Rakott krumpli újragondolva
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
38g pármai sonka81 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
26g koktélparadicsom5 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
75g tej42 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
419
kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
150g pármai sonka323 kcal
-
180g lilahagyma66 kcal
-
102g koktélparadicsom18 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
300g tej168 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1678
kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
53.6g burgonya31 kcal
-
8g pármai sonka17 kcal
-
9.6g lilahagyma4 kcal
-
5.5g koktélparadicsom1 kcal
-
0.8g vaj5 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
16.1g tej9 kcal
-
5.4g sajt19 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
90
kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.8 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 92633.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 284 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 92061 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 221.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 656 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
419
kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95 g
Zsír
-
Összesen 61.8 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 233 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 370532.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 1136 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 229 mg
-
Foszfor 884 mg
-
Nátrium 368243 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 178.3 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 886.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 454 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 174 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 183 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 407 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 518 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2624 micro
-
Lut-zea 203 micro
Összesen
1678
kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19857.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 19734 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 141 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
90
kcal
Hozzávalók
-
10 közepes db burgonya
-
15 dkg pármai sonka
-
2 közepes db lilahagyma
-
6 db koktélparadicsom
-
1 ek vaj
-
2 csapott ek finomliszt
-
3 dl tej
-
10 dkg sajt
-
5 levél bazsalikom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Elsőként a római tálat hideg vízbe áztatjuk, amíg minden mással előkészülünk.
- A krumplit megfőzzük. A lilahagymákat megpucoljuk, vékony karikára vágjuk. A paradicsomot feldaraboljuk, a sonkát vékony szeletekre vágjuk.
- A besamel mártáshoz egy edényben elkezdjük melegíteni a tejet. (Én személy szerint időspórolás gyanánt ezt vízforralóban oldom meg). Egy másik kis lábosban felmelegítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Tulajdonképpen egy sima rántást készítünk. Amikor a tej már felforrósodott, szép lassan elkezdjük a rántáshoz adni (ahány kanál liszt, annyi dl tej), közben folyamatosan kevergetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, néhány perc alatt készre főzzük. Ha nagyon sűrű lett, adunk hozzá még egy kis tejet. Olyan nem túl híg, nem túl sűrű állagút készítünk belőle, mert ez fogja adni az étel szaftosságát.
- Amikor a krumpli megfőtt megpucoljuk, a római tálat kivajazzuk. Következhet a rétegezés.
- Egy sor krumpli, egy sor sonka, egy sor lilahagyma, majd a paradicsom. Én az első réteg után is öntöttem rá egy vékony réteg besamelmártást. Mehet rá a só (házi sonka esetén itt már semmiesetre se sózzunk), bors, bazsalikom, és megszórjuk kevés sajttal. Jöhet az újabb sor krumpli-sonka-hagyma-paradicsom. Végül egy utolsó réteg krumpli következik. A tetején szépen eloszlatjuk a visszamaradt besamelt, majd megszórjuk reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben 200 fokon lefedve összefőzzük az ételt. Utolsó lépésként levesszük a tál tetejét és addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 7310
- Feltöltés dátuma: 2014. február 01.
Ajánló
Nálam ez a recept (ahogy a töltött káposztára szokták mondani) felmelegítve is jó. Sőt, még jobb! A levet másnapra a krumpli teljesen felveszi, és nagyon ízletes lesz az étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A recept akkor született, mikor a semmiből kellett valamit főzni... Többnyire találtam itthon krumplit krumplival :) Egyszerű, gyors, olcsó, az alapanyagok pedig szinte mindig megtalálhatóak egy háztartásban. A sonka bármilyen fajtával helyettesíthető, csak a sós íze miatt vigyázzunk vele. A koktélparadicsom természetesen helyettesíthető normális paradicsommal. Németországban a koktél az olcsóbb verzió, így nálunk többnyire ebből van itthon. A mennyiségeket pedig nem kell szentírásként venni, nem igazán méregettem semmit főzés közben.:)