Rozsos tönkölykenyér Évi nénitől
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
505
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
3029
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
236
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1239.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 324 mg
-
Nátrium 712 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 70.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
Összesen
505
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.9 g
Zsír
-
Összesen 50.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 218 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7435.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 455 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 516 mg
-
Foszfor 1946 mg
-
Nátrium 4274 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 545.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 423 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 412 micro
-
Kolin: 256 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1183 micro
Összesen
3029
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 580.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 333 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 33 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
236
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a mézet és az élesztőt, langyos helyen megkelesztjük.
- Dagasztógépbe öntjük a megkelt élesztőt, a joghurtot, olajat, tejfölt, almaecetet, kovászt, aztán a szilárd összetevőket, mint a sikér, lisztek, só. Fényes tésztává dagasztjuk, aminek elég kemény az állaga. Egy órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, egy keveset elveszünk belőle mintának, a többiből cipót formálunk. Aztán kedvünk szerint a maradék tésztából kidíszítjük (ennél a műveletnél jó, ha segítségünkre van a gyerekünk vagy unokánk, mert biztosan több ötlete lesz, mint nekünk).
- A tésztát 2 mm vékonyra nyújtjuk, és pl. pizzavágóval mintákat vágunk ki. A díszítés alá tojással elkevert tejfölt kenünk, hogy kenyerünk fényes, a díszünk pedig maradandó legyen.
- Ha elkészült a mű, 20 percig újra kelesztjük, mielőtt a lángok közé vetnénk.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük légkeverésen, és 30 percig lefedve sütjük, majd a tetőt levéve még kb. 10 percig pirítjuk, de ekkor már csak 180 fokon. Ha megsült, rácsra téve hűtjük ki.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2508
- Feltöltés dátuma: 2012. november 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Évi néni
1830 recept
Nagy kedvet kaptam a kenyérdíszítéshez. Nekem ugyan nem volt segítségem, de kifejezetten jó foglalkozásnak tartom óvodás vagy kisiskolás korú gyermekek foglalkoztatására, főleg, ha utána fel is falhatják a végeredményt. Válogatós gyerekek szüleinek is melegen ajánlom (no ebben van tapasztalatom). Ráadásul az összetevők is egészségesek, tehát munkára fel.