r
Nosalty Logó

Ribizlis-mascarponés máktorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
baghyra
Ribizlis-mascarponés máktorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 727 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 4368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 325 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    57.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1180 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    507 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    353 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 727 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    342.9 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    648 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7080.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    3041 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    741 mg
  • Foszfor
    2120 mg
  • Nátrium
    1044 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.7 g
  • Cukor
    179 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    580 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    471 mg
  • Retinol - A vitamin:
    568 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    800 micro
Összesen 4368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    527.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 325 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Melegítsük elő a sütőt. Nagyjából 180 fokra lesz szükség.
  2. Nekem csak egy keverőtálam van a robotgéphez, így elsőre mindig a kevesebb mosogatást igénylő résszel kezdem, azaz jelen esetben a tojásfehérje felverésével: 3 tojásfehérjét és egy késhegynyi sót verjünk habbá, majd óvatosan hozzáadagolva 6 dkg cukrot, verjük tovább fényes habbá. Tegyük félre.
  3. Keverjük habosra a három tojássárgáját a második 6 dkg cukorral, a kettes számú késhegynyi sóval és a teáskanálnyi sütőporral. Amikor már szép halványsárga színű, keverjük bele a 20 dkg mákot, tegyük hozzá az 5 dkg vajat, de vigyázzunk, nehogy túl forró legyen - elég, ha éppen csak folyós. Végül keverjük bele két lime levét és lereszelt héját is.
  4. A mákos masszához forgassuk hozzá óvatos mozdulatokkal a felvert habot. Elegyítsük a tésztát, de ne verjük szét a habot.
  5. Sütőpapírral bélelt formába öntsük. Kerekbe, szögletesbe - egyre megy, egyformán finom lesz. Tűpróbáig süssük (nekem ez körülbelül 20 percet jelentett).

A krémhez

  1. Míg a tészta sülöget, akár össze is keverhetjük a krémet, bár meg kell várni, hogy a tészta kihűljön, csak utána kerülhet a tetejére.
  2. Az 50 dkg mascarponéhez keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a maradék lime-ok levét. Érdemes kicsit megkóstolni, hogy nehogy túl édes vagy éppenséggel nagyon savanyú legyen. Itt nem árt figyelembe venni, hogy savanykás ribizli kerül a tetejére, ami még egy picit erősíti az ízhatást.
  3. Ha készen van a tészta, várjuk meg, míg kihűl, majd szépen oszlassuk el a tetején az addig hűtőben pihentetett krémet, végül rendezzük el a tetején a ribizlit. Ez utóbbi hála istennek szinte ugyanannyi időbe telik, mint amennyi idő alatt megsült a tésztánk, ezért a kényelmes rakosgatáshoz ülő helyzetet javallok. :)
  4. Tálalásig tartsuk hűtőben.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26x20x6
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 4162
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 28.

Ajánló

Idén kaptam az ötletet: a tészta és a krém közé vékony réteg lekvár kerülhet. Ha stílszerűek akarunk lenni, akkor ribizliből.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ribizlis-mascarponés máktorta
baghyra 9 recept

Tavaly készítettem el édesanyám születésnapjára ezt a receptet, amit egy liszt- és tejérzékeny ismerősömtől kaptam. Eredetileg eperrel készül, ámde, mivel nem volt már kéznél eper, az éppen érő ribizlit szüreteltem le hozzá a kertből. Jól sikerülhetett a produktum, mert idén az érintett külön kérte, hogy megint ez a sütemény kerüljön az ünnepi asztalra. Ismét nagy sikere volt, a vendégeink is repetáztak belőle. :)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...