r
Nosalty Logó

Pottukukko - finn töltött kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Auringonkukka
Pottukukko - finn töltött kenyér
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1129 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 6764 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 225 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    67.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1271.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    595 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    258.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 1129 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    188.6 g

Zsír

  • Összesen
    404.6 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    178 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    964 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7626.8 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    286 mg
  • Kálcium
    353 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    2800 mg
  • Nátrium
    3573 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    591.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    1548.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    439 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    179 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    695 mg
  • Retinol - A vitamin:
    431 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    970 micro
Összesen 6764 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 225 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos vízben, eközben a liszteket és a sót egymáshoz keverjük.
  2. Miután az élesztő felfutott, a lisztbe mélyedést csinálunk a kezünkkel, és beleöntjük az élesztős vizet, az olajat és további vizet.
  3. A kenyérsütőt dagasztó-kelesztő programra állítjuk (másfél óra).
  4. Ezalatt a kolozsvári szalonnát vékony szeletekre, a tarját csíkokra és a krumplit szintén vékony szeletekre vágjuk.
  5. A burgonyát 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük, és kihűtjük.
  6. Egy deszkára bőséges lisztet szórunk, és a már megkelt rozslisztes tésztánkat kicsit újra átgyúrjuk rajta.
  7. Közben a sütőt feltekerjük 250 fokra.
  8. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk (a tészta nagysága nagytepsi méretű legyen).
  9. A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, majd erre szépen ráegyengetjük az első kinyújtott tésztánkat.
  10. A tésztára úgy helyezzük rá a szalonnaszeleteket, hogy egy fél cm-nyi rész maradjon ki a széleinél. Ezután a burgonya következik. A krumplit enyhén sózzuk-borsozzuk, majd elsimítjuk rajta a tarjadarabokat, és ezt újra krumplikarikákkal fedjük. A fűszerezésről itt se feledkezzünk el.
  11. Az egész tetejére félkemény vékony vajdarabokat szeletelünk, majd a második kinyújtott tésztával befedjük a művünket, és a széleinél összetapasztjuk őket.
  12. A tészta tetejét befedjük vastagon alufóliával.
  13. Ekkor a sütőt 150 fokosra csavarjuk le, és végig ezen a hőmérsékleten tartjuk. (Közben egyszer kivesszük a sütőből a kukko-t, és megkenjük a tetejét tojássárgájával.)
  14. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, az alufóliát rajtahagyjuk, és dupla konyharuhával és/vagy törölközővel körbetekerjük. Melegen hagyjuk állni legalább 1 órát, de inkább kettőt.
  15. Tálaláskor felvágjuk a kukko-t, és sok-sok vaj kenegetésével fogyasztjuk!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1649
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 19.

Ajánló

Vaj-vaj-vaj és nem margarin!!!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pottukukko - finn töltött kenyér
Auringonkukka 61 recept

Még hogy nem esznek zsírosan a finnek.:) Itt az élő bizonyíték! Ez a tradicionális egytálétel nagy múltú hagyományokra tekint vissza. Anno a gazdagok étke volt ez, mivel elég sok húst tartalmaz, a szegények csak burgonyával és vajjal ették. Főként Közép- és Észak Finnországban fogyasztják a pottukukko-t (szó szerint krumplikakast). A párom anyukájától tanultam ezt a receptet, aki Kajaaniban él. Ott ezt az ételt mindenki ismeri, nem úgy mint itt, Helsinkiben, szóval még a finneknek is tudok meglepetéseket okozni.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...