Pottukukko - finn töltött kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Auringonkukka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
50g rozsliszt175 kcal
-
24 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
75g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A töltelékhez
-
75g sertéstarja140 kcal
-
437 kcal
-
167g burgonya96 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
3g tojássárgája11 kcal
Összesen
1129
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
300g rozsliszt1047 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
450g víz0 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A töltelékhez
-
450g sertéstarja837 kcal
-
400g kolozsvári szalonna2620 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
6764
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
9.9g finomliszt36 kcal
-
9.9g rozsliszt35 kcal
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
14.9g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A töltelékhez
-
14.9g sertéstarja28 kcal
-
13.2g kolozsvári szalonna87 kcal
-
33.1g burgonya19 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
0.7g tojássárgája2 kcal
Összesen
225
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.4 g
Zsír
-
Összesen 67.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1271.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 467 mg
-
Nátrium 595 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 258.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
1129
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 188.6 g
Zsír
-
Összesen 404.6 g
-
Telített zsírsav 151 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 178 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 964 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7626.8 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 286 mg
-
Kálcium 353 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 546 mg
-
Foszfor 2800 mg
-
Nátrium 3573 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 591.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 1548.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 439 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 179 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 695 mg
-
Retinol - A vitamin: 431 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 104 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 970 micro
Összesen
6764
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 252.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
225
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
30 dkg rozsliszt
-
2 ek napraforgó olaj
-
2.5 dkg élesztő
-
4.5 dl víz
-
2 kk só
-
1 csipet cukor
A töltelékhez
-
45 dkg sertéstarja
-
40 dkg kolozsvári szalonna
-
1 kg burgonya
-
5 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tetejére
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos vízben, eközben a liszteket és a sót egymáshoz keverjük.
- Miután az élesztő felfutott, a lisztbe mélyedést csinálunk a kezünkkel, és beleöntjük az élesztős vizet, az olajat és további vizet.
- A kenyérsütőt dagasztó-kelesztő programra állítjuk (másfél óra).
- Ezalatt a kolozsvári szalonnát vékony szeletekre, a tarját csíkokra és a krumplit szintén vékony szeletekre vágjuk.
- A burgonyát 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük, és kihűtjük.
- Egy deszkára bőséges lisztet szórunk, és a már megkelt rozslisztes tésztánkat kicsit újra átgyúrjuk rajta.
- Közben a sütőt feltekerjük 250 fokra.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk (a tészta nagysága nagytepsi méretű legyen).
- A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, majd erre szépen ráegyengetjük az első kinyújtott tésztánkat.
- A tésztára úgy helyezzük rá a szalonnaszeleteket, hogy egy fél cm-nyi rész maradjon ki a széleinél. Ezután a burgonya következik. A krumplit enyhén sózzuk-borsozzuk, majd elsimítjuk rajta a tarjadarabokat, és ezt újra krumplikarikákkal fedjük. A fűszerezésről itt se feledkezzünk el.
- Az egész tetejére félkemény vékony vajdarabokat szeletelünk, majd a második kinyújtott tésztával befedjük a művünket, és a széleinél összetapasztjuk őket.
- A tészta tetejét befedjük vastagon alufóliával.
- Ekkor a sütőt 150 fokosra csavarjuk le, és végig ezen a hőmérsékleten tartjuk. (Közben egyszer kivesszük a sütőből a kukko-t, és megkenjük a tetejét tojássárgájával.)
- Ha elkészült, kivesszük a sütőből, az alufóliát rajtahagyjuk, és dupla konyharuhával és/vagy törölközővel körbetekerjük. Melegen hagyjuk állni legalább 1 órát, de inkább kettőt.
- Tálaláskor felvágjuk a kukko-t, és sok-sok vaj kenegetésével fogyasztjuk!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1649
- Feltöltés dátuma: 2013. február 19.
Ajánló
Vaj-vaj-vaj és nem margarin!!!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
Auringonkukka
61 recept
Még hogy nem esznek zsírosan a finnek.:) Itt az élő bizonyíték! Ez a tradicionális egytálétel nagy múltú hagyományokra tekint vissza. Anno a gazdagok étke volt ez, mivel elég sok húst tartalmaz, a szegények csak burgonyával és vajjal ették. Főként Közép- és Észak Finnországban fogyasztják a pottukukko-t (szó szerint krumplikakast). A párom anyukájától tanultam ezt a receptet, aki Kajaaniban él. Ott ezt az ételt mindenki ismeri, nem úgy mint itt, Helsinkiben, szóval még a finneknek is tudok meglepetéseket okozni.