r
Nosalty Logó

Próféta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Próféta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A habhoz

Összesen 1035 kcal
  • 4% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A habhoz

Összesen 10358 kcal
  • 4% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A habhoz

Összesen 375 kcal
  • 4% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.3 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    304 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    298 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 1035 kcal
  • 4% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    106.2 g

Zsír

  • Összesen
    415.1 g
  • Telített zsírsav
    235 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    131 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1785 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3698.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    315 mg
  • Kálcium
    588 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    1332 mg
  • Nátrium
    1225 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1563.4 g
  • Cukor
    914 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    579.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3041 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    236 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    544 micro
  • Kolin:
    916 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2981 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    702 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    989 micro
Összesen 10358 kcal
  • 4% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    133.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 375 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A habhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellészórjuk a szódabikarbónát.
  2. Az élesztőt egy csipet cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
  3. Összekeverjük őket a tészta többi hozzávalójával együtt, és addig gyúrjuk, amíg rugalmas, puha tésztát kapunk belőle.
  4. Fél órára félretesszük, majd 3 egyenlő méretű cipóba vágjuk.
  5. Egy nagy gáztepsit kilisztezünk-zsírozunk, az egyik cipót nagyon vékonyra nyújtjuk, és belesimítjuk.
  6. Jó vastagon megkenjük baracklekvárral, majd a második cipót ugyanilyen vékonyra nyújtva befedjük a lekvárt.
  7. Villával jól megszurkáljuk, majd előmelegített sütőbe dugjuk, és szép pirosra sütjük.
  8. Ha elkészült, megvárjuk, míg langyosra hűl, és keresztben három részbe vágjuk, és tortalapáttal alányúlva kiemeljük a tepsiből. (Fontos, hogy pontosan tudjuk, mekkorák a szeletek, mert a kalap csak akkor lesz szép, ha az is ugyanakkora. Legegyszerűbb, ha centit vagy valamlyen sablont használunk.)
  9. Egy deszkára tesszük, újra összeillesztjük őket.
  10. A tepsit újra lisztezzük-zsírozzuk, a harmadik cipót is nagyon vékonyra nyújtjuk, és vastagon megkenjük baracklekvárral.
  11. A hideg tojásfehérjéből egy csipet sóval nagyon kemény habot verünk, majd rászórjuk a porcukrot, és pár óvatos mozdulattal beleforgatjuk, vigyázva, össze ne törjön a hab.
  12. A habot a baracklekvárra kenjük, és az egész tepsit a sütőbe toljuk. Ha a hab már nagyjából szilárd, szórunk rá egy pici kristálycukrot, hogy később könnyebben lehessen szeletelni.
  13. Amíg sül, elkészítjük a krémet: a vajat habosra keverjük a porcukorral, beleszórjuk a kakaót, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
  14. Ha a habos tészta is készen van, kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ha langyos, ugyanolyan méretűre vágjuk fel keresztben, mint az alsó részt.
  15. Az alsó, már kihűlt tészta-lekvár-tészta részre jó vastagon rákenjük a kakaós krémet, majd befedjük a tészta-lekvár-hab fedővel.
  16. Legalább 24 órára hűvösre tesszük (de nem hűtőbe), hogy az ízek összeérjenek.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x40x5
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 438
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 47653
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 16.

Ajánló

Ez a mennyiség nagyobb tepsire való, mint amit én használtam és megadtam. A maradék tésztából és lekvárból készülhet prófétaváró,  így addig is van valami édes, amíg másnap nekieshetünk :).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Apunak van három nagynénje Debrecenben. Régen, karácsony kb egy héttel mindig kaptunk egy csomagot (de nem ám valami kicsit, szép termeteset) ami telis-tele volt mindenféle földi jóval, úgy mint hájas tészta, kosárka, ishler,  linzer,  mézes krémes, zserbó, és természetesen próféta. Azt hiszem, a húgommal akkoriban jobban vártuk a karácsony előtti postát, mint magát a karácsonyt. De hát a nénik öregszenek, egy pár éve magunknak kell előállítani a karácsony előtti sütidömpinget. Igaz, azóta csak egy-egy készül el az ünnepre, nincs cukrászdányi sütemény az asztalon, viszont néha-néha évközben is beficcen egy-egy a karácsonyi kínálatból. Apukám már augusztus végén tűkön ül, amint az idő kicsit hűvösebb, jön a kérdés mikor lesz valami a "csomagból". És mivel a felsorolt kínálatot már kitermeltem az évek során, gondoltam, na most nekiállok a prófétának is. Felhívtam a prófétaspecialista nagynénit, ő előkereste a dédnagymamám receptjét, szépen elmondattam vele mindent, és nekiálltam. A hájason kívül, amit nálam nem lehet legyőzni, mindenkit maga mögé parancsolt. Egyébként egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy első hallásra tűnik, csak hát, na, ez sem egy muffin, amit csak úgy összedobunk picit el kell vele pepecselni a konyhában, na de kit zavar, ha ilyen a végedermény? :) És mivel ez is a régi jó lakodalmas sütemények tárházát gazdagítja, el a kezekkel tőle legalább 24 órára! Mert minél többet áll, annál jobb!

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A habhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...