Rántott cukkini lédúsan és ropogósan - citromfüves joghurtmártogatóssal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A rántott cukkinihez:
-
200g cukkini32 kcal
-
38g kukoricaliszt136 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g panko198 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A citromfüves joghurtmártogatóshoz
Összesen
1267
kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A rántott cukkinihez:
-
800g cukkini129 kcal
-
150g kukoricaliszt545 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
200g panko790 kcal
-
0g só0 kcal
-
340g napraforgó olaj3006 kcal
A citromfüves joghurtmártogatóshoz
Összesen
5070
kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
A rántott cukkinihez:
-
40.2g cukkini6 kcal
-
7.5g kukoricaliszt27 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
10g panko40 kcal
-
0g só0 kcal
-
17.1g napraforgó olaj151 kcal
A citromfüves joghurtmártogatóshoz
Összesen
254
kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 20.3 g
Zsír
-
Összesen 101.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1323.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 272 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 393 mg
-
Nátrium 511 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 279.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 181 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 234 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4284 micro
Összesen
1267
kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 81.1 g
Zsír
-
Összesen 404.5 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 135 g
-
Koleszterin 770 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5294.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 1087 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 415 mg
-
Foszfor 1571 mg
-
Nátrium 2044 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.5 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1119 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 489 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 143 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 751 micro
-
Kolin: 722 mg
-
Retinol - A vitamin: 412 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 935 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17137 micro
Összesen
5070
kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 860 micro
Összesen
254
kcal
Hozzávalók
A rántott cukkinihez:
-
15 dkg kukoricaliszt
-
só ízlés szerint
-
4 dl napraforgó olaj
A citromfüves joghurtmártogatóshoz
-
200 g joghurt
-
2 ek tejföl
-
2 ek majonéz
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
A rántott cukkinihez:
- A cukkiniket megmossuk (ha nem szeretjük a héját, hámozzuk is meg), majd szeleteljük őket vékony karikákra. Valaki a hajszálvékony cukkiniszeletekre, valaki a kicsivel vastagabb karikákra esküszik, lédússágának titka azonban abban rejlik, hogy nem sózzuk be a felszeletelt cukkinit, így megtartja a levét és a bundázás, sütés után is megmarad a nedvességtartalma.
- Előkészülünk a panírozáshoz: az egyik keverőtálba szórjuk a kukoricalisztet, egy mélyebbe a felvert tojásokat, a harmadikba pedig a pankómorzsát vagy zsemlemorzsát (esetleg a kettőt keverve, én így készítettem) egy csipet sóval fűszerezve. A bundája attól lesz igazán rogogós, hogy kukoricalisztet használunk, illetve a panko morzsa szintén a ropogóssági élményt erősíti. Forgassuk meg tehát a cukkinikarikákat a lisztben, tojásban, végül a prézliben.
- Melegítsünk egy serpenyőben napraforgóolajat, majd a bő, forró olajban aranybarnára sütjük a bundázott cukkinikarikákat.
- Tegyük őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen tálaljuk petrezselymes rizzsel, vajas burgonyapürével, és az elmaradhatatlan citromfüves joghurtmártogatóssal.
A citromfüves joghurtmártogatóshoz
- Az alapanyagokat egy keverőtálban, habverő vagy egy villa segítségével dolgozzuk össze, majd legalább fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. Hidegen tálaljuk, ebben mártogassuk a rántott cukkinikarikákat.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 210
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 179
- Össznézettség: 10827
- Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
A tökéletesen ropogós bundájú, de belül lédús rántott cukkini titkai közé tartozik, hogy vékony karikákra szeleteljük a cukkinit, majd semmi esetre se sózzuk be, így megőrzi nedvésségtartalmát és a bundázás, olajban sütés után is. Ha igazán ropogós bundát szeretnénk, használjunk kukoricalisztet, zsemlemorzsa helyett pedig panko morzsát, ezektől lesz igazán "roppanós az élmény". Márogatósként kitűnően illik hozzá a joghurt is, frissítsük fel egy kis citromlével és finomra vágott friss citromfűvel. Jó tunkolást!