Rakott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
8g margarin60 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
18g tej10 kcal
-
4 kcal
-
6 kcal
Krém
-
33g cukor129 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g margarin72 kcal
Összeállítás
Összesen
518
kcal
- 6% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
2g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
110g tej62 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Krém
-
200g cukor774 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
60g margarin430 kcal
Összeállítás
Összesen
3109
kcal
- 6% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
32.9g finomliszt120 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
5.5g margarin39 kcal
-
12.1g tojás15 kcal
-
12.1g tej7 kcal
-
2.2g friss élesztő2 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
Krém
-
21.9g cukor85 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6.6g margarin47 kcal
Összeállítás
Összesen
340
kcal
- 6% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 340.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.1 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 176 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 112 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
518
kcal
- 6% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.3 g
Zsír
-
Összesen 103.5 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2045.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 235 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 588 mg
-
Nátrium 984 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 498.4 g
-
Cukor 265 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 141.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1056 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 282 micro
-
Kolin: 336 mg
-
Retinol - A vitamin: 1000 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 671 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 541 micro
Összesen
3109
kcal
- 6% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 224.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
340
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
30 dkg finomliszt
-
0.5 kk só
-
5 dkg cukor
-
5 dkg margarin
-
2 db tojás
-
2 dkg friss élesztő
Krém
-
20 dkg cukor
-
1 kávéskanál szerecsendió
-
2 teáskanál fahéj
Összeállítás
Elkészítés
Tészta
- Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben az átszitált liszthez adjuk a sót és a többi cukrot.
- A margarint/vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vanília eszenciát vagy vaníliás cukrot, és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk. Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.
- Összeállítjuk, és jól megdagasztjuk. Lisztel megszórjuk, és letakarva, huzatmentes, meleg helyen megkelesztjük.
Krém
- Közben elkészítjük a krémet. Megolvasztjuk a margarint/vajat, és hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és a szerecsendiót.
Összeállítás
- Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk. Alaposan megkenjük őket a krémmel (a cukor miatt kanállal egyszerűbb, mint ecsettel).
- Pizzavágóval 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük, és újabb 6, lehetőleg egyenlő kockára osztjuk (a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz, amiket 3-3 egyenlő részre kell osztani).
- A kockáinkat margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt vekni vagy őzgerinc formába rétegezzük. A maradék krémmel megkenjük a tetejét is, és hagyjuk pihenni, kelni. 20-30 perc elég neki.
- Kevés margarint vagy vajat még tehetünk a tetejére, hogy még szaftosabb legyen a végeredmény.
- Majd ezután előmelegített sütőben, kb. 170° C-on, 30 percig sütjük (asló-felső sütés). (Sütőfüggő, így mindenki saját sütőjét ismerve állítsa be a hőfokot! Az én villanysütőm erős, így miután megszilárdult a teteje, alufóliával fedtem le, amit a sütés vége előtt vettem le.)
- Ha a meleg hatására dagadásnak induló lapocskák szökni akarnak, akkor egy fakanál segítségével szépen vissza tudjuk igazítani, kissé megnyomkodva, és óvatosságból egy a vekni forma méretéhez igazodó alufóliát is tehetünk alá a sütő aljára, így ha a "szaft" vagy egy kidagadó kalács darab kipottyanna, a sütőnket nem kenjük össze.
- Az alufóliát cseréljük, hisz egy idő után a rácseppent fahéjas krém égett szagot áraszthat. A sütést követően, bár nehéz lesz megállni, hagyjuk hűlni egy kicsit, azután pedig átmozgatva a formát, ill. a kalácsot, már könnyen kiemelhetjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 197
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9549
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Egy különleges, szaftos kalács a fahéj csábító ízével. Akár a hétköznapokon is ünnepivé varázsolhatjuk vele az asztalt, miközben a fahéj édes illata lengi be a lakást, meghittséget kölcsönözve annak. Tésztája a foszlós kalács receptje alapján készült. Mikor beleharapunk, emlékeztet a kürtőskalácsra, de krémes jellege mégis egyedivé varázsolja! Kedvünkre variálhatjuk, hiszen készülhet kakaóval, dióval, mogyoróval, mákkal vagy kókusszal is. :) A nevét illetően, azért lett rakott kalács, hiszen a kis kockák egymás után rakosgatva kerülnek a formába. :)