r
Nosalty Logó

Pipérade, a baszk lecsó

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Pipérade, a baszk lecsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A pipérade-hoz

Összesen 230 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A pipérade-hoz

Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A pipérade-hoz

Összesen 42 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    488.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    446.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    298 micro
  • β-karotin
    1982 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    6947 micro
  • Lut-zea
    1558 micro
Összesen 230 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.8 g

Zsír

  • Összesen
    46.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1952.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    438 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    815 mg
  • Nátrium
    377 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.7 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1786.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1034 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    499 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    474 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    676 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    1194 micro
  • β-karotin
    7928 micro
  • β-crypt
    291 micro
  • Likopin
    27788 micro
  • Lut-zea
    6230 micro
Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    88.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1259 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 42 kcal

Hozzávalók

A pipérade-hoz

Elkészítés

A pipérade-hoz

  1. Az újhagymát felkarikázzuk, majd teljesen üvegesre dinszteljük az olajon. Ekkor hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk.
  2. A paprikát vékony csíkokra szeljük, majd hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben a paradicsomokat meghámozzuk (az aljukon bemetszést ejtünk, majd először forró, utána jeges vízbe mártjuk őket), felkockázzuk.
  3. A paprikához adjuk a paradicsomot, a fűszereket, a mézet és vizet, majd az egész ragut ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, fedő alatt, nagyjából 20-30 perc alatt összefőzzük. Néha átkeverjük, le ne kapjon.
  4. A pipérade így is fogyasztható, azonban amennyiben szeretnénk tojást is tenni bele, a lábosban négy mélyedést készítünk, majd belütjük a tojásokat. Fedő alatt készre főzzük őket: a sárgájuk maradjon lágy! Ugyanezt a folyamatot a sütőben is elvégezhetjük: ekkor kis kerámiatálkákba szedjük a zöldségragut, majd ott ütjük bele egyesével a tojásokat. A pipérade-ot kenyérrel, azon melegében tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6614
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 23.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Pipérade, a baszk lecsó
Lakos Benedek 392 recept

Ami nekünk a lecsó, az a spanyol-francia határon élő baszk és gascogne-i népeknek a pipérade. A helyi zöldséges ragu ugyanúgy paprikát és paradicsomot használ, sőt gyakran még tojás is kerül az edénybe...de ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ez bizony nem lecsó! Cserébe legalább ugyanannyira finom.

Hozzávalók

A pipérade-hoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...