Portugál pudingos kosárka - Pastéis de nata
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Saza
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
5g vaj33 kcal
-
83g tej47 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
12g finomliszt42 kcal
-
81g cukor313 kcal
-
33g víz0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
83g leveles tészta309 kcal
Összesen
808
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
28g vaj201 kcal
-
500g tej280 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
485g cukor1877 kcal
-
200g víz0 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
500g leveles tészta1855 kcal
Összesen
4857
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
1.5g vaj11 kcal
-
26.2g tej15 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
3.7g finomliszt13 kcal
-
25.4g cukor98 kcal
-
10.5g víz0 kcal
-
6.3g tojássárgája20 kcal
-
26.2g leveles tészta97 kcal
Összesen
254
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 30 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123.1 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
808
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.6 g
Zsír
-
Összesen 180.3 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1362 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2764.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 761 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 551 mg
-
Nátrium 1325 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 738.6 g
-
Cukor 510 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 280.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 649 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 997 mg
-
Retinol - A vitamin: 633 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 150 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1326 micro
Összesen
4857
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
254
kcal
Hozzávalók
-
2 ek vaj
-
1 db fahéjrúd
-
70 g finomliszt
-
485 g cukor
-
200 ml víz
-
6 db tojássárgája
Elkészítés
- Két 12 lyukú muffinformát vajazzunk ki, majd rakjuk be a hűtőbe, míg kinyújtjuk a tésztánkat. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd vágjuk 24, nagyjából egyenlő négyzetre. A négyzeteket a muffinformákba helyezzük, és óvatosan belenyomkodjuk az ujjainkkal, a közepétől kifelé, amíg a tészta szépen a lyukak oldalához simul, és lehetőleg nem lóg túl a tetején. Amíg elkészítjük a krémet, a formákat ismét visszarakjuk a hűtőbe.
- A cukrot egy serpenyőben 200 ml vízzel óvatosan felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon, majd felvesszük a hőfokot, és miután felforrt, még 4-5 percig forraljuk. A szirup akkor jó, mikor a kihűlt lé enyhén ragacsos. Ezt az ujjunk között, egy pici, kissé lehűtött sziruppal ellenőrizhetjük.
- A tejet a citromhéjcsíkokkal és fahéjjal egy fazékban közepes lángon buzogásig melegítjük. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd távolítsuk el a fahéjat és a citromhéjat. A tej harmadát egy kisebb tálban folyamatos kevergetés mellett a liszthez öntjük, majd simára dolgozzuk. A maradék tejet felforraljuk, majd ismét folyamatos kevergetés mellett a lisztes keveréket hozzáadjuk, és addig főzzük, míg besűrűsödik (2-3 perc). Az előzőleg elkészített szirupot habverővel fokozatosan keverjük bele, majd szűrjük át, ha darabos.
- A tojássárgáját egy nagy tálba tesszük, majd az (átszűrt) keveréket állandó kevergetés közben hozzáadjuk, és egyenletesen elkeverjük.
- A levelestészta-kosárkákat 2/3-ig töltjük pudinggal, majd a 250 fokra előmelegített sütő felső harmadában 15 percig, vagy amíg a tészta aranyszínű és ropogós lesz, sütjük. Hagyjuk a tepsiben 5 percig, majd óvatosan emeljük ki a süteményeket.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1358
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 24.
Ajánló
Melegen a legfinomabb. Kihűlve 1-2 napig tárolható. Ha szeretnénk, tálalás előtt meghinthetjük porcukorral és/vagy pici fahéjjal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Saza
32 recept
Az egyik legkedvesebb portugál emlékem ez az egyszerre roppanós és krémes, falatnyi édesség, amelyet Lisszabon elővárosában, Belémben készítettek először. Az eredeti recept titkos, de az interneten ezernyi változata megtalálható. Én néhány recept kipróbálása után ezt találtam eddig a legjobbnak.