Rakott kel 6. - gombapörkölttel, vegetáriánus
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
50g barnarizs184 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
113g tejföl223 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
4g vaj25 kcal
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
200g barnarizs734 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
39.8g kelkáposzta9 kcal
-
19.9g csiperkegomba4 kcal
-
8g barnarizs29 kcal
-
6.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4g paradicsom1 kcal
-
17.9g tejföl35 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.5 g
Zsír
-
Összesen 32.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 989.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 473 mg
-
Nátrium 120 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 450.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 293 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 144 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 216 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 1346 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 252 micro
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 66.2 g
Zsír
-
Összesen 128.3 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 476 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3957.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 853 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 579 mg
-
Foszfor 1893 mg
-
Nátrium 480 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 258.4 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 1803.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1173 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 289 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 578 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 863 micro
-
Kolin: 474 mg
-
Retinol - A vitamin: 716 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 5385 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1008 micro
- 3% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 214 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 102 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
-
1 kg kelkáposzta
-
50 dkg csiperkegomba
-
20 dkg barnarizs
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db paradicsom
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tegyük fel a kelkáposzta főzővizét a 2 kanál ételízesítővel.
- Szedjük le a kelkáposzta 1-2 fedőlevelét, vágjuk ki a torzsát, szedjük levelekre, mossuk meg. Majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket, és főzzük 15-20 percig, ezután szűrjük le.
- Kis lángon, kevés sóval tegyük fel főni a rizst (fajtától függően 1,5-2-szeres mennyiségű vízzel).
- Amíg a levelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltet. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát és a paradicsomot kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük, a fokhagymát kockázzuk apróra (illetve, aki szereti intenzívebben, reszelje le).
- 1-2 evőkanálnyi olajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot.
- Amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, keverjük át alaposan, és adhatjuk hozzá a gombát, majd sózzuk, borsozzuk.
- Öntsük fel kevés (1,5- 2 dl) vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg a gomba fogkeményre puhul (ízlés szerint lehet még vizet adni hozzá, de csak miután már fő a gomba, mert még enged vizet).
- A megfőtt rizst és a gombapörköltet keverjük össze, és fedő alatt hagyjuk pihenni 10 percet, így felszívja a pörkölt levét.
- Olajozzuk, vagy vajazzuk ki a sütőtálat, és gyújtsuk be a sütőt.
- A lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé és egymásra a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni).
- Tegyük az alsó levélsorra a rizses pörköltet, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve, borítsuk be a maradék levelekkel.
- Keverjük össze a tejfölt a tojással. Lehet beletenni egy kevés sót, ételízesítőt és borsot. Majd egyenletesen terítsük el a felső levélsor tetején.
- Az előmelegített sütőben süssük, amíg a tojásos tejföl aranybarnára sül.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 224
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 23380
- Feltöltés dátuma: 2011. március 30.
Ajánló
Ízlés szerint változtatható az összetevők mennyisége. Készíthető két rizses réteggel is, ekkor a káposztaleveleket harmadoljuk, a rizses pörköltet felezzük, és a középső káposztarétegre is tehetünk tejfölt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ha magunknak készítek ételt, akkor előnyben részesítem a viszonylag rövid hőkezelést igénylő, főként zöldségekből, gabonákból álló finomságokat, azonban nemrég készítettem a szüleimnek rakott kelt, mivel Ők a hagyományosabb ízeket kedvelik. Be kell valljam, hogy néha tényleg jól esik egy-egy hagyományosabb íz, azonban a legnagyobb igyekezetem mellett is nehezemre esett feledni, hogy az ízletes kellevelek és pikáns rizs között ott bujkált a hús. Még azt a cselt is kitaláltam, hogy nem darált hússal, hanem viszonylag nagyobb kockákra vágva készítettem a rizses húst, de így is nehézkes volt kerülgetni. Korábban említettem, hogy nem szeretem a hús ízét, így bármennyire is ízletes volt az étel, nem volt teljes az öröm. Elhatároztam, hogy elkészítek egy olyan verziót, amelyet a hagyományos ízeket kedvelők és a (bármilyen okból) húsmentesen étkezők is el tudnak készíteni. Még azt a műhelytitkot is elárulom a kétkedőknek, hogy annyira hasonlított a gombapörköltes rakott kel íze az eredetire, hogy "vércse" Férjecske észre sem vette a különbséget, és az én agyamat is újra és újra emlékeztetni kellett arra, hogy nincs benne hús, bátran falatozhatok. Barna rizses verzióban is kipróbáltam, nagyon finom.