Rácsos almás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
töltelék
tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g tej5 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0g só0 kcal
kenéshez
Összesen
515
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
töltelék
-
1500g alma702 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
26g dió170 kcal
-
20g háztartási keksz84 kcal
tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g tej28 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
kenéshez
Összesen
3086
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.1 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 222.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 118 micro
Összesen
515
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.9 g
Zsír
-
Összesen 121.6 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1477 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 693 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 468.6 g
-
Cukor 177 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1335.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 898 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 253 mg
-
Retinol - A vitamin: 842 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 548 micro
-
β-crypt 153 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 707 micro
Összesen
3086
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 67.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
142
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
töltelék
- A vajat megolvasztjuk, és a tojással, tejjel, cukorral, csipet sóval együtt hozzáadjuk a liszthez, és tésztát gyúrunk belőle. Lefóliázva 15 percre a hűtőbe tesszük.
- Eközben megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Elkeverjük 1 ek cukorral, és ízlés szerint 1-3 mokkáskanálnyi fahéjjal, majd lassú tűzön felfőzzük. Eközben levét engedi, gyakori kevergetés mellett ebben főzzük néhány percig. Tűzről levéve, egy szűrőbe tesszük át, félretesszük, hogy teljesen kicsepegjen, a levét feltétlenül megőrizzük!
- A tésztát ~40/60 arányban kettéválasztjuk. A nagyobbik részt jó 30 cm átmérőjű körre nyújtjuk, jóval nagyobbra, mint a sütőforma. Óvatosan a formára helyezzük, és középről kifelé haladva, a tésztát kívülről befelé segítve kitöltjük vele a tortaformát. Darált dióval és darált keksszel szórjuk meg, majd ráporciózzuk az almatölteléket.
- A kisebbik rész tésztát is kerekre nyújtjuk, és legalább 8 egyenlő csíkra felvágjuk. A csíkokat egyenként a formára helyezzük, és valamelyik ismert technikával szabályosra rácsozzuk.
- Az alma lecsepegtetett levéből 1 dl-t kimérünk (a többit kevés vízzel hígítva bátran elfogyaszthatjuk). 1 ek olvasztott vajjal elkeverjük, és a piténket megkenjük vele.
- Előmelegített sütőben 170-180 fokon 30-40 perc alatt világosbarnára sütjük. Legalább 15 percig békében hagyjuk sülni, de a hátralévő időben 2-3 alkalommal a vajas almalével bátran megkenegetjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 9980
- Feltöltés dátuma: 2016. október 04.
Ajánló
Miután kihűlt, porcukorral meghintve pompásan néz ki.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ha pite, ráadásul gyümölcsös pite, akkor az az én kedvemnek sok-sok tölteléket és vékony tésztát jelent. Ez a recept egy 20 cm-es tortaformában való sütéshez elegendő mennyiséget tartalmazza - amint azt említettem - vékony tésztával és jó vastag töltelékréteggel. Sütőpor nem kerül bele, így akár 6-8 órát is pihenhet a tészta a hűtőben lefóliázva. Barna cukorral, nádcukorral is elkészíthető, sőt kifejezetten ajánlott: minek okán a fahéj miatt egyébként is barnás színt kap az almatöltelék, ennél a piténél még az esztétikailag sem zavaró a barna cukor jelenléte! Ugyan a vékony tészta könnyen kiszárad, s ezt nehéz jól eltalálni, a töltelék garantáltan mindenért kárpótol.