Rozmaringos-citromos csirke grillezve
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Marcsus
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fűszerezéshez
-
15g fokhagyma20 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
A csirkéhez
Összesen
601
kcal
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fűszerezéshez
-
60g fokhagyma80 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
3g rozmaring4 kcal
-
7g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
A csirkéhez
Összesen
2408
kcal
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.7 g
Zsír
-
Összesen 40 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 191 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1461 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 404 mg
-
Nátrium 862 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 204 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
601
kcal
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 194.6 g
Zsír
-
Összesen 159.9 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 765 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5844.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 337 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 257 mg
-
Foszfor 1618 mg
-
Nátrium 3448 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 816 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 464 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 627 mg
-
Retinol - A vitamin: 418 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
2408
kcal
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 47.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
141
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A fűszerezéshez
- A fokhagymát kissé megpucoljuk, csak a vastag héját, nem szedjük szét gerezdjeire, egyben fogjuk sütni. Levágunk a tetejéről egy kis darabot, hogy a gerezdek láthatóvá váljanak. Rátesszük egy darab alufóliára, meglocsoljuk az olajjal, és becsomagoljuk, de nem túl szorosan. Sütőben 190 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy a gerezdek puhák legyenek, de ne égjenek vagy süljenek meg nagyon. Egy kis tálkába kinyomjuk a fokhagymát.
- A tálba a fokhagymához keverjük a reszelt citrom héját, 1 ek citromlevet, friss rozmaringot, sót és a borsot. Jól kikeverjük.
A csirkéhez
- A csirkéről leszedjük a felesleges zsírt, megmossuk, és lehetőség szerint szárazra töröljük. A csirke bőrét óvatosan felszedjük, és a comb és a mellrészt a bőr alatt bedörzsöljük a fűszer felével. Vigyázzunk, nehogy elszakítsuk a csirke bőrét. A maradék fűszerrel kívülről kenjük be.
- A belsejét sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a 4 szál rozmaringot. A csirkét összekötözzük, először a hátán fekvő áldozat:), combja végére hurkot kötünk, majd megfordítjuk, a madzagot keresztbe húzva a hátán ismét a hátára fordítjuk, és a testéhez szorítva a szárnyát, a mellen megkötjük. Ha ezzel a művelettel megvagyunk, a belsejébe öntjük a fehérbort és a citromlét.
- A lényeg a nagyobb darab húsok grillezése esetében, hogy ne direkt érje a húst a forróság, tehát a felforrósított faszenet a grill szélére kaparjuk. (A képen látható módon.) A csirkét a grill közepére helyezzük, mellel felfelé, és letakarva sütjük másfél óráig. A letakaráshoz megteszi egy régi nagy lábos vagy lavór (akinek nincs grillező eszköze tetővel).
- A sütés felénél rátehetünk pár szelet citromot a csirkére, díszítésként. Levesszük a grillről, betakarjuk alufóliával, és 10 percet pihentetjük.
- Sütés ideje: 110 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2860
- Feltöltés dátuma: 2014. június 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marcsus
69 recept
Nagyon sokat grillezünk, nagyon jó szórakozásnak tartom még hét közben is. A rengeteg recept közül, amiket készítünk, ez az egyik kedvencünk. A csirke lehet kisebb is persze, akkor rövidebb ideig kell sütni.