r
Nosalty Logó

Rozsos tönkölykenyér Évi nénitől

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Rozsos tönkölykenyér Évi nénitől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 505 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3029 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 236 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1239.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    324 mg
  • Nátrium
    712 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    197 micro
Összesen 505 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.9 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    218 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7435.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    516 mg
  • Foszfor
    1946 mg
  • Nátrium
    4274 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    545.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    423 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    412 micro
  • Kolin:
    256 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1183 micro
Összesen 3029 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    580.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    333 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    33 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 236 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a mézet és az élesztőt, langyos helyen megkelesztjük.
  2. Dagasztógépbe öntjük a megkelt élesztőt, a joghurtot, olajat, tejfölt, almaecetet, kovászt, aztán a szilárd összetevőket, mint a sikér, lisztek, só. Fényes tésztává dagasztjuk, aminek elég kemény az állaga. Egy órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, egy keveset elveszünk belőle mintának, a többiből cipót formálunk. Aztán kedvünk szerint a maradék tésztából kidíszítjük (ennél a műveletnél jó, ha segítségünkre van a gyerekünk vagy unokánk, mert biztosan több ötlete lesz, mint nekünk).
  4. A tésztát 2 mm vékonyra nyújtjuk, és pl. pizzavágóval mintákat vágunk ki. A díszítés alá tojással elkevert tejfölt kenünk, hogy kenyerünk fényes, a díszünk pedig maradandó legyen.
  5. Ha elkészült a mű, 20 percig újra kelesztjük, mielőtt a lángok közé vetnénk.
  6. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük légkeverésen, és 30 percig lefedve sütjük, majd a tetőt levéve még kb. 10 percig pirítjuk, de ekkor már csak 180 fokon. Ha megsült, rácsra téve hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2508
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rozsos tönkölykenyér Évi nénitől
Évi néni 1830 recept

Nagy kedvet kaptam a kenyérdíszítéshez. Nekem ugyan nem volt segítségem, de kifejezetten jó foglalkozásnak tartom óvodás vagy kisiskolás korú  gyermekek foglalkoztatására, főleg, ha utána fel is falhatják a végeredményt. Válogatós gyerekek szüleinek is melegen ajánlom (no ebben van tapasztalatom). Ráadásul az összetevők is egészségesek, tehát munkára fel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...