Próféta
- 4% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
60g finomliszt218 kcal
-
0 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
27 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
-
10g tej6 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
27 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
222 kcal
A krémhez
-
30g vaj215 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A habhoz
-
16g tojásfehérje8 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g porcukor46 kcal
- 4% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
0 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
800g sárgabaracklekvár2224 kcal
A krémhez
-
300g vaj2151 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A habhoz
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g porcukor464 kcal
- 4% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
21.6g finomliszt79 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
9g porcukor35 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
1.1g mangalica zsír10 kcal
-
2.9g tojássárgája9 kcal
-
3.6g tej2 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
1.1g mangalica zsír10 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
28.9g sárgabaracklekvár80 kcal
A krémhez
-
10.8g vaj78 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
-
0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A habhoz
-
5.8g tojásfehérje3 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
- 4% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 41.5 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 156.3 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 57.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 298 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
- 4% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 106.2 g
Zsír
-
Összesen 415.1 g
-
Telített zsírsav 235 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 131 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1785 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3698.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 315 mg
-
Kálcium 588 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 1332 mg
-
Nátrium 1225 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1563.4 g
-
Cukor 914 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 579.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3041 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 236 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 544 micro
-
Kolin: 916 mg
-
Retinol - A vitamin: 2981 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 702 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 989 micro
- 4% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.4 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
1 kk szódabikarbóna
-
25 dkg porcukor
-
10 dkg vaj
-
4 db tojássárgája
-
2 dkg élesztő
-
80 dkg sárgabaracklekvár
A krémhez
-
15 dkg porcukor
-
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
3 csepp vaníliaaroma
A habhoz
-
4 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
12 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellészórjuk a szódabikarbónát.
- Az élesztőt egy csipet cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
- Összekeverjük őket a tészta többi hozzávalójával együtt, és addig gyúrjuk, amíg rugalmas, puha tésztát kapunk belőle.
- Fél órára félretesszük, majd 3 egyenlő méretű cipóba vágjuk.
- Egy nagy gáztepsit kilisztezünk-zsírozunk, az egyik cipót nagyon vékonyra nyújtjuk, és belesimítjuk.
- Jó vastagon megkenjük baracklekvárral, majd a második cipót ugyanilyen vékonyra nyújtva befedjük a lekvárt.
- Villával jól megszurkáljuk, majd előmelegített sütőbe dugjuk, és szép pirosra sütjük.
- Ha elkészült, megvárjuk, míg langyosra hűl, és keresztben három részbe vágjuk, és tortalapáttal alányúlva kiemeljük a tepsiből. (Fontos, hogy pontosan tudjuk, mekkorák a szeletek, mert a kalap csak akkor lesz szép, ha az is ugyanakkora. Legegyszerűbb, ha centit vagy valamlyen sablont használunk.)
- Egy deszkára tesszük, újra összeillesztjük őket.
- A tepsit újra lisztezzük-zsírozzuk, a harmadik cipót is nagyon vékonyra nyújtjuk, és vastagon megkenjük baracklekvárral.
- A hideg tojásfehérjéből egy csipet sóval nagyon kemény habot verünk, majd rászórjuk a porcukrot, és pár óvatos mozdulattal beleforgatjuk, vigyázva, össze ne törjön a hab.
- A habot a baracklekvárra kenjük, és az egész tepsit a sütőbe toljuk. Ha a hab már nagyjából szilárd, szórunk rá egy pici kristálycukrot, hogy később könnyebben lehessen szeletelni.
- Amíg sül, elkészítjük a krémet: a vajat habosra keverjük a porcukorral, beleszórjuk a kakaót, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
- Ha a habos tészta is készen van, kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ha langyos, ugyanolyan méretűre vágjuk fel keresztben, mint az alsó részt.
- Az alsó, már kihűlt tészta-lekvár-tészta részre jó vastagon rákenjük a kakaós krémet, majd befedjük a tészta-lekvár-hab fedővel.
- Legalább 24 órára hűvösre tesszük (de nem hűtőbe), hogy az ízek összeérjenek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x40x5
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 438
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 47653
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 16.
Ajánló
Ez a mennyiség nagyobb tepsire való, mint amit én használtam és megadtam. A maradék tésztából és lekvárból készülhet prófétaváró, így addig is van valami édes, amíg másnap nekieshetünk :).
Receptjellemzők
Apunak van három nagynénje Debrecenben. Régen, karácsony kb egy héttel mindig kaptunk egy csomagot (de nem ám valami kicsit, szép termeteset) ami telis-tele volt mindenféle földi jóval, úgy mint hájas tészta, kosárka, ishler, linzer, mézes krémes, zserbó, és természetesen próféta. Azt hiszem, a húgommal akkoriban jobban vártuk a karácsony előtti postát, mint magát a karácsonyt. De hát a nénik öregszenek, egy pár éve magunknak kell előállítani a karácsony előtti sütidömpinget. Igaz, azóta csak egy-egy készül el az ünnepre, nincs cukrászdányi sütemény az asztalon, viszont néha-néha évközben is beficcen egy-egy a karácsonyi kínálatból. Apukám már augusztus végén tűkön ül, amint az idő kicsit hűvösebb, jön a kérdés mikor lesz valami a "csomagból". És mivel a felsorolt kínálatot már kitermeltem az évek során, gondoltam, na most nekiállok a prófétának is. Felhívtam a prófétaspecialista nagynénit, ő előkereste a dédnagymamám receptjét, szépen elmondattam vele mindent, és nekiálltam. A hájason kívül, amit nálam nem lehet legyőzni, mindenkit maga mögé parancsolt. Egyébként egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy első hallásra tűnik, csak hát, na, ez sem egy muffin, amit csak úgy összedobunk picit el kell vele pepecselni a konyhában, na de kit zavar, ha ilyen a végedermény? :) És mivel ez is a régi jó lakodalmas sütemények tárházát gazdagítja, el a kezekkel tőle legalább 24 órára! Mert minél többet áll, annál jobb!