaracklekvár
-
0.5 dl sütő rum
-
1 csipet fahéj
A bevonáshoz
-
1 dl víz
-
5 dkg porcukor
-
5 dkg vaj
-
1 kk ecet
-
30 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához vízfürdő felett megolvasztjuk a csokoládét, majd vajjal és porcukorral, cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és tovább habosítjuk.A tojásfehérjéket a vaniliás cukorral kemény habbá verjük és hozzáadjuk a felét a masszához.,ha elkevertük akkor fokozatosan (beleszitálva) belekeverjük a lisztet,így nem lesz csomós.Végül pedig belekeverjük a maradék habot is ,vigyázva nehogy túlzottan megtörjön a massza szerkezete! ( ha kis méretű tojásokat használunk akkor tegyünk bele egy 2,3 db-al többet mert ez a receptet nagy tojásokkal készítve irtam le))
- Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük (csinálhatjuk sütőpapírral is), és megsütjük.
- A töltelékhez a kizárólag házi baracklekvárba belereszelünk fél, vagy egy egész citrom héját (kinek hogy ízlik), a rumot (de igazából ezt érezni kell, én például szeretem, ha van egy kis rumos háttéríze a lekvárnak, sokkallta pikánsabb lesz tőle, ezért mindig annyit rakok, hogy ne folyjon, vagyis még rajta maradjon a torta oldalán). Plussz egy kis fahéj, tényleg csak egy kicsi, hogy lehessen érezni, majd ezt egy kisebb fazékban egyszer felforraljuk, és kész. Kettéosztjuk a lekvárt (fele a töltelék, fele a bevonat).
- A kihűlt tortát kettévágjuk (ami a nem túl vastag tészta miatt egy kis kézügyességet igényel, ezért ezt egy hosszú, vékony élű, éles késsel javaslom, a legegyszerűbben úgy lehet, ha a kést az egyik oldalán beszúrjuk, és körbe, figyelve, hogy mindig középen haladva kettévágjuk).A sütőböl kivéve a tortát mint minden sütemény egy kicsit meg fog emelkedni(domború lesz),és a tetején azt a keményebb "héjt" le kell vágni ,lehetőleg úgy hogy a torta vastagságát minimálisan változtassuk.Ez egy fontos lépés a félbe vágás előtt hiszen így a tortánk teteje is teljesen magába tudja szívni a lekvárt. A forró lekvár egyik felét az egyik tésztára kenjük, majd ráhelyezzük a másik tésztát, és egyenletesen megkenjük a torta tetejét és az oldalát a lekvár másik felével (a lekvár forró legyen, így a tészta magába szívja a nagyját, és ettől még finomabb lesz a tésztánk, nem beszélve arról, hogy nem fog kiszáradni. Na ezért kell ugye a lapos tészta, hogy szinte teljesen átitatódjon a lekvárral.) Ha ez kész, egyenlőre nincs más dolgunk, minthogy a tortánkat egy tálra rakva betesszük a hűtőbe mindaddig, míg a lekvár rá nem dermed.
- A bevonáshoz vízfürdő felett belerakjuk a fazékba az összes hozzávalót kivéve a csokoládét,majd ezt alaposan összekeverjük és jól felhevítjük, utána pedig belerakjuk a csokoládét és addig keverjük amíg teljesen homogén nem lesz. (Először rakjunk bele inkább kevesebb vizet, hogy ne legyen túl híg, utána még úgy is lehet hozzárakni.) . A bevonómasszának olyan sűrűnek kell lennie, hogy könnyen, egyenletesen el lehessen oszlatni a torta tetején és oldalán, de ne folyjon annyira, hanem a nagy része "tapadjon" a tortához.
- Na ha mindez megvan, akkor megvárjuk, míg a massza kb. 30 fokra lehűl, és leöntjük vele a tortát, mint az előbbiekben ugye a fél lekvár esetében (tetejére, oldalára). A tortát ajánlatos csepegtető rácsra helyezni, amit egy tálra teszünk, így elkerülve a túlzott mosogatást. Ha a masszát egyenletesen elsimítottuk, akkor szobahőmérséleten hagyjuk megszáradni, hogy szép fényes maradjon, majd berakjuk a hűtőbe egy napra (erre a legjobb megoldás egy kerek, zárható kuglófos tál, de ha nincs, akkor folpack is jó, ezt már Önökre bízom). Másnap pedig learathatjuk munkánk gyümölcsét!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 30841
- Feltöltés dátuma: 2011. október 14.
Ajánló
Szinte mindig, de kitűnő egy csodás ebéd, vagy vacsora megkoronozására! Az osztákok egyébként reggeli kávé mellé szokták fogyasztani. A tortafomába beleöntve nem kell megijedni, hogy túl vékony lesz a torta, ez pont ki van találva, valamennyire megemelkedik, de épp annyira, hogy ketté lehessen vágni, és megmaradjon ez a tömör, kellemes "sacher" állaga. Ha már ennyit fáradozunk, kár lenne egy snassz bolti műlekvárral elrontani, ja és nem feltétlenül kell ennyi lekvár, 20-25dkg is elég, ki hogy szereti, én kicsit édesebben, azért rakok bele ennyit, persze ilyenkor jön ki, hogy ki milyen étcsokit használ, mennyire keserű, minőségi. A fahéj amúgy nem feltétlenül fontos, de én szeretem, és szerintem passzol a rummal. Tehát nem kell megijedni a torta laposságától, pont annyira vastag, hogy ketté lehessen vágni (jah, és még valami, sütőport nem szabad belerakni, hiszen akkor elvesztené ezt a tömör állagát, nem beszélve arról, hogy a lazább szerkezet miatt nehezebb lenne kettévágni). Az ecettel kapcsolatban lehet, hogy páran furán néznek, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tortánk szép, fényes legyen, és kis pikáns ízt is ad neki. De ne essünk túlzásba, óvatosan tegyük hozzá, először csak egy kis kanállal, és ha nem lehet érezni, akkor max még eggyel. Barátom járt már úgy Sacher torta készítésénél, hogy több ecetet rakott bele, igaz, hogy csillogott villogott, de "ecetbüdös" lett a torta, ezért kell csak mértékkel, mint a "sót" és érzéssel (netán ha valaki félreértené, só nem kell bele).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Az ötlet, hogy rávegyem magam egy ilyen macerás sütemény elkészítésére igazából nem is jött volna, ha pár éve nem adódik lehetőségem egy bécsi "kiruccanásra", ahol is volt szerencsém megkóstolni az eredeti Sacher tortát, vagyis ahogy ott hívják, Schlagoberst, annyira megízlett, hogy eldöntöttem, ezt a csodát én is megkísérlem leutánozni. Nézegettem sok receptet, és megkérdeztem egy cukrász barátomat, majd összeállítottam néhol nagy, néhol kicsi eltérésekkel a saját Sacher torta receptemet, amire büszke vagyok, hiszen a családban és az ismerősök között mindenkinek ízlett, és kérdezték, mikor sütök mégegyszer. Természetesen nem tökéletes mása az eredetinek, hiszen az utánozhatatlan, attól eredeti, nem beszélve arról, hogy az osztrákok úgy őrzik mint az aranyat, meg is értem!!!