Pezsgőhabos epertorta
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
10g vaj72 kcal
-
7g cukor27 kcal
-
4 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A töltelékhez
-
50g eper15 kcal
A piros krémhez
-
1g lapzselatin4 kcal
-
9g porcukor35 kcal
-
10g pezsgő8 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
A fehér krémhez
-
6g porcukor23 kcal
-
10g pezsgő8 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
-
35g habtejszín102 kcal
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
100g vaj717 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A töltelékhez
-
500g eper150 kcal
A piros krémhez
-
12g lapzselatin42 kcal
-
90g porcukor348 kcal
-
100g pezsgő83 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
A fehér krémhez
-
60g porcukor232 kcal
-
100g pezsgő83 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
-
350g habtejszín1022 kcal
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
5.4g vaj38 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
5.9g tojás7 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A töltelékhez
-
26.8g eper8 kcal
A piros krémhez
-
0.6g lapzselatin2 kcal
-
4.8g porcukor19 kcal
-
5.4g pezsgő4 kcal
-
13.4g habtejszín39 kcal
A fehér krémhez
-
3.2g porcukor12 kcal
-
5.4g pezsgő4 kcal
-
0.6g lapzselatin2 kcal
-
18.8g habtejszín55 kcal
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 257.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.7 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 108.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 247 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 60.8 g
Zsír
-
Összesen 278.2 g
-
Telített zsírsav 170 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1241 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2576.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 748 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 1041 mg
-
Nátrium 541 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 366.8 g
-
Cukor 273 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1083.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2518 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 280 mg
-
D vitamin: 217 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 451 mg
-
Retinol - A vitamin: 2470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 551 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 627 micro
- 3% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
100 g vaj
-
70 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojás
-
100 g finomliszt
-
1 kk sütőpor
A töltelékhez
A piros krémhez
A fehér krémhez
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük. A tortaforma aljára sütőpapírt vágunk.
- A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is, és az egészet krémmé keverjük. Egyenként, alaposan beledolgozzuk a tojásokat is.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és 2 adagban a krémhez szitáljuk. A tésztát az előkészített formába öntjük és elsimítjuk. Megsütjük.
- A tortakarimát eltávolítjuk, a tortát rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapírt lehúzzuk, tortatálra helyezzük és a karimát visszapattintjuk a torta köré.
- A epret megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. Néhány nagy szemet vékonyan felszeletelünk, és a tésztalapra a tortakarima szélére állítjuk. 150 g epret vékonyan felszeletelünk és beborítjuk vele a tésztalapot.
- A piros krémhez a maradék epret (kb. 300 g) pürésítjük. A habtejszínt kemény habbá verjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk kb 5 percre. A porcukrot és a pezsgőt az eperpürébe keverjük.
- A zselatint kinyomkodjuk, kis lábosba tesszük és kis lángon addig melegítjük, míg fel nem olvad (kb. fél perc!). Összekeverjük 2, majd megint 2 ek eperpürével, majd ezt keverjük bele a maradék eperpürébe. Amikor a püré dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
- A fehér krémhez a porcukrot feloldjuk a pezsgőben. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk kb 5 percre, majd kinyomkodjuk és kis lábosban felolvasszuk.
- Belekeverünk 2, majd megint 2 ek cukros pezsgőt, majd ezt a folyadékot keverjük bele a maradék pezsgőbe. Amikor a krém dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
- Először a piros krémet simítjuk az eperrétegre, majd rákanalazzuk a fehér krémet is. Minimum 3 órára hűtőbe tesszük, de az se baj, ha egész éjjel bent marad. Tálalás előtt a tortakarimát eltávolítjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5098
- Feltöltés dátuma: 2012. május 25.
Ajánló
A zselatin melegítésekor figyeljünk rá, mert pillanatok alatt felolvad és nem szabad felforralni! Ha nagyon nem akarjuk a pezsgőt bele, szőlőlével is kipróbálhatjuk. Amikor a 2 krémet egymásra kanalazzuk, villával kissé felkavarhatjuk, ha szép márványos mintát szeretnénk, de aki tengeri beteg lesz ezektől a hullámoktól, ami nekem is van, az simítsa el szép simára a tetejét. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
A receptet Dr. Oetker honlapján találtam. Ettől még nem biztos, hogy az övé is az ötlet. De ez minket nem is érdekel most. A lényeg, hogy nem csak nagyon szép ez a torta, hanem isteni finom is! Egy igazi ünnepi torta, csak felnőtteknek! :) Már tavaly óta készültem elkészíteni, csak már lecsúsztam az eperszezonról és ehhez nem jó a fagyasztott eper. Ahogy megláttam, már tudtam, nekem ezt meg kell sütnöm! Annyira szép! Csak egy a gond, én nem vagyok oda a pezsgőért.. Na nem baj, attól még lehet finom ez a torta, próba szerencse. Zselatinlappal se dolgoztam még, úgyhogy nagy izgalmak közepette sürögtem-forogtam a krémek között, hogy csak valamit el ne rontsak és alig vártam, hogy "kicsomagolhassam" a tortát, sikerült-e megdermednie! :) És most, oly sok hónapnyi várakozás után végre elkészült és azt kell mondanom, megérte várni rá! Eszméletlen finom, úgyhogy megyek is, és eszek még 1 szeletet!