Pünkösdi almás-mákos csigakalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katica
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
Kalács
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
17g tej9 kcal
-
3 kcal
-
3g vaj24 kcal
-
3g sertészsír30 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g zsemlemorzsa7 kcal
Töltelék
Kenés
-
2g tojássárgája5 kcal
-
0g tej0 kcal
Összesen
426
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
Kalács
-
600g finomliszt2184 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
200g tej112 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
40g sertészsír361 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
Töltelék
-
150g mák788 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
1000g alma468 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Kenés
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g tej0 kcal
Összesen
5106
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
Kalács
-
25.5g finomliszt93 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
1.7g sertészsír15 kcal
-
1.7g tejföl3 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
Töltelék
-
6.4g mák33 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
42.5g alma20 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Kenés
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
0g tej0 kcal
Összesen
215
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 675.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 80 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
426
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113.2 g
Zsír
-
Összesen 165.5 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 545 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8104.2 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 260 mg
-
Kálcium 2685 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 731 mg
-
Foszfor 2400 mg
-
Nátrium 1963 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 806 g
-
Cukor 260 mg
-
Élelmi rost 71 mg
VÍZ
-
Összesen 960.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 504 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 124 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 619 micro
-
Kolin: 461 mg
-
Retinol - A vitamin: 468 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 334 micro
-
β-crypt 113 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 834 micro
Összesen
5106
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 344.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 40.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
215
kcal
Hozzávalók
Kalács
-
60 dkg finomliszt
-
1 kk só
-
2 dl tej
-
3 dkg friss élesztő
-
4 dkg vaj
-
4 dkg sertészsír
-
2 ek tejföl
Töltelék
-
15 dkg mák
-
1 citromból nyert citromhéj
-
4 nagy db alma
-
2 csomag vaníliás cukor
Kenés
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
Kalács
- A tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá 1 teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre, hadd fusson föl. A lisztet öntsük egy tálba, keverjük el a maradék cukorral, a sóval, adjuk hozzá a tejfölt, tojást, a puha zsiradékokat, a felfuttatott élesztős tejet. Dolgozzuk össze. Egy könnyű, lágy tésztát kapunk, amit letakarva, 1 óra alatt a duplájára kelesztünk.
- A megkelt tésztánkat lisztezett felületen kb. 30×40 cm-es, 3-4 mm vékony téglalap alakra nyújtjuk, és hosszában 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk. A tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, majd a tetejét megszórjuk morzsával.
- A tésztacsíkokat hosszában összefogjuk, összecsípjük a töltelék felett. Az így kapott hosszú kígyót egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. majd utána folyamatosan a második, majd a harmadik kígyót is.
- Ha kész, letakarva 15 percet pihenni hagyjuk. Tetejét megkenjük a tejes tojássárgájával. Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 C fokra, és 40 perc alatt készre sütjük.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Töltelék
- A meghámozott, lereszelt almát a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal tegyük fel kis lángra dinsztelődni. Ez kb.10 perc. Engedni fog egy kevés levet, de ezt a darált mák felissza. Keverjük hozzá a fahéjat is. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2032
- Feltöltés dátuma: 2016. május 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
Katica
169 recept
Még Nagymamámtól hallottam, hogy pünkösd előtt kötelező volt a háziasszonyoknak valamilyen édes kalácsot is sütnie, és Pünkösd napján a barátaikhoz egy tálat küldeni kaláccsal, süteményekkel, gyümölcsökkel megrakva, így pecsételve meg az örök barátságot. Az Ő receptes füzetében találtam ezt a nagyon-nagyon finom, omlós kalácsot.