Pastéis de belém
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 26% Zsír
A krémhez
-
42g tej23 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
24 kcal
-
0g vanília0 kcal
A tésztához
-
18g vaj131 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g víz0 kcal
Az összeállítás
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 26% Zsír
A krémhez
-
250g tej140 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
144 kcal
-
0g vanília0 kcal
A tésztához
-
110g vaj789 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g víz0 kcal
Az összeállítás
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 26% Zsír
A krémhez
-
27.3g tej15 kcal
-
16.4g habtejszín48 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
2.5g finomliszt9 kcal
-
6.5g tojássárgája21 kcal
-
16 kcal
-
0g vanília0 kcal
A tésztához
-
12g vaj86 kcal
-
16.4g finomliszt60 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.2g víz0 kcal
Az összeállítás
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 42.7 g
Zsír
-
Összesen 173.5 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1099 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1766.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 652 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 655 mg
-
Nátrium 282 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212.8 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 254.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1529 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 168 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 599 mg
-
Retinol - A vitamin: 1498 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 345 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 687 micro
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 18.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 164 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Hozzávalók
A krémhez
-
250 ml tej
-
150 ml habtejszín
-
40 g cukor
-
1.5 evőkanál finomliszt
-
3 db tojássárgája
-
0.5 db vanília
A tésztához
-
110 g vaj
-
150 g finomliszt
-
1 ek vaj
-
1 csipet só
-
75 g víz
Az összeállítás
Elkészítés
A krémhez
- A tejet, a tejszínt, a cukrot és a lisztet alaposan keverjük ki egy kisebb lábosban. Kaparjuk ki a fél vaníliarúd magjait, és ezt is keverjük hozzá, majd tegyük fel az egészet alacsony lángon melegíteni. Kavargassuk jó szorgosan, amíg kicsit be nem sűrűsödik, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk 1-2 percig hűlni.
- Közben a tojássárgáját egy másik tálban habverővel keverjük ki a sűrített tejjel, és ha ez megvan, akkor szép lassan csurgassuk hozzá a még meleg tejes-tejszínes cuccot, viszont közben folyamatosan keverjük a habverővel, nehogy rántotta legyen a tojásból!
- Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd utána tegyük be a hűtőbe 2-3 órára, hogy tényleg jó hideg legyen.
A tésztához
- A tészta elkészítése nem bonyolult, csak kicsit szöszölős, de ne adjátok fel, tényleg isteni! Szóval, ami nagyon fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű, azaz puha, kenhető legyen! Először is az egy evőkanál vajat (a többi majd később kell), a lisztet, a sót és a vizet keverjük össze, és addig gyúrjuk, amíg egy sima gombóccá össze nem áll és nem ragad (ha mégis így tenne, nagyon pici lisztet adjunk még hozzá). Ezt csinálhatjuk egész nyugodtan géppel is, ha van erre alkalmas szerkezetünk. Csomagoljuk fóliába, és mehet egy órára a hűtőbe.
- Ha letelt a tészta pihentetési ideje, akkor csomagoljuk ki a fóliából, és felezzük meg. Az egyik felét tegyük ki a pultra, a másik mehet vissza még a hűtőbe.
- Készítsük elő a tésztanyújtógépet, és akkorára nyújtsuk ki kézzel a tésztát, amekkora a gép szélessége. Ha ez megvan, lisztezzük be alaposan a tészta felületét, majd kezdjük el a géppel nyújtani. A legvastagabb "álláson" kezdjük, majd szépen, fokozatosan állítsuk a gépet egyre vékonyabbra. A végén már elképzelhető, hogy plusz két segítő kezet igénybe kell vennünk, hogy jól tudjunk dolgozni a tésztával, de az se baj, ha menet közben megfelezzük. A lényeg, hogy a végén a legvékonyabb fokozaton nyújtsuk ki a tésztát.
- Ha megvagyunk a nyújtással, terítsük lisztezett felületre, és most jöhet a maradék vaj! Az ujjainkkal kezdjük el megkenni a tészta felületét úgy, hogy jó alaposan bevajazzuk. Ebben a körben el kellene használnunk a vaj felét (hiszen a tészta hűtőben pihenő másik felére jön majd a maradék vaj), szóval ne féljünk, tényleg jó alaposan meg kell vajazni.
- Ha rajta a vaj, akkor kezdjük el az egyik felénél feltekerni a tésztát, lehetőleg minél szorosabbra. Ha a nyújtásnál megfeleztük a tésztát, akkor ha elfogyott az egyik fele, akkor a feltekercselt tésztát tegyük a másik nyújtott tészta elejére, és egyszerűen csak folytassuk a tekerést. (Ha közben a tésztagurigánk két végén vékonyka kis farkincák lennének, akkor csak simán hajtsuk be őket, és tekerjük bele a hengerbe.)
- Ha megvan a tésztagurigánk, akkor tegyük félre, és vegyük ki a hűtőből a tészta másik felét. Ezt is nyújtsuk ki, vajazzuk meg, viszont a tekerést majd úgy kezdjük, hogy az előző tésztahengerre tekerjük rá az újabb réteg vajas tésztát.
- Ha kész a tésztaguriga, akkor mehet fóliában a hűtőbe egy órára, hogy a vaj megdermedjen benne.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, a két végét fél-fél centi vastagon vágjuk le (mert valószínűleg ez nem lett elég vastag és elég szép). A maradék tésztát pedig vágjuk kb. egy centis darabokra. Kb. 10-12 jön ki ebből a mennyiségből. Várjunk 10 percet, hogy kicsit "felengedjen" a tészta.
- Fogjunk egy muffintepsit, és tegyünk mindegyik mélyedésbe 1-1 tésztát. A közepétől kifelé haladva nyomkodjuk szépben bele formába, és alaposan simítsuk bele. Ha kész, formával együtt mehet megint 30 percre a hűtőbe.
Az összeállítás
- A hűtött tésztakosárkákat töltsük meg teljesen a krémmel, majd 10 percre tegyük 250 fokos sütőbe. Utána pedig kapcsoljuk át a sütőt felülről sütésre vagy grill fokozatra (feltéve, ha van ilyenünk, ha nincs, akkor hagyjuk csak ugyanúgy), és süssük még 6-7 percig, amíg a teteje karamellizálódni nem kezd.
- Ha kész, hagyjuk 5 percet hűlni a formában, majd óvatosan szedegessük ki őket.
- Porcukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 17 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7768
- Feltöltés dátuma: 2017. május 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A recept nem az én találmányom, hanem a Lady and Pups blogon találtam rá, viszont annyira zseniális, hogy muszáj megosztanom. Szóval az a helyzet, hogy az eredeti Pastéis de belémet reprodukálni nagyon nehéz, nem is igazán sikerül senkinek, ez a recept viszont már egészen közel van a megoldáshoz. A kihívás nem is a krém, hanem a ropogós, réteges tésztakosárka, és a recept zsenialitása pont ebben rejlik. Egyetlen nehézség van csupán, hogy kell hozzá egy tésztanyújtó gép, ugyanis a folyamat úgy néz ki, hogy jó vékonyra ki kell nyújtani a tésztát, majd megkenni vajjal, és ezt szépen feltekercselni, majd karikákra vágni és belenyomkodni a formába. Ha gép van, akkor az elkészítés nem nehéz, viszont kicsit időigényes, de szerintem nagyon is megéri!