Pelmenyi -orosz, hússal töltött tészta
- 11% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
31g tej18 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
-
50g darált marhahús71 kcal
-
50g darált sertéshús91 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
13g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz ízlés szerint
-
13g vaj90 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
- 11% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
125g tej70 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
4g só0 kcal
A töltelékhez
-
200g darált marhahús284 kcal
-
200g darált sertéshús364 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz ízlés szerint
-
50g vaj359 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
- 11% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
21.8g finomliszt79 kcal
-
9.1g tej5 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
0.3g só0 kcal
A töltelékhez
-
14.6g darált marhahús21 kcal
-
14.6g darált sertéshús26 kcal
-
12.4g vöröshagyma5 kcal
-
3.6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz ízlés szerint
-
3.6g vaj26 kcal
-
3.6g tejföl7 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
12.4g vöröshagyma5 kcal
- 11% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.4 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1060.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 353 mg
-
Nátrium 498 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 181.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
- 11% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 129.6 g
Zsír
-
Összesen 92.9 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 565 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4242.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 385 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 1414 mg
-
Nátrium 1993 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 265.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 724.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 491 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 76 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 525 mg
-
Retinol - A vitamin: 483 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 312 micro
- 11% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
20 dkg darált marhahús
-
20 dkg darált sertéshús
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tálaláshoz ízlés szerint
-
50 g vaj
-
50 g tejföl
-
1 nagy fej vöröshagyma
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet átszitáljuk, közepére egy mélyedést csinálunk, ebbe töltjük a megsózott tejet vagy vizet és a tojást. Összegyúrjuk, leveles tészta-keménységű tésztát kell kapnunk. Konyharuhával letakarjuk, és fél órán keresztül pihentetjük.
- Míg pihen, elkészítjük a tölteléket. Ledaráljuk a sertés- és marhahúst a fej hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, és egy fél dl vizet öntünk bele. Jól összedolgozzuk, és félretesszük.
- A tésztát 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Mindegyik közepébe kiskanállal rakunk egy kis húst, majd összehajtjuk, és jól lenyomkodjuk a széleit. Majd a két végét összecsippentjük, így majdnem úgy fog kinézni, mint egy rózsabimbó. A pelmenyiket lisztezett deszkán hűvös helyre rakjuk fél órára, hogy egy kicsit szikkadjanak.
- Egy nagy lábasban sós (vagy ételízesítős) vizet forralunk pár csepp olajjal (hogy ne ragadjanak össze a pelmenyik). Mielőtt beletesszük a lábasba a tésztákat, megkeverjük a vizet, nehogy az aljára ragadjanak. Miután feljöttek a víz tetejére, kb. 10 percig főzzük. A tészta keménységétől függően lehet tovább vagy rövidebb ideig, érdemes megkóstolni, mielőtt kivennénk.
- Amíg fő a tészta, egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, és a karikára vágott hagymát megpároljuk rajta. Ha kifőnek a pelmenyik, ebbe a vajas hagymába keverjük bele őket, és hagyjuk még picit pirulni ott őket. (Ezt a lépést az eredeti orosz recept nem tartalmazza, ez inkább a lengyel pierogira jellemző.)
- Ízlés szerint tálalhatjuk tejföllel, ecettel, kaporral, sajttal. Az oroszok általában egy darabka vajat dobnak rá, kevés ecettel és tejföllel locsolják meg.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 204
- Tegnapi nézettség: 39
- 7 napos nézettség: 358
- Össznézettség: 150889
- Feltöltés dátuma: 2011. május 29.
Ajánló
A hagyományos tálalás mellett szokás húslevesbe levesbetétként is tenni. Én sokszor készítettem mellé sajtos mártást tejföllel, borssal és jó sok bazsalikommal. Azzal is roppant ízletes... :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Moszkvában tanultam 4 hónapig, és a kollégiumban sokszor főztünk pelmenyit, mert egyszerű, olcsó, laktató és nagyon finom. Igaz, ott nem mi készítettük, hanem boltban vettük a kész, fagyasztott pelmenyit. Miután hazajöttem, ez az orosz étel hiányzott a legjobban, eredeti orosz fagyasztott pelmenyit pedig csak Pesten lehet kapni, vidéki lévén pedig ritkán jutok fel. Most szántam rá magam, hogy elkészítsem. Nem nehéz megcsinálni, inkább időigényes és pepecselős, de az eredmény miatt nagyon megéri :). Sok szláv népnél megtalálható, pl. az ukrán varényiki, a lengyel pierogi, de az olasz ravioli is nagyon hasonló.