Ribizlis-mascarponés máktorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
baghyra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 33% Zsír
A tésztához
-
28g tojás35 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
33g mák175 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
9g limelé2 kcal
-
1g lime héja0 kcal
A krémhez
-
83g mascarpone337 kcal
-
9g limelé2 kcal
-
6 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
25g piros ribizli14 kcal
Összesen
727
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 33% Zsír
A tésztához
-
165g tojás208 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
56g limelé14 kcal
-
4g lime héja2 kcal
A krémhez
-
500g mascarpone2020 kcal
-
56g limelé14 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
150g piros ribizli82 kcal
Összesen
4368
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 33% Zsír
A tésztához
-
12.3g tojás15 kcal
-
8.9g cukor35 kcal
-
14.9g mák78 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3.7g vaj27 kcal
-
4.2g limelé1 kcal
-
0.3g lime héja0 kcal
A krémhez
-
37.2g mascarpone150 kcal
-
4.2g limelé1 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
2.2g porcukor9 kcal
-
11.2g piros ribizli6 kcal
Összesen
325
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.4 g
Zsír
-
Összesen 57.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1180 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 507 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 353 mg
-
Nátrium 174 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 59.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
727
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.2 g
Zsír
-
Összesen 342.9 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 648 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7080.1 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 3041 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 741 mg
-
Foszfor 2120 mg
-
Nátrium 1044 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.7 g
-
Cukor 179 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 358.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 580 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 257 micro
-
Kolin: 471 mg
-
Retinol - A vitamin: 568 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 150 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 800 micro
Összesen
4368
kcal
- 9% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 527.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 226 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
325
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A krémhez
-
50 dkg mascarpone
-
2 lime-ból nyert limelé
-
1 csapott ek vaníliás cukor
-
3 csapott ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Melegítsük elő a sütőt. Nagyjából 180 fokra lesz szükség.
- Nekem csak egy keverőtálam van a robotgéphez, így elsőre mindig a kevesebb mosogatást igénylő résszel kezdem, azaz jelen esetben a tojásfehérje felverésével: 3 tojásfehérjét és egy késhegynyi sót verjünk habbá, majd óvatosan hozzáadagolva 6 dkg cukrot, verjük tovább fényes habbá. Tegyük félre.
- Keverjük habosra a három tojássárgáját a második 6 dkg cukorral, a kettes számú késhegynyi sóval és a teáskanálnyi sütőporral. Amikor már szép halványsárga színű, keverjük bele a 20 dkg mákot, tegyük hozzá az 5 dkg vajat, de vigyázzunk, nehogy túl forró legyen - elég, ha éppen csak folyós. Végül keverjük bele két lime levét és lereszelt héját is.
- A mákos masszához forgassuk hozzá óvatos mozdulatokkal a felvert habot. Elegyítsük a tésztát, de ne verjük szét a habot.
- Sütőpapírral bélelt formába öntsük. Kerekbe, szögletesbe - egyre megy, egyformán finom lesz. Tűpróbáig süssük (nekem ez körülbelül 20 percet jelentett).
A krémhez
- Míg a tészta sülöget, akár össze is keverhetjük a krémet, bár meg kell várni, hogy a tészta kihűljön, csak utána kerülhet a tetejére.
- Az 50 dkg mascarponéhez keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a maradék lime-ok levét. Érdemes kicsit megkóstolni, hogy nehogy túl édes vagy éppenséggel nagyon savanyú legyen. Itt nem árt figyelembe venni, hogy savanykás ribizli kerül a tetejére, ami még egy picit erősíti az ízhatást.
- Ha készen van a tészta, várjuk meg, míg kihűl, majd szépen oszlassuk el a tetején az addig hűtőben pihentetett krémet, végül rendezzük el a tetején a ribizlit. Ez utóbbi hála istennek szinte ugyanannyi időbe telik, mint amennyi idő alatt megsült a tésztánk, ezért a kényelmes rakosgatáshoz ülő helyzetet javallok. :)
- Tálalásig tartsuk hűtőben.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26x20x6
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 4162
- Feltöltés dátuma: 2015. június 28.
Ajánló
Idén kaptam az ötletet: a tészta és a krém közé vékony réteg lekvár kerülhet. Ha stílszerűek akarunk lenni, akkor ribizliből.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
baghyra
9 recept
Tavaly készítettem el édesanyám születésnapjára ezt a receptet, amit egy liszt- és tejérzékeny ismerősömtől kaptam. Eredetileg eperrel készül, ámde, mivel nem volt már kéznél eper, az éppen érő ribizlit szüreteltem le hozzá a kertből. Jól sikerülhetett a produktum, mert idén az érintett külön kérte, hogy megint ez a sütemény kerüljön az ünnepi asztalra. Ismét nagy sikere volt, a vendégeink is repetáztak belőle. :)