Pöfeteg gomba krumplis bundában
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
75g gomba16 kcal
-
0g só0 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
300g gomba64 kcal
-
0g só0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
33.1g gomba7 kcal
-
0g só0 kcal
-
18.2g tojás23 kcal
-
6.6g finomliszt24 kcal
-
22.1g burgonya13 kcal
-
1.3g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
18.7g napraforgó olaj166 kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 46.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 128 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.2 g
Zsír
-
Összesen 185.6 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1274.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 705 mg
-
Nátrium 233 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 512 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 71 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 139 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 504 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 756 micro
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Hozzávalók
-
3 db tojás
-
4 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A gombát alaposan megmossuk, majd vékonyan levágjuk a héját, az esetleges rossz részeket kivágjuk.
- Lesózzuk, és kis ideig állni hagyjuk.
- Előkészítjük a bundázáshoz az alapot: felverjük a tojásokat, majd belekeverjük a lisztet, hozzáadjuk a nyersen lereszelt krumplit, a sót, a borsot, a pirospaprikát, majd a zúzott fokhagymát.
- Egy tányérba lisztet teszünk, a gombákat beleforgatjuk, majd a krumplis masszába tesszük. (Óvatosan kell dolgoznunk, mert a gomba könnyen törik.)
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 14168
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 29.
Ajánló
Mindenkinek ajánlom, érdemes megkóstolni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A szomszédunktól kaptuk ezt a nem mindennapi gombát. Ez csak egy kisebb változata ennek a gombának, de egy család így is jóllakik belőle. Néhány információ erről a gombáról: p { margin-bottom: 0.21cm; } Az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea, vagy Calvatia maxima) egyike a legnagyobb méretű vadon termő gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú. Fehér színű, idősebb korában barnás-fehéres. Termőtestének külső burka teljesen sima, tapintása szarvasbőrre emlékeztet, a belső burok vékony, puha. Húsa fiatalon fehér, tömött . Szaga kellemesen aromás, jellegzetes, erős . Íze meglehetősen semleges, ezért vagy más gombával keverik, vagy a szokottnál gondosabban fűszerezik. Erdőszéleken, ritkás erdőkben, akácosban, bokros-füves helyeken terem, kertben, utak mentén is sokfelé előfordul. Főleg nyáron és kora ősszel terem. Nem gyakori, de igen feltűnő gomba. Tápláló, értékes élelmiszer, nem hizlal, koleszterinmentes. Egy-egy nagyobb példányából egy egész család is jóllakhat. Remek húspótló, annál is inkább, mert fehérjéjének összetétele az állati fehérjéhez hasonló. Ezen kívül szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.), vasat, és kinint, B, D, E vitaminokat is tartalmaz. Egyik összetevőjének, a calvacinnak vírus- és tumorgátló hatást tulajdonítanak. Kiadós, laktató, ugyanakkor alacsony kalóriájú, így fogyókúrában és vegetáriánusoknak is kiváló. Csak a fehér színű és húsú példányok ehetőek. Húsa illatos, de gyorsan érik, ezért tanácsos hamar felhasználni. Szívós burkait le kell hámozni. Amíg belseje még fehér, jó, ehető. Legjobb szeletelve, rántva, így íze halszerű. Felhasználható elő- és főételként, sütve, más gombával keverve levesbe és hús mellé is. Jól szárítható, a szárítmánya is fehér, aromás, fűszeres, ezért kitűnő ételízesítő.