Ribizlis trifle
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
17g rum39 kcal
-
17g ribizlidzsem46 kcal
A krémhez
-
13g tojássárgája43 kcal
-
133g tej75 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
6 kcal
-
0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
A habhoz
-
67g habtejszín195 kcal
-
2g porcukor9 kcal
-
1g rum3 kcal
-
100g piros ribizli55 kcal
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
100g rum231 kcal
-
100g ribizlidzsem278 kcal
A krémhez
-
80g tojássárgája258 kcal
-
800g tej448 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
A habhoz
-
400g habtejszín1168 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
8g rum18 kcal
-
600g piros ribizli329 kcal
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
12.3g tojás16 kcal
-
3.4g finomliszt12 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
3.7g rum9 kcal
-
3.7g ribizlidzsem10 kcal
A krémhez
-
3g tojássárgája10 kcal
-
29.9g tej17 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
-
0 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
A habhoz
-
14.9g habtejszín44 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
22.4g piros ribizli12 kcal
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 31.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 399 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 778.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 282 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 188.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 316 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 274 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 439 micro
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.4 g
Zsír
-
Összesen 191.1 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 2392 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4672 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 1689 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 1560 mg
-
Nátrium 1030 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 425.8 g
-
Cukor 261 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1129.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1897 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 252 mg
-
D vitamin: 505 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 1645 mg
-
Retinol - A vitamin: 1857 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 457 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2637 micro
- 6% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
6 evőkanál finomliszt
-
6 ek cukor
A krémhez
-
4 db tojássárgája
-
8 dl tej
-
4 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 ek vanília kivonat
-
3 evőkanál finomliszt
A habhoz
-
4 dl habtejszín
-
2 ek porcukor
-
1 ek rum
Elkészítés
A piskótához
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját és végül beleforgatjuk a lisztet.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótamasszát és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Pár perc pihentetés után kifordítjuk a tepsiből a piskótát, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
- Ezt követően két egyenlő részre vágjuk, meglocsoljuk alkohollal és megkenjük az egyik felét ribizlilekvárral, a másik felét ráfordítjuk, így hagyjuk, majd a trifle összeállítása előtt keskeny szeletekre vágjuk.
- Amíg a piskóta pihen, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd 1-3 dl tej, vanília kivonat és a liszt hozzáadásával tovább keverjük, majd végül az össze tejet hozzáadva krémmé főzzük, folytonos kevergetés mellett.
- A tejszínt habbá verjük a cukorral, adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi alkoholt is.
- Picit hűtjük a krémet, de amikor langyos, már összeállíthatjuk a trifle-t. Egy nagyobb üvegtál aljára rakunk egy sort a lekváros piskótaszeletekből, meglocsoljuk alkohollal, szórunk rá ribizlit, amelyre krémet teszünk, majd a piskótától ismételve folytatjuk a hozzávalók rétegzését. A felső réteg krém legyen, amelyre rákanalazzuk a tejszínhabot és ribizlivel díszítjük.
- 3-4 órára hűtőbe tesszük és ezt követően tálalhatjuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 177
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 13812
- Feltöltés dátuma: 2010. május 26.
Ajánló
Készíthetjük babapiskótából, kekszből, kalácsból és főzött krém helyett pudingból. A friss gyümölcs helyett használhatunk fagyasztott vagy befőttként eltett gyümölcsöt is. Ha hosszabb ideig pihentetjük, jobban összeérnek az ízek. Ekkor fogyasztás előtt 1-2 órával tegyük rá a tejszínhabot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A trifle az egyik legnépszerűbb, hagyományos réteges angol desszert. Egyes források állítása szerint már a XIV. században is népszerű volt, bár akkor még csak krémből és lekvárból állt. A klasszikus trifle recept a XIX. század közepére vezethető vissza, jellegzetessége az alapanyagok egymásra rétegzése, amelyek a következők: alkohollal locsolt piskóta, lekvár, főzött krém, alkoholos tejszínhab. Manapság már nagyon sokféle változata ismert, az idők során gyümölcs is került bele. Egyes vélemények szerint nem is beszélhetünk igazi trifle-ről, ha nincs benne gyümölcs. Meggyőződésem, hogy sok magyar háziasszony is elkészítette már ezt a híres desszertet, vagy ehhez hasonlót. Igen, akkor, amikor nem tudta, hogy mit készítsen, sütött egy piskótát, meglocsolta alkohollal, főzött rá krémet, egy tálba rétegezte, esetleg gyümölcsöt, befőttet, lekvárt tett közé és tejszínhabbal díszítette. Hasonlít, igaz? Készíthetjük babapiskótából, kekszből, kalácsból és főzött krém helyett pudingból (aki szereti). Én maradtam a klasszikus receptet megközelítő változatnál, ami azt jelenti, hogy a piskótát és a krémet is magam készítettem és a gyümölcs sem maradt ki e trifle-ből.