r
Nosalty Logó

Rakott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Rakott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Krém

Összeállítás

Összesen 518 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Krém

Összeállítás

Összesen 3109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Krém

Összeállítás

Összesen 340 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    340.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.1 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    176 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 518 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.3 g

Zsír

  • Összesen
    103.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2045.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    588 mg
  • Nátrium
    984 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    498.4 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    141.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1056 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    541 micro
Összesen 3109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 340 kcal

Hozzávalók

Tészta

Krém

Összeállítás

Elkészítés

Tészta

  1. Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben az átszitált liszthez adjuk a sót és a többi cukrot.
  2. A margarint/vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vanília eszenciát vagy vaníliás cukrot, és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk. Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.
  3. Összeállítjuk, és jól megdagasztjuk. Lisztel megszórjuk, és letakarva, huzatmentes, meleg helyen megkelesztjük.

Krém

  1. Közben elkészítjük a krémet. Megolvasztjuk a margarint/vajat, és hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és a szerecsendiót.

Összeállítás

  1. Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk. Alaposan megkenjük őket a krémmel (a cukor miatt kanállal egyszerűbb, mint ecsettel).
  2. Pizzavágóval 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük, és újabb 6, lehetőleg egyenlő kockára osztjuk (a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz, amiket 3-3 egyenlő részre kell osztani).
  3. A kockáinkat margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt vekni vagy őzgerinc formába rétegezzük. A maradék krémmel megkenjük a tetejét is, és hagyjuk pihenni, kelni. 20-30 perc elég neki.
  4. Kevés margarint vagy vajat még tehetünk a tetejére, hogy még szaftosabb legyen a végeredmény.
  5. Majd ezután előmelegített sütőben, kb. 170° C-on, 30 percig sütjük (asló-felső sütés). (Sütőfüggő, így mindenki saját sütőjét ismerve állítsa be a hőfokot! Az én villanysütőm erős, így miután megszilárdult a teteje, alufóliával fedtem le, amit a sütés vége előtt vettem le.)
  6. Ha a meleg hatására dagadásnak induló lapocskák szökni akarnak, akkor egy fakanál segítségével szépen vissza tudjuk igazítani, kissé megnyomkodva, és óvatosságból egy a vekni forma méretéhez igazodó alufóliát is tehetünk alá a sütő aljára, így ha a "szaft" vagy egy kidagadó kalács darab kipottyanna, a sütőnket nem kenjük össze.
  7. Az alufóliát cseréljük, hisz egy idő után a rácseppent fahéjas krém égett szagot áraszthat. A sütést követően, bár nehéz lesz megállni, hagyjuk hűlni egy kicsit, azután pedig átmozgatva a formát, ill. a kalácsot, már könnyen kiemelhetjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 197
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9549
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy különleges, szaftos kalács a fahéj csábító ízével. Akár a hétköznapokon is ünnepivé varázsolhatjuk vele az asztalt, miközben a fahéj édes illata lengi be a lakást, meghittséget kölcsönözve annak. Tésztája a foszlós kalács receptje alapján készült. Mikor beleharapunk, emlékeztet a kürtőskalácsra, de krémes jellege mégis egyedivé varázsolja! Kedvünkre variálhatjuk, hiszen készülhet kakaóval, dióval, mogyoróval, mákkal vagy kókusszal is. :) A nevét illetően, azért lett rakott kalács, hiszen a kis kockák egymás után rakosgatva kerülnek a formába. :)  

Hozzávalók

Tészta

Krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...