r
Nosalty Logó

Rakott krumpli újragondolva

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Rakott krumpli újragondolva
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 419 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1678 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 90 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    92633.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    92061 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    656 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 419 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95 g

Zsír

  • Összesen
    61.8 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    233 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    370532.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    1136 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    229 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    368243 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    886.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    454 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    174 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    183 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    407 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    518 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2624 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 1678 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19857.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    19734 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    141 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elsőként a római tálat hideg vízbe áztatjuk, amíg minden mással előkészülünk.
  2. A krumplit megfőzzük. A lilahagymákat megpucoljuk, vékony karikára vágjuk. A paradicsomot feldaraboljuk, a sonkát vékony szeletekre vágjuk.
  3. A besamel mártáshoz egy edényben elkezdjük melegíteni a tejet. (Én személy szerint időspórolás gyanánt ezt vízforralóban oldom meg). Egy másik kis lábosban felmelegítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Tulajdonképpen egy sima rántást készítünk. Amikor a tej már felforrósodott, szép lassan elkezdjük a rántáshoz adni (ahány kanál liszt, annyi dl tej), közben folyamatosan kevergetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, néhány perc alatt készre főzzük. Ha nagyon sűrű lett, adunk hozzá még egy kis tejet. Olyan nem túl híg, nem túl sűrű állagút készítünk belőle, mert ez fogja adni az étel szaftosságát.
  4. Amikor a krumpli megfőtt megpucoljuk, a római tálat kivajazzuk. Következhet a rétegezés.
  5. Egy sor krumpli, egy sor sonka, egy sor lilahagyma, majd a paradicsom. Én az első réteg után is öntöttem rá egy vékony réteg besamelmártást. Mehet rá a só (házi sonka esetén itt már semmiesetre se sózzunk), bors, bazsalikom, és megszórjuk kevés sajttal. Jöhet az újabb sor krumpli-sonka-hagyma-paradicsom. Végül egy utolsó réteg krumpli következik. A tetején szépen eloszlatjuk a visszamaradt besamelt, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon lefedve összefőzzük az ételt. Utolsó lépésként levesszük a tál tetejét és addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 7322
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 01.

Ajánló

Nálam ez a recept (ahogy a töltött káposztára szokták mondani) felmelegítve is jó. Sőt, még jobb! A levet másnapra a krumpli teljesen felveszi, és nagyon ízletes lesz az étel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A recept akkor született, mikor a semmiből kellett valamit főzni... Többnyire találtam itthon krumplit krumplival :) Egyszerű, gyors, olcsó, az alapanyagok pedig szinte mindig megtalálhatóak egy háztartásban. A sonka bármilyen fajtával helyettesíthető, csak a sós íze miatt vigyázzunk vele. A koktélparadicsom természetesen helyettesíthető normális paradicsommal. Németországban a koktél az olcsóbb verzió, így nálunk többnyire ebből van itthon. A mennyiségeket pedig nem kell szentírásként venni, nem igazán méregettem semmit főzés közben.:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...