r
Nosalty Logó

Rácsos almás pite

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Rácsos almás pite
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

töltelék

tészta

kenéshez

515
Kalória
8.2g
Fehérje
78.1g
Szénhidrátok
20.3g
Zsír
222.6g
Víz
70.9g
Koleszterin
7.2g
Rost
29.6g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

töltelék

tészta

kenéshez

Összesen 515 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

töltelék

tészta

kenéshez

Összesen 3086 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

töltelék

tészta

kenéshez

Összesen 142 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.1 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    222.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 515 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.9 g

Zsír

  • Összesen
    121.6 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1477 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    693 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    468.6 g
  • Cukor
    177 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1335.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    253 mg
  • Retinol - A vitamin:
    842 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    548 micro
  • β-crypt
    153 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    707 micro
Összesen 3086 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    61.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 142 kcal

Elkészítés

töltelék

  1. A vajat megolvasztjuk, és a tojással, tejjel, cukorral, csipet sóval együtt hozzáadjuk a liszthez, és tésztát gyúrunk belőle. Lefóliázva 15 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Eközben megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Elkeverjük 1 ek cukorral, és ízlés szerint 1-3 mokkáskanálnyi fahéjjal, majd lassú tűzön felfőzzük. Eközben levét engedi, gyakori kevergetés mellett ebben főzzük néhány percig. Tűzről levéve, egy szűrőbe tesszük át, félretesszük, hogy teljesen kicsepegjen, a levét feltétlenül megőrizzük!
  3. A tésztát ~40/60 arányban kettéválasztjuk. A nagyobbik részt jó 30 cm átmérőjű körre nyújtjuk, jóval nagyobbra, mint a sütőforma. Óvatosan a formára helyezzük, és középről kifelé haladva, a tésztát kívülről befelé segítve kitöltjük vele a tortaformát. Darált dióval és darált keksszel szórjuk meg, majd ráporciózzuk az almatölteléket.
  4. A kisebbik rész tésztát is kerekre nyújtjuk, és legalább 8 egyenlő csíkra felvágjuk. A csíkokat egyenként a formára helyezzük, és valamelyik ismert technikával szabályosra rácsozzuk.
  5. Az alma lecsepegtetett levéből 1 dl-t kimérünk (a többit kevés vízzel hígítva bátran elfogyaszthatjuk). 1 ek olvasztott vajjal elkeverjük, és a piténket megkenjük vele.
  6. Előmelegített sütőben 170-180 fokon 30-40 perc alatt világosbarnára sütjük. Legalább 15 percig békében hagyjuk sülni, de a hátralévő időben 2-3 alkalommal a vajas almalével bátran megkenegetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20

Ha pite, ráadásul gyümölcsös pite, akkor az az én kedvemnek sok-sok tölteléket és vékony tésztát jelent. Ez a recept egy 20 cm-es tortaformában való sütéshez elegendő mennyiséget tartalmazza - amint azt említettem - vékony tésztával és jó vastag töltelékréteggel. Sütőpor nem kerül bele, így akár 6-8 órát is pihenhet a tészta a hűtőben lefóliázva. Barna cukorral, nádcukorral is elkészíthető, sőt kifejezetten ajánlott: minek okán a fahéj miatt egyébként is barnás színt kap az almatöltelék, ennél a piténél még az esztétikailag sem zavaró a barna cukor jelenléte! Ugyan a vékony tészta könnyen kiszárad, s ezt nehéz jól eltalálni, a töltelék garantáltan mindenért kárpótol.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!