r
Nosalty Logó

Sacher torta - ahogy Gaston Wayne készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Sacher torta - ahogy Gaston Wayne készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

Összesen 506 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

Összesen 6053 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

Összesen 361 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 506 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.7 g

Zsír

  • Összesen
    309.8 g
  • Telített zsírsav
    180 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1509 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3783.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    695 mg
  • Foszfor
    1690 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    719.6 g
  • Cukor
    498 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    501.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1732 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    933 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1699 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    400 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1616 micro
Összesen 6053 kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.9 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 361 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához vízfürdő felett megolvasztjuk a csokoládét, majd vajjal és porcukorral, cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és tovább habosítjuk.A tojásfehérjéket a vaniliás cukorral kemény habbá verjük és hozzáadjuk a felét a masszához.,ha elkevertük akkor fokozatosan (beleszitálva) belekeverjük a lisztet,így nem lesz csomós.Végül pedig belekeverjük a maradék habot is ,vigyázva nehogy túlzottan megtörjön a massza szerkezete! ( ha kis méretű tojásokat használunk akkor tegyünk bele egy 2,3 db-al többet mert ez a receptet nagy tojásokkal készítve irtam le))
  2. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük (csinálhatjuk sütőpapírral is), és megsütjük.
  3. A töltelékhez a kizárólag házi baracklekvárba belereszelünk fél, vagy egy egész citrom héját (kinek hogy ízlik), a rumot (de igazából ezt érezni kell, én például szeretem, ha van egy kis rumos háttéríze a lekvárnak, sokkallta pikánsabb lesz tőle, ezért mindig annyit rakok, hogy ne folyjon, vagyis még rajta maradjon a torta oldalán). Plussz egy kis fahéj, tényleg csak egy kicsi, hogy lehessen érezni, majd ezt egy kisebb fazékban egyszer felforraljuk, és kész. Kettéosztjuk a lekvárt (fele a töltelék, fele a bevonat).
  4. A kihűlt tortát kettévágjuk (ami a nem túl vastag tészta miatt egy kis kézügyességet igényel, ezért ezt egy hosszú, vékony élű, éles késsel javaslom, a legegyszerűbben úgy lehet, ha a kést az egyik oldalán beszúrjuk, és körbe, figyelve, hogy mindig középen haladva kettévágjuk).A sütőböl kivéve a tortát mint minden sütemény egy kicsit meg fog emelkedni(domború lesz),és a tetején azt a keményebb "héjt" le kell vágni ,lehetőleg úgy hogy a torta vastagságát minimálisan változtassuk.Ez egy fontos lépés a félbe vágás előtt hiszen így a tortánk teteje is teljesen magába tudja szívni a lekvárt. A forró lekvár egyik felét az egyik tésztára kenjük, majd ráhelyezzük a másik tésztát, és egyenletesen megkenjük a torta tetejét és az oldalát a lekvár másik felével (a lekvár forró legyen, így a tészta magába szívja a nagyját, és ettől még finomabb lesz a tésztánk, nem beszélve arról, hogy nem fog kiszáradni. Na ezért kell ugye a lapos tészta, hogy szinte teljesen átitatódjon a lekvárral.) Ha ez kész, egyenlőre nincs más dolgunk, minthogy a tortánkat egy tálra rakva betesszük a hűtőbe mindaddig, míg a lekvár rá nem dermed.
  5. A bevonáshoz vízfürdő felett belerakjuk a fazékba az összes hozzávalót kivéve a csokoládét,majd ezt alaposan összekeverjük és jól felhevítjük, utána pedig belerakjuk a csokoládét és addig keverjük amíg teljesen homogén nem lesz. (Először rakjunk bele inkább kevesebb vizet, hogy ne legyen túl híg, utána még úgy is lehet hozzárakni.) . A bevonómasszának olyan sűrűnek kell lennie, hogy könnyen, egyenletesen el lehessen oszlatni a torta tetején és oldalán, de ne folyjon annyira, hanem a nagy része "tapadjon" a tortához.
  6. Na ha mindez megvan, akkor megvárjuk, míg a massza kb. 30 fokra lehűl, és leöntjük vele a tortát, mint az előbbiekben ugye a fél lekvár esetében (tetejére, oldalára). A tortát ajánlatos csepegtető rácsra helyezni, amit egy tálra teszünk, így elkerülve a túlzott mosogatást. Ha a masszát egyenletesen elsimítottuk, akkor szobahőmérséleten hagyjuk megszáradni, hogy szép fényes maradjon, majd berakjuk a hűtőbe egy napra (erre a legjobb megoldás egy kerek, zárható kuglófos tál, de ha nincs, akkor folpack is jó, ezt már Önökre bízom). Másnap pedig learathatjuk munkánk gyümölcsét!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 30856
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 14.

Ajánló

Szinte mindig, de kitűnő egy csodás ebéd, vagy vacsora megkoronozására! Az osztákok egyébként reggeli kávé mellé szokták fogyasztani. A tortafomába beleöntve nem kell megijedni, hogy túl vékony lesz a torta, ez pont ki van találva, valamennyire megemelkedik, de épp annyira, hogy ketté lehessen vágni, és megmaradjon ez a tömör, kellemes "sacher" állaga. Ha már ennyit fáradozunk, kár lenne egy snassz bolti műlekvárral elrontani, ja és nem feltétlenül kell ennyi lekvár, 20-25dkg is elég, ki hogy szereti, én kicsit édesebben, azért rakok bele ennyit, persze ilyenkor jön ki, hogy ki milyen étcsokit használ, mennyire keserű, minőségi. A fahéj amúgy nem feltétlenül fontos, de én szeretem, és szerintem passzol a rummal. Tehát nem kell megijedni a torta laposságától, pont annyira vastag, hogy ketté lehessen vágni (jah, és még valami, sütőport nem szabad belerakni, hiszen akkor elvesztené ezt a tömör állagát, nem beszélve arról, hogy a lazább szerkezet miatt nehezebb lenne kettévágni). Az ecettel kapcsolatban lehet, hogy páran furán néznek, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tortánk szép, fényes legyen, és kis pikáns ízt is ad neki. De ne essünk túlzásba, óvatosan tegyük hozzá, először csak egy kis kanállal, és ha nem lehet érezni, akkor max még eggyel. Barátom járt már úgy Sacher torta készítésénél, hogy több ecetet rakott bele, igaz, hogy csillogott villogott, de "ecetbüdös" lett a torta, ezért kell csak mértékkel, mint a "sót" és érzéssel (netán ha valaki félreértené, só nem kell bele).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az ötlet, hogy rávegyem magam egy ilyen  macerás sütemény elkészítésére igazából nem is jött volna, ha pár éve nem adódik lehetőségem egy bécsi "kiruccanásra", ahol is volt szerencsém megkóstolni az eredeti Sacher tortát, vagyis ahogy ott hívják, Schlagoberst, annyira megízlett, hogy eldöntöttem, ezt a csodát én is megkísérlem leutánozni. Nézegettem sok receptet, és megkérdeztem egy cukrász barátomat, majd összeállítottam néhol nagy, néhol kicsi eltérésekkel a saját Sacher torta receptemet, amire büszke vagyok, hiszen a családban és az ismerősök között mindenkinek ízlett, és kérdezték, mikor sütök mégegyszer. Természetesen nem tökéletes mása az eredetinek, hiszen az utánozhatatlan, attól eredeti, nem beszélve arról, hogy az osztrákok úgy őrzik mint az aranyat, meg is értem!!!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...