Pizza Margherita
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
80g finomliszt291 kcal
-
20g tej11 kcal
-
1g kockacukor5 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
28 kcal
-
1g só0 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
60g mozzarella179 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g olívaolaj7 kcal
-
3g vaj20 kcal
Összesen
559
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g tej56 kcal
-
6g kockacukor23 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
4g só0 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
300g mozzarella897 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
14g vaj100 kcal
Összesen
2801
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
31.6g finomliszt115 kcal
-
7.9g tej4 kcal
-
0.5g kockacukor2 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
1.3g napraforgó olaj11 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
31.6g paradicsom6 kcal
-
23.7g mozzarella71 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
Összesen
222
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.2 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1381.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 347 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 332 mg
-
Nátrium 619 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 118.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 81 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2058 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
559
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 116.1 g
Zsír
-
Összesen 104.9 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 267 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6906.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 1737 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 1661 mg
-
Nátrium 3094 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 341.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 591.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 801 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 342 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 616 micro
-
α-karotin 404 micro
-
β-karotin 1989 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 564 micro
Összesen
2801
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 546.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 814 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
222
kcal
Hozzávalók
-
1 dl tej
-
2 db kockacukor
-
2 dkg élesztő
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 kk só
-
30 dkg mozzarella
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
- A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, elkeverjük benne az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk.
- A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk. Egy kevés lisztet még a tetejére szórunk, és konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- Aztán hozzáadjuk a sót, az olajat, és annyi vizet, hogy kissé ragacsos, lágy masszát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, a rétestésztához hasonlóan jópárszor a deszkához csapjuk, cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva ismét kétszeresére kelesztjük.
- Ezután lisztezett deszkára helyezzük, lazán átgyúrjuk, és aszerint, hogy 1 nagyobb vagy több kisebb pizzát akarunk belőle sütni, tenyerünkkel a kívánt formájúra és nagyságúra alakítjuk.
- Kiolajozott/ kivajazott sütőformába terítjük úgy, hogy a közepe vékonyabb, a pereme vastagabb legyen.
- A peremet kb. 2 cm szélesen takaratlanul hagyjuk, belsejét vékonyan megkenjük olajjal. Megrakjuk a csíkokra vágott vagy lazán szétnyomkodott paradicsomokkal, a vékonyan felszeletelt vagy kockákra vágott mozzarella felével, sózzuk, meghintjük bazsalikommal, majd olívaolajjal meglocsoljuk.
- Forró sütőben 20-25 percig sütjük.
- A sütés befejezése előtt 5 perccel rakunk még rá vékonyan felszeletelt vagy lereszelt mozzarellát. Tetejét bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 134
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 25029
- Feltöltés dátuma: 2010. július 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ennek a pizzának a receptje állítólag 1889-ből származik, mikor is I. Umberto olasz király feleségének, Margherita királynének arra támadt kedve, hogy megízlelje a pórias pizzát. A palotába hívatták Nápoly leghíresebb pizzasütőjét, don Raffaelle Espositot, aki felesége, donna Rosa kíséretében be is vonult a királyi konyhába. Háromféle pizzát készítettek: egy hagyományosat olajjal, sajttal, bazsalikommal; egy másikat olajjal, paradicsommal, fokhagymával; és egy teljesen újat - piros paradicsommal, fehér mozzarellával és zöld bazsalikommal, az olasz nemzeti színeket idézve. Margherita királynénak ez utóbbi tetszett a legjobban, így don Raffaele másnap már Pizza Margherita néven reklámozta legújabb kreációját.