r
Nosalty Logó

Pünkösdi almás-mákos csigakalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katica
Pünkösdi almás-mákos csigakalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kalács

Töltelék

Kenés

Összesen 426 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kalács

Töltelék

Kenés

Összesen 5106 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Kalács

Töltelék

Kenés

Összesen 215 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    675.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    80 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 426 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.2 g

Zsír

  • Összesen
    165.5 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    545 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8104.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    260 mg
  • Kálcium
    2685 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    731 mg
  • Foszfor
    2400 mg
  • Nátrium
    1963 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    806 g
  • Cukor
    260 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

VÍZ

  • Összesen
    960.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    504 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    124 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    619 micro
  • Kolin:
    461 mg
  • Retinol - A vitamin:
    468 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    113 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    834 micro
Összesen 5106 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 215 kcal

Hozzávalók

Kalács

Töltelék

Kenés

Elkészítés

Kalács

  1. A tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá 1 teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre, hadd fusson föl. A lisztet öntsük egy tálba, keverjük el a maradék cukorral, a sóval, adjuk hozzá a tejfölt, tojást, a puha zsiradékokat, a felfuttatott élesztős tejet. Dolgozzuk össze. Egy könnyű, lágy tésztát kapunk, amit letakarva, 1 óra alatt a duplájára kelesztünk.
  2. A megkelt tésztánkat lisztezett felületen kb. 30×40 cm-es, 3-4 mm vékony téglalap alakra nyújtjuk, és hosszában 3 db kb. 10 cm széles csíkra vágjuk. A tölteléket a csíkok közepére pakoljuk, egyformán elosztjuk, majd a tetejét megszórjuk morzsával.
  3. A tésztacsíkokat hosszában összefogjuk, összecsípjük a töltelék felett. Az így kapott hosszú kígyót egy sütőpapírral bélelt gáztepsire elkezdjük csiga alakban feltekerni. majd utána folyamatosan a második, majd a harmadik kígyót is.
  4. Ha kész, letakarva 15 percet pihenni hagyjuk. Tetejét megkenjük a tejes tojássárgájával. Hideg sütőbe rakjuk, amit bekapcsolunk 180 C fokra, és 40 perc alatt készre sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Töltelék

  1. A meghámozott, lereszelt almát a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal tegyük fel kis lángra dinsztelődni. Ez kb.10 perc. Engedni fog egy kevés levet, de ezt a darált mák felissza. Keverjük hozzá a fahéjat is. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 35
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 2038
  • Feltöltés dátuma: 2016. május 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Még Nagymamámtól hallottam, hogy pünkösd előtt kötelező volt a háziasszonyoknak valamilyen édes kalácsot is sütnie, és Pünkösd napján a barátaikhoz  egy tálat küldeni kaláccsal, süteményekkel, gyümölcsökkel megrakva, így pecsételve meg az örök barátságot. Az Ő receptes füzetében találtam ezt a nagyon-nagyon finom, omlós kalácsot.

Hozzávalók

Kalács

Töltelék

Kenés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...