r
Nosalty Logó

Runebergintorttu vagy Runeberg muffin

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ent
Runebergintorttu vagy Runeberg muffin
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Cukormáz

Tetejére

Összesen 741 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Cukormáz

Tetejére

Összesen 4449 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Cukormáz

Tetejére

Összesen 416 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 741 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    51.4 g

Zsír

  • Összesen
    199.3 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    790 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2433.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    415 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    767 mg
  • Nátrium
    919 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    632.7 g
  • Cukor
    438 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    159.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1523 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    223 micro
  • Kolin:
    378 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    318 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 4449 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.4 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 416 kcal

Hozzávalók

Tészta

Cukormáz

Tetejére

  • 2 ek eperlekvár (Bármely lekvár használható, a finnek mindenképp valamely bogyósat részesítik előnyben, de el is hagyható.)

Elkészítés

Tészta

  1. A vajat homogén állagúra keverjük a cukorral és a tojásokkal.
  2. A por összetevőket is összekeverjük.
  3. Az összekevert por összetevőket szakaszosan, kanalanként hozzákeverjük a vajas krémhez. (Egy idő után már elég macerás kavarászni, ragacsos, nehéznek tűnik a tészta. Erős izomzattal rendelkezők próbálkozhatnak kézzel, én inkább a testi energiatakarékosság oltárán áldozva a robotgépre hagyom az elkészítés eme kevésbé kreatív részét.)
  4. Ha már kellőképpen elegyítettük az összes hozzávalót (értsd: már több, mint 2 perce folyamatosan szentségelünk a finnek ragacsa miatt), muffin-formákba adagoljuk (itt tovább folytatódik a bosszankodás), majd betesszük az előmelegített sütőbe, megfogadva, hogy többé látni sem akarjuk, majd kb. 10-15 perc múlva, ha már megszépültek az emlékek, ránézünk, és amint meglátjuk aranybarna Runebergjeinket, boldogsághormon önti el testünket, és adva neki egy utolsó esélyt, kivesszük a sütőből.
  5. Ebből a mennyiségből 24 db közepes méretű muffin készült.

Cukormáz

  1. A porcukrot összekeverjük citromlével és vízzel. Az arányokkal játszadozni kell, sok cukorhoz nagyon kevés folyadék kell. Ne legyen túl folyós, de ne is legyen túl száraz. Épp hogy kenhetőnek kell lennie.
  2. Szórhatunk a tetejére mindenféle díszítő cukiságot is.

Tetejére

  1. A cukormáz közepére halmozunk kb. fél kávéskanálnyi lekvárt. Persze nem kötelező lekvárt tenni rá. A finnek imádják a bogyókból készült lekvárokat, én az epret választottam.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 879
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 16.

Ajánló

A muffin-formában kb. 1,5-szeresére nő meg a tészta. Nem szokványos muffin tészta, nem túl édes, viszont rendkívül laktató. Olyan, mint Finnország: végtelenül letisztult, és így tökéletes!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Finnország nemzeti süteménye, amely Johan Ludvig Runebergről, az egyébként svéd származású, de finn szívű, a finnek szabadságjogaiért küzdő költőről kapta nevét, aki a "Maamme", azaz a finn himnusz szerzője is egyben. Minden év február 5-én ünneplik Runeberget, hagyományosan ekkor készítik el a róla elnevezett süteményt is.

Hozzávalók

Tészta

Cukormáz

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...