Pissaladière
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
125g rétesliszt455 kcal
-
75g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
A feltéthez
-
140g salottahagyma92 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
60g fekete olajbogyó70 kcal
-
53 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
250g rétesliszt910 kcal
-
150g víz0 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A feltéthez
-
280g salottahagyma183 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
120g fekete olajbogyó139 kcal
-
105 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
27.6g rétesliszt101 kcal
-
16.6g víz0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.6g élesztő1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
A feltéthez
-
30.9g salottahagyma20 kcal
-
3.3g vaj24 kcal
-
0.7g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13.3g fekete olajbogyó15 kcal
-
5.5g szardella (konzerv)12 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.3 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3187.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 291 mg
-
Nátrium 2544 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 258.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 232 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 339 micro
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.7 g
Zsír
-
Összesen 53.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6374.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 392 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 583 mg
-
Nátrium 5089 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 516.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 201 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 207 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 464 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 677 micro
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 704.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 562 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Hozzávalók
A tésztához
A feltéthez
-
30 g vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
12 dkg fekete olajbogyó
-
5 dkg szardella (konzerv)
Elkészítés
A tésztához
- A vizet összekeverjük az élesztővel, belekeverjük a cukros sós borsos lisztet, homogén tésztává gyúrjuk, akkor jó ha elválik az edény falától, de még kicsit azért ragaszkodik a kezünkhöz. Ha eléri a megfelelően puha kellemes állagot, akkor az edényét gyosan kimossuk eltöröljük, aláhintünk egy kis olívaolajat, belerakjuk a tésztát, a tetejét is megkenjünk olívaolajjal, és hagyjuk kelni fél óráig.
- Fél óra elteltével, dagasztjuk, majd megint visszarakjuk, megint fél óra, és megint dagasztjuk.
- A hagymát leheletvékony karikákra vágjuk, és a vajon vastag fenekű lábasban, a lehető legkisebb lángon karamellizáljuk, úgy fél órán keresztül, és az utolsó 10 percben hozzáadjuk a kakukkfű felét, és egy kis sót ízlés szerint.
- A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
- A második dagasztást követően egy szögletes tepsibe belenyújtjuk a tésztát, ami ildomos, ha vékonyabb mint a pizzatészta. Szépen ráoszlatjuk a karamellizált hagymánkat, egyenletesen elrendezzük rajta rács alakban a szardellákat, és a félbevágott olajbogyókat, meghintjük a maradék kakukkfűvel, és berakjuk a sütőbe.
- Amikor a tészta széle, barnulni kezd, illetve a tészta alja is ropogós már, készen van, amúgy pont emiatt olyan funkciót érdemes beállítani a sütőnkön hogy felülről és alulról is kapja a meleget, ez gázsütőnél elkerülhető, mivel ugye ott alulról jön a hő !?
- Vékony szeletekre szelve tálaljuk, és finom vörösbort iszunk hozzá, ahogy illik. :D
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 18689
- Feltöltés dátuma: 2008. május 21.
Ajánló
Reggelire a bort elhagyva, eszméletlen gyorsan megindítja a napunkat, mivel a benne található cukrok, természetesek, és azonnal szívódnak, a tészta laktat. A csúcsgasztronómia is továbbörökíti a klasszikust előételnek beállítva, de én például vacsorára is fogyasztottam, és az említett vörösborral nagyon jól esett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A Pissaladiére a dél-francia régió kedvelt paraszti étele. Provance környékén előszeretettel fogyasztják reggelire a pékek által készített jellegzetességet. Egyszerűsége viszi a tökélyre... Friss ropogós kenyértészta, karamellizált finom szaftos hagyma, a kakukkfű semmivel sem összehasonlítható aromája adja az alapot a szardella, és az olajbogyó markáns jellege alá. Tényleg nagyon jó kaja, fölösleges fényezni. Tavaly ilyen környéken csináltam először egy francia receptkönyvből, de az ottani leírása térdrekényszerített, tudtam hogy valami nem stimmelt a hagymakaramellizálással, ugyanis a mi makói hagymáink sajnos közel sem hajlandóak úgy karamellizálódni mint a salottahagyma, ami sokkal több természetes cukrot, és vitamint tartalmaz mint a mi hagymáink. Először rejtély volt számomra a salotta körüli felhajtás, hát most már értem. Az utóbbi időben a salottahagyma több fajtáját végigpróbálgattam, ez az echalion fajtájú hosszúkás eddig a legjobb szerintem, banán salottának is hívják. Kb 30-40 perc karamellizálás után, olyan édes, hogy az döbbenetes, már már pofátlan! Szóval az üzenet, hogy salotta nélkül ne álljon neki senki elkészíteni, mert az kb. olyan mint széllel szemben... :D