Pulykasült gesztenyemártással
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
A pulykasülthöz
-
250g pulykamell393 kcal
-
125g pulykafelsőcomb180 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
150g alma70 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
63g bacon246 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
A gesztenyemártáshoz
-
25g gesztenye49 kcal
-
13g gesztenyemassza22 kcal
-
14 kcal
-
6g tejszínhab14 kcal
-
75g szárnyas alaplé5 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
A pulykasülthöz
-
1000g pulykamell1570 kcal
-
500g pulykafelsőcomb720 kcal
-
120g fokhagyma161 kcal
-
600g alma281 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
250g bacon983 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
A gesztenyemártáshoz
-
100g gesztenye196 kcal
-
50g gesztenyemassza90 kcal
-
57 kcal
-
23g tejszínhab58 kcal
-
300g szárnyas alaplé21 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
A pulykasülthöz
-
29.8g pulykamell47 kcal
-
14.9g pulykafelsőcomb21 kcal
-
3.6g fokhagyma5 kcal
-
17.9g alma8 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
7.5g bacon29 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g víz0 kcal
A gesztenyemártáshoz
-
3g gesztenye6 kcal
-
1.5g gesztenyemassza3 kcal
-
0.4g étkezési keményítő2 kcal
-
0.7g tejszínhab2 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.1 g
Zsír
-
Összesen 71.5 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 351 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2219.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 874 mg
-
Nátrium 962 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 516 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 201 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 364.3 g
Zsír
-
Összesen 286.1 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 102 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 1402 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8878 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 424 mg
-
Kálcium 561 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 481 mg
-
Foszfor 3496 mg
-
Nátrium 3849 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.9 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 2064 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 803 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 110 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 79 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 218 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 765 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 405 micro
-
β-crypt 59 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 177 micro
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
A pulykasülthöz
-
1 kg pulykamell
-
2 fej fokhagyma
-
3 db alma
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
2 dl víz
A gesztenyemártáshoz
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
1.5 ek tejszínhab
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A pulykasülthöz
- A megtisztított és szárazra törölt pulykahúst besózzuk. Az egyik fej fokhagymát megtisztítjuk, 6 szelet szalonnát csíkokra vágunk.
- A pulykamellet kicsit bevágjuk, hogy egy szép nagy szeletet kapjunk, amelyet majd könnyen feltekerhetünk. A kiterített mellet és a combokat megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel és szalonnacsíkokkal. A comboknál a bőr alá is tegyünk fokhagymát és szalonnát.
- Ezt követően a tűzdelt húsokat átkenjük két gerezd zúzott fokhagymával, és bedörzsöljük kakukkfűvel.
- A pulykamellet felgöngyöljük, szalonnába tekerjük, és végül szorosan megkötjük, hogy sülés közben ne essen szét.
- Egy nagyobb fedeles vaslábast vagy más sütőben használható edényt kivajazunk. A másik fej fokhagymát gerezdjeire szedjük, a hagymát megpucoljuk, és nyolcfelé vágjuk, az almákat negyedeljük, és kivágjuk a magházát.
- A húsokat az edénybe fektetjük, közé szórjuk a fokhagymagerezdeket, a hagymaszeleteket és a negyedelt almákat, és öntünk hozzá 2 dl vizet. A maradék vajat kisebb darabokra vágjuk, és a hús közé tesszük.
- A pulykahúst lefedve 180 fokon 40-50 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a húsokat, és további 20-30 percet lefedve sütjük. Majd további 20 percet fedő nélkül sütjük, hogy szép piros színt kapjon a hús, de közben szafttal locsolgatjuk, nehogy kiszáradjon. Miután megsült, 15 perc pihentetés után a pulykamellről levágjuk a kötöző madzagot, és vékonyan felszeleteljük.
- Amíg a hús pihen, elkészítjük a gesztenyemártást. A főtt gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalóval elkeverjük, majd sűrűre főzzük. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá szaftot vagy vizet.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 100 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 320
- Tegnapi nézettség: 46
- 7 napos nézettség: 253
- Össznézettség: 58693
- Feltöltés dátuma: 2011. december 19.
Ajánló
A pulykasültet gesztenyemártással, burgonypürével, vele sült fokhagymgerezdekkel és szilvabefőttel tálalhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Karácsonyra sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek régen, mint karácsonykor fogyasztott ételnek mágikus jelentősége volt. Az alma és a fokhagyma védte az egészséget. Általában az alma az egység, az egészség, a szerelem és a szépség szimbóluma volt. A karácsonyi almát még sokféle jövendölésre is használták, pl. amikor a gazda elvágott egy almát, ha magot is vágott, a következő esztendőben rossz idő, ha a magok épek maradtak, jó idő volt várható. Az almáról egy dolgot bizton állíthatunk, igen jó ízesítője a pulykasültnek. :) A sült készítéséről további képek itt találhatók.