Ricottás-spenótos tortellini házilag
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Panno
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g olívaolaj88 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
100g ricotta150 kcal
-
100g spenót17 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Nyújtás
Formázás, főzés
Összesen
800
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
200g finomliszt728 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g olívaolaj177 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
200g ricotta300 kcal
-
200g spenót33 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Nyújtás
Formázás, főzés
Összesen
1599
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
26g finomliszt95 kcal
-
14.3g tojás18 kcal
-
2.6g olívaolaj23 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
26g ricotta39 kcal
-
26g spenót4 kcal
-
2.1g olívaolaj18 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
2.6g parmezán sajt10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Nyújtás
Formázás, főzés
Összesen
208
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 29.7 g
Zsír
-
Összesen 36.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 236 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1436.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 440 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 465 mg
-
Nátrium 356 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 192.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 556 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 360 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 215 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4090 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9044 micro
Összesen
800
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 59.3 g
Zsír
-
Összesen 73.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 472 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2872.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 881 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 929 mg
-
Nátrium 711 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 384.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1112 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 103 micro
-
K vitamin: 721 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 386 micro
-
Kolin: 372 mg
-
Retinol - A vitamin: 429 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8181 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18088 micro
Összesen
1599
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1064 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2352 micro
Összesen
208
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
20 dkg finomliszt
-
20 ml olívaolaj
-
1 csipet só
Töltelék
-
20 dkg ricotta
-
20 dkg spenót
-
2 ek olívaolaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
20 g parmezán sajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Nyújtás
Formázás, főzés
Elkészítés
Tészta
- Fontos, hogy az összes hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen, tehát ha ebédre készítjük a tésztát, reggel vegyük ki a tojást a hűtőből.
- A lisztet kiszórjuk a munkafelületre (vagy egy kerámiatálba), közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük az olívaolajat, és csipet sót szórunk bele.
- A liszt közepébe öntött folyékony dolgokat összekeverjük egy villával, majd fokozatosan tágítjuk a kör sugarát, és keverjük bele a lisztet. Ha már morzsásra kavartuk, elkezdjük gyúrni. Alaposan összegyúrjuk (legalább 5, de inkább 10 perc). A lényeg, hogy sima felületű tésztabucit kapjunk. Konyharuhával letakarva 20-30 percet pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Töltelék
- A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.
- Egy serpenyőben az olívaolajon éppen csak megpároljuk a zúzott fokhagymát, és már jöhet is a spenót. Alaposan összefonnyasztjuk, fontos, hogy az összes nedvesség elpárologjon, így lesz jó a töltelékünk.
- Míg párolódik a spenót, a ricottát kikeverjük a fűszerekkel, ha kicsit hűlt a spenót, hozzátesszük ezt is, végül belereszeljük a parmezánt.
Nyújtás
- A tésztát négy részre osztjuk, 2-2,5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Ahhoz hogy fényes és sima tésztát kapjunk, elengedhetetlen a hajtogatás. A tésztanyújtó gép ilyenkor jó barátunk lehet, a kézi nyújtás kissé macerásabb.
- Ha kézzel nyújtjuk, akkor lisztezett munkafelületen kezdjük nyújtani a tésztát, mindig magunk felé, közben többször forgatjuk (ha ragadna a tészta, lisztezzük). Addig folytatjuk a nyújtást, míg kör alakot nem kapunk. Ekkor összehatjuk, és kezdjük elölről. Ezt hétszer, nyolcszor megismételjük, míg egy 5 mm vastag tésztakorongot nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, kezdődhet a tészta vékonyítása. Addig nyújtjuk, míg elérjük a kívánt 2-2,5 mm vastagságot. Ha elszakadna a tészta, széléről lecsippentünk egy darabot, és befoltozzuk a kívánt részt.
- Tésztanyújtógéppel jóval egyszerűbb dolgunk van. Kilapogatjuk kb. 2 centi vastagra a tésztát, és már tehetjük is a nyújtógépbe. Hétszer-nyolcszor áthajtjuk a legnagyobb vastagságon (közben néhányszor hajtogassuk), egészen addig, míg sima, fényes tésztafelületet kapunk. Ekkor kezdődhet a vékonyítás, fokozatosan, mindig eggyel kisebb vastagságra állítva a gépet vékonyra nyújtjuk a tésztát. (Ha ragadna a tészta, természetesen lehet lisztezni közben.)
- Ugyanígy járunk el a maradék három tészta csomaggal.
- Ha készen vagyunk a nyújtással, jöhet a formázás.
Formázás, főzés
- Felteszünk egy jó nagy adag vizet forrni.
- A kinyújtott tésztákat 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepébe teszünk fél tk tölteléket. (Ha biztosra akarunk menni, kenjünk meg vízzel vagy felvert tojással a kör szélét.)
- Félbehajtjuk a korongokat úgy, hogy a felső kissé túllógjon az alsón. Félhold alakot formázunk, közben a széleket erősen összenyomjuk, a tölteléket pedig egyenletesen eloszlatjuk. A vágott szélét picit felhajtjuk, majd az ujjunk köré csavarva a két végét összenyomjuk úgy, hogy a visszahajtott, vágott széle legyen kívül. (A kenés itt is segíthet.)
- Így járunk el az összes tésztakoronggal. A kész tortelliniket lisztezett tányérra tesszük. Ha végeztünk a formázással, a már forró, zubogó vízbe dobjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére, már szűrhetjük is le őket.
- Reszelt parmezánnal tálaljuk, jó étvágyat!
- Receptkönyvben: 214
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 66
- Össznézettség: 59174
- Feltöltés dátuma: 2014. május 12.
Ajánló
A tészta receptjét bármilyen tészta készítéséhez felhasználhatjuk, nyújtás után csak felvágjuk a kívánt formára, és mehet is a lobogó vízbe 1-2 percre.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Panno
63 recept
Türelemjáték, de megéri!