r
Nosalty Logó

Pünkösdi almás-mákos csigakalács

0,0

0 ÉRTÉKELÉS3 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Katica
Pünkösdi almás-mákos csigakalács
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kalács

Töltelék

Kenés

426
Kalória
9.4g
Fehérje
67.2g
Szénhidrátok
13.8g
Zsír
80g
Víz
45.4g
Koleszterin
5.9g
Rost
21.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kalács

Töltelék

Kenés

Összesen 426 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kalács

Töltelék

Kenés

Összesen 5106 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kalács

Töltelék

Kenés

Összesen 215 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    675.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    80 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 426 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.2 g

Zsír

  • Összesen
    165.5 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    545 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8104.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    260 mg
  • Kálcium
    2685 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    731 mg
  • Foszfor
    2400 mg
  • Nátrium
    1963 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    806 g
  • Cukor
    260 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

Víz

  • Összesen
    960.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    504 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    124 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    619 micro
  • Kolin:
    461 mg
  • Retinol - A vitamin:
    468 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    113 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    834 micro
Összesen 5106 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 215 kcal

Elkészítés

Kalács

  1. A tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá 1 teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre, hadd fusson föl. A lisztet öntsük egy tálba, keverjük el a maradék cukorral, a sóval, adjuk hozzá a tejfölt, tojást, a puha zsiradékokat, a felfuttatott élesztős tejet. Dolgozzuk össze. Egy könnyű, lágy tésztát kapunk, amit letakarva, 1 óra alatt a duplájára kelesztünk.
  2. A megkelt tésztánkat lisztezett felületen kb. 30×40 cm-es, 3-4 mm vékony téglalap alakra nyújtjuk, és hosszában 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk. A tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, majd a tetejét megszórjuk morzsával.
  3. A tésztacsíkokat hosszában összefogjuk, összecsípjük a töltelék felett. Az így kapott hosszú kígyót egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. majd utána folyamatosan a második, majd a harmadik kígyót is.
  4. Ha kész, letakarva 15 percet pihenni hagyjuk. Tetejét megkenjük a tejes tojássárgájával. Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 C fokra, és 40 perc alatt készre sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Töltelék

  1. A meghámozott, lereszelt almát a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal tegyük fel kis lángra dinsztelődni. Ez kb.10 perc. Engedni fog egy kevés levet, de ezt a darált mák felissza. Keverjük hozzá a fahéjat is. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Még Nagymamámtól hallottam, hogy pünkösd előtt kötelező volt a háziasszonyoknak valamilyen édes kalácsot is sütnie, és Pünkösd napján a barátaikhoz  egy tálat küldeni kaláccsal, süteményekkel, gyümölcsökkel megrakva, így pecsételve meg az örök barátságot. Az Ő receptes füzetében találtam ezt a nagyon-nagyon finom, omlós kalácsot.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

4 növény, amit sose ültess magaságyásba

A magaságyás kiépítése több szempontból is előnyös, többek között azért, mert bárhol kialakíthatod, jobb lesz a terméshozam és a minőség, idősek számára pedig kimondottan előnyös, hogy kíméli a térdet és a derekat. Azonban fontos tudni arról, hogy nem minden növényt érdemes magaságyásba költöztetni.

Top Receptek

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!