Ramen, ahogy Anna készíti
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
A ramen tojás
-
55g tojás69 kcal
-
15g szójaszósz9 kcal
-
100g víz0 kcal
A hús
-
200g sertéstarja372 kcal
-
15g szójaszósz9 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
150g víz0 kcal
A tészta
-
110g finomliszt400 kcal
-
48g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
A zöldségek
-
75g mungóbabcsíra23 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
150g pak-choi17 kcal
A lé
-
350g víz0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
5g szezámolaj44 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
A ramen tojás
-
110g tojás138 kcal
-
30g szójaszósz18 kcal
-
200g víz0 kcal
A hús
-
400g sertéstarja744 kcal
-
30g szójaszósz18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
300g víz0 kcal
A tészta
-
220g finomliszt801 kcal
-
95g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
A zöldségek
-
150g mungóbabcsíra45 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
300g pak-choi34 kcal
A lé
-
700g víz0 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
20g szójaszósz12 kcal
-
10g szezámolaj88 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
A ramen tojás
-
3.8g tojás5 kcal
-
1g szójaszósz1 kcal
-
7g víz0 kcal
A hús
-
13.9g sertéstarja26 kcal
-
1g szójaszósz1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
10.4g víz0 kcal
A tészta
-
7.7g finomliszt28 kcal
-
3.3g víz0 kcal
-
0.1g só0 kcal
A zöldségek
-
5.2g mungóbabcsíra2 kcal
-
2.8g sárgarépa1 kcal
-
7g póréhagyma2 kcal
-
10.4g pak-choi1 kcal
A lé
-
24.3g víz0 kcal
-
0.7g leveskocka2 kcal
-
0.7g szójaszósz0 kcal
-
0.3g szezámolaj3 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.3 g
Zsír
-
Összesen 38.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 304 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6221.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 294 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 151 mg
-
Foszfor 768 mg
-
Nátrium 4883 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1124.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 710 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 100 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 1244 micro
-
β-karotin 6933 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1244 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 124.6 g
Zsír
-
Összesen 76.7 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 608 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12442.9 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 214 mg
-
Kálcium 589 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 301 mg
-
Foszfor 1536 mg
-
Nátrium 9765 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 214 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 2249.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1421 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 155 mg
-
D vitamin: 199 micro
-
K vitamin: 223 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 453 micro
-
Kolin: 686 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 2487 micro
-
β-karotin 13866 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2487 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 432.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 340 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 87 micro
-
β-karotin 482 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Hozzávalók
A ramen tojás
-
2 db tojás
-
3 ek szójaszósz
-
2 dl víz
A hús
-
40 dkg sertéstarja
-
3 ek szójaszósz
-
1 csipet bors
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 dl víz
A tészta
-
220 g finomliszt
-
95 g víz
-
1 kávéskanál só
A zöldségek
-
150 g mungóbabcsíra
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 db póréhagyma
A lé
-
7 dl víz
-
2 db leveskocka
-
2 ek szójaszósz
-
1 ek szezámolaj
Elkészítés
A ramen tojás
- A tojást 5-6 percig főzzük, hogy a sárgája még folyós legyen, a fehérje már szilárd.
- A tojásokat megpucoljuk és egy kis tálba rakjuk.
- Rátesszük a 3 ek szójaszószt és a 2 dl vizet, és pár órára vagy akár egy éjszakára is pihentetjük a hűtőben. De! Ha valaki most azonnal szeretne rament enni (amit megértek), akkor a hűtős pihi elhagyható, úgy is nagyon finom lesz a tojás is, a leves is, ha nincs szójaszószba áztatva a tojás.
A hús
- Vegyük elő (megközelítőleg) 2 szelet csont nélküli tarjánkat. Daraboljuk össze kockákra vagy csíkokra, ahogy szimpatikusabb. Kétféle elkészítést is le fogok írni, ez szintén attól függ, hogy mennyire vagyunk türelmetlenek.
- Elkészítés sütőben: A feldarabolt húst egy hőálló tálba vagy őzgerincbe tesszük. Ráöntjük a 3 ek szójaszószt, a 3 dl vizet, megszórjuk borssal, és rátesszük a zúzott fokhagymát.
- Befedjük a hőálló tálunkat alufixszel, és 150 fokon (úgy, hogy a tál egyszerre melegedjen a sütővel) 2 órán keresztül sütjük.
- Elkészítés lapon: Serpenyőben 3 ek szójaszószt hevítünk. Beletesszük a feldarabolt húst, a fokhagymát, a borsot, és kicsit megpirítjuk.
- Felöntjük 3 dl vízzel, lefedjük egy arra alkalmas tetővel, és 20 perc alatt puhára főzzük.
A tészta
- A lisztet kimérjük, és sóval összekeverjük. Óvatosan elkezdjük hozzáönteni a vizet úgy, hogy közben kezünkkel "fésülgetjük". Nem biztos ám, hogy az összes vizet felveszi, és főleg eszünkbe ne jusson több vizet hozzáönteni, akárhogy is nagyon száraznak és nem összeálltnak tűnik, figyeljük meg, hogy jó lesz! Tegyük be egy kis uzsonnás szatyorba, aminek bekötjük a száját, és hagyjuk pihenni fél órát.
- A pihentetés után jön az érdekes része: Tegyük át egy másik szatyorba, terítsünk egy konyharuhát a földre, arra tegyük zacskónkat, arra ismét egy konyharuhát, és minden haragunkat kiengedve alaposan tapossuk meg. Most nézzük meg, mit csináltunk. Formáljunk belőle ismét gombócot, tapossuk meg ismét, majd ismét. (Ha nagyon pipák vagyunk, folytassuk addig a folyamatot, amíg le nem nyugszunk.) Ám! Ha nem akarnánk tapodni, vagy a kutya egyébként is összeszőrözte a földet (ismerem), akkor bőven elég, ha jól átgyúrjuk a tésztát a kezünkkel többször. Itt figyeljük meg, hogy már egy nagyon jó rugalmas állagú tésztánk van, és már egyáltalán nincs az a "száraz" hatása. Tegyük vissza ismét egy szatyorba, és pihentessük további másfél órát.
- A másfél óra letelte után borítsuk ki a tésztánkat egy alaposan meglisztezett nyújtódeszkára, és nyújtsuk ki kb. 1 mm vékonyra, bár ez ízlés dolga. Ki milyenre akarja. Nyújtás után alaposan lisztezzük be a tésztánk felszínét, és hajtsuk be a 2 szélét úgy, hogy középen találkozzanak. Lisztezzük be megint, és ismét hajtsuk félbe.
- Közben vizet forralunk egy kevés sóval.
- Egy nagyon éles késsel daraboljuk fel a tésztánkat (esetleg a kés élét is belisztezhetjük, ha attól félünk, hogy összeragad), és jó alaposan szórjuk meg liszttel. Kezünkkel fésülgetve válasszuk szét a tésztákat, és dobjuk őket a lobogó vízbe. Enyhén kavarjuk meg, össze ne ragadjanak. Így a tésztákat 5-6 percig főzzük, majd alaposan leszűrjük.
- 2 arra alkalmas tálba (madaras áruházakban lehet kapni 7,5 dl-set) elfelezzük a tésztát (már ha igazságosak vagyunk).
- Idő közben elkészült a húsunk. A húst (először is megillatoljuk, mert nagyon ínycsiklandó) szintén felezve a tésztára rakjuk, és a levéből megmentjük a felét egy tálba, a másik felét pedig kettéöntjük a tésztára.
A zöldségek
- A sárgarépa: Meghámozás után a répát julien-re vágjuk. A póráhagyma: A póréhagymát karikázzuk. A mungóbabcsíra: Én a Shan Shi márkájút szoktam használni, az picit ecetes lében van, de lehet használni akár nyerset is, ez mindenkinek a saját ízlése. Ebből tetszőleges mennyiséget használjunk. A pak-choi: Pár levelet leválasztunk belőle tetszés szerint.
- A zöldségeket egy arra alkalmas tálban összekeverjük, ráöntjük a hús levét, és jól átkeverjük. Keverés után a zöldségeket is kettéosztjuk a tésztán, és a maradék levet is kettéöntjük.
- Közben a tojásunkat is előkerítjük, félbevágjuk, és a tálakba helyezzük.
A lé
- 7 dl vizet forralunk ebbe feloldjuk a 2 leveskockát (szerintem az erőleves a legfinomabb), beletesszük a 2 ek szójaszószt és az 1 ek szezámolajat. Felforraljuk, majd a táljainkba merjük. Még így forrón egészséggel fogyasztjuk!
- Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 27x18x6
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 11769
- Feltöltés dátuma: 2020. július 19.
Ajánló
Ha valaki a tésztával nem szeretne bajlódni, akkor lehet helyettesíteni nyugodtan tetszés szerint üvegtésztával (Shan'shi márkájú szerintem a legfinomabb, én régebben mindig ezzel csináltam a levest), rizstésztával, instant ramen tésztával vagy bármivel, amihez kedvünk lenne. A húshoz én mindenképpen csont nélküli tarját ajánlok, nálunk ez jött be a legjobban, nagyon finom hús, nem száraz. De a húst is helyettesíthetjük akár csirkével, akár marhával is, tulajdonképpen ennek is csak a képzeletünk szabhat határt. Ha szeretnénk vásároljunk bele Narutot vagy akár előre elkészített ramen tojást (a Rákóczi téri üzletet ajánlom), és tulajdonképpen a zöldségeket is aszerint variálhatjuk, ahogyan csak akarjuk (így csak több ízt érhetünk el). Mellé ha szeretnénk, készítsünk gyoza-t vagy akár mochit. A leves alapvetően hatalmas adag, szóval abszolút megállja a helyét főételként.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Megszállottan imádom a ramen levest, és azt kellett tapasztaljam, hogy Budapesten nagyon kevés helyen lehet kapni ízleteset. Gondoltam egy nagyot, és mindenféle utánanézés nélkül elkezdtem megcsinálni egy olyan levest, amit jónak gondoltam. A várt eredmény nem maradt el, zseniálisan finom lett, mi imádjuk Párommal.